Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mossad aģenti izrēķinās ar Izraēlas pretiniekiem

Rūpīgi izplānotās slepkavības scenārijs būtu labi iederējies Stīvena Spīlberga filmā Minhene, kas vēsta par Izraēlas slepenā dienesta Mossad centieniem atriebties palestīniešu kaujiniekiem, kuri tika vainoti par slaktiņa sarīkošanu 1972.gada olimpisko spēļu laikā Minhenē. Šoreiz darbības vieta bija arābu lielpilsēta Dubaija, uz kuru ieradies viens no palestīniešu grupējuma Hamas līderiem. Mossad aģenti viņu izseko līdz viesnīcai, ielaužas numurā, pastrādā slepkavību un bez pēdām pazūd no nozieguma vietas.

Taču šis gadījums noticis nevis filmā, bet gan īstenībā, un izraisījis pamatīgu skandālu, kas izgaismojis Mossad darba metodes. Pirms četrām nedēļām Dubaijas viesnīcas numurā tika atrasts 50 gadu vecais Hamas kaujinieks Mahmūds el Mabhuhs, kurš bija miris vardarbīgā nāvē. Aizdomās par slepkavību nekavējoties tika turēts Mossad, jo M.el Mabhuhs bija labi zināms Izraēlas ienaidnieks. Dubaijā viņš ieradies, lai vienotos par ieroču piegādi Hamas kaujiniekiem.

Centās slēpt pēdas

Dubaijas varas iestādes vēsta, ka M.el Mabhuha nogalināšanā bija iesaistīta slepkavu komanda, kurā darbojās vismaz 11 cilvēku. Ar viltotiem dokumentiem viņi ieradās Dubaijā, kur diennakts laikā organizēja slepkavību un steigšus pameta valsti. Pati slepkavība aizņēmusi tikai aptuveni desmit minūšu. Slepkavas ielauzās M.el Mabhuha istabā un nogalināja viņu (par nāves cēloni tiek uzskatīta nožņaugšana). Līķis tika atrasts tikai nākamajā dienā, kad slepkavas jau bija pametuši Dubaiju. Viņi izmantoja pielīmētas bārdas un parūkas, par visu norēķinājās skaidrā naudā un mainīja mobilos tālruņus, lai apgrūtinātu izsekošanu.

Dubaijas policija nosaukusi 11 cilvēku, kas tiek turēti aizdomās par slepkavību. Visi ir Lielbritānijas un citu Eiropas valstu pilsoņi, bet Eiropas varas iestādes apgalvo, ka noziedznieku izmantotās pases bija viltotas. Izrādījies, ka vismaz septiņi cilvēki ar šādiem vārdiem dzīvo Izraēlā. Šie ļaudis ir civiliedzīvotāji, kuriem nebija ne jausmas par viņu vārdu izmantošanu Mossad operācijās.

Izraēliešu bažas

«Es no Izraēlas neesmu izbraucis jau divus gadus un noteikti neesmu bijis Dubaijā,» vēsta Pols Džons Kīlijs, kurš dzīvo Izraēlas kibucā. «Kopš uzzināju, ka viņi izmantojuši manu identitāti un vārdu, staigāju apkārt kā zombijs.» Izraēlieši raizējas, ka varētu kļūt par arābu atriebības mērķi.

Izraēlas analītiķi apstiprina, ka slepenie dienesti operācijās arvien biežāk izmanto īstu cilvēku vārdus, jo robežsargi tos var pārbaudīt datubāzēs. «Tas nozīmē, ka spiegu pasēm jābūt pēc iespējas īstākām,» aģentūrai Reuters stāsta bijušais Mossad aģents Gads Šimrons.

Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans trešdien neapstiprināja, ka Mossad piedalījies M.el Mabhuha slepkavībā, tomēr atturējās kategoriski noraidīt šīs aizdomas. Mossad vadītājs Meirs Dagans vienmēr aizstāvējis Izraēlas ienaidnieku iznīcināšanu ārzemēs, jo «cilvēki, kas pievērsušies terorismam, zaudē tiesības uz dzīvību». Pēc analītiķu domām, Izraēla ar šādām operācijām cenšas iebiedēt savus ienaidniekus, lai pierādītu, ka Mossad garā roka viņus sasniegs jebkurā pasaules malā. «Ja taviem ienaidniekiem jānodarbojas ar slēpšanos un rūpēm par izdzīvošanu, viņiem būs mazāk laika kaldināt savus plānus,» intervijā Sky News secina analītiķis Alons Bens Dāvids.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Garā roka

Izraēlas slepenais dienests Mossad jau gadu desmitiem iesaistījies operācijās, kuru mērķis ir iznīcināt Izraēlas ienaidniekus. Piemēram, 1960.gadā Argentīnā tika sagūstīts nacistu līderis Ādolfs Eihmanis. Mossad aģenti viņu nogādāja Izraēlā, kur viņam tika piespriests nāvessods. Tiek uzskatīts, ka Mossad piedalījās arī kara noziegumos apsūdzētā latvieša Herberta Cukura iznīcināšanā. 1965.gadā Mossad viņu izsekoja un nogalināja Urugvajā
Mossad operācijas ārzemēs pastiprinājās pēc slaktiņa 1972.gada olimpisko spēļu laikā Minhenē, kur palestīniešu teroristi nogalināja 11 izraēliešu. Mossad izveidoja atriebēju komandu, kuras uzdevums bija sodīt slaktiņa rīkotājus. Izraēlas aģenti nogalināja vairāk nekā desmit palestīniešu, bet dažu nogalināto vaina tiek apšaubīta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?