Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ministrs Sprūdžs atbalstu pašvaldībām redz nodokļu pārdalē

Lai varētu izstrādāt pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu, politiķiem vispirms jāvienojas par pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzes paplašināšanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē paziņoja, ka ir nolēmis rosināt šo diskusiju, jo nodokļu reforma varētu būt viens no veidiem, kā veicināt pašvaldību attīstību. Konkrētus priekšlikumus ministrs solīja iesniegt līdz vasarai, lai tie atspoguļotos 2013. gada valsts budžetā.

E. Sprūdžs piedāvā samazināt pašvaldībām paredzēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu un palielināt ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa. Viņš arī aicina pašvaldībām nodot daļu no uzņēmumu ienākuma nodokļa, lai tās būtu ieinteresētas attīstīt uzņēmējdarbību savā teritorijā. To, viņaprāt, varētu arī veicināt, dodot pašvaldībām lielākas tiesības noteikt vietējās nodevas un arī nodokļus, kādu tagad nav. Ministrs, atsaucoties uz Eiropas praksi, domā, ka tas ir veids, kā varētu mazināt iedzīvotāju pretestību investoru ienākšanai pašvaldības teritorijā, jo viņi maksātu nodokli, par ko varētu atjaunot, piemēram, bērnudārzam jumtu. E. Sprūdžs šo ideju saista arī ar sagatavoto likumprojektu par pašvaldību referendumiem. Tie paredz referendumu rīkošanu arī par pašvaldības infrastruktūras objektiem, pret kuru būvniecību iedzīvotājiem varētu būt mazāk pretenziju, ja viņi redzētu pašvaldības finansiālos ieguvumus no tā.

Sergejs Dolgopolovs (SC) atgādināja - 9. Saeima jau nolēma, ka pašvaldībām ir tiesības veidot attīstības fondus, tāpēc varbūt vajagot vairāk domāt par jau esošo mehānismu darbības uzlabošanu. Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atgādināja, ka gan viņš, gan priekšgājēji Edgars Zalāns un Māris Kučinskis (abi TP) jau savā laikā nākuši ar līdzīgām iniciatīvām, bet Finanšu ministrija nepiekritusi šādai nodokļu pārdalei. E. Sprūdžu nebiedē arī tas, jo, viņaprāt, «Finanšu ministrija ir tikai viena ēka Smilšu ielā, bet, ja situācija ir sabriedusi līdz eksplozijai», ja koalīcija par to vienojas un pašvaldības atbalsta, tad ministrs neredz, kāpēc to nevarētu izdarīt.

FM ir gatava sarunām ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, kā arī sniegt kvalitatīvas konsultācijas, Dienai sacīja ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis. Viņš atgādināja, ka ideja par uzņēmuma ienākuma nodokļa pārdali nav jauna, bet tās autori nav parādījuši, kā varētu notikt nodokļa administrēšana, jo tas ir komplicēti. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) nevarētu piekrist nodokļu sloga palielināšanai uzņēmējiem, kas būtu, ieviešot vietējo nodokli. Viņš jau ir aicinājis šāgada pirmajā ceturksnī sākt valdības, uzņēmēju un sabiedrības diskusiju par kompleksiem pasākumiem, lai no 2013. vai 2014. gada samazinātu darbaspēka nodokļus, palielinātu neapliekamo minimumu un finansējumu par apgādībā esošām personām. Jau no 2013. gada pašvaldības pašas varēs noteikt nekustamā īpašuma likmi līdz 3%. Nekustamā īpašuma nodokli pilnībā administrē pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?