Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mums nekas nav sūtīts

Nav izslēgts, ka Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) varētu atkārtoties pārkāpumi veselības aprūpē, un, ļoti iespējams, iemesls tam varētu būt neieinteresētība izvērtēt bijušos pārkāpumus un novērst līdzīgas kļūdas vai nolaidību. Diena pagājušajā nedēļā rakstīja par Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem kādas LOC ārstes rīcībā.

Pacientes nāvi izraisīja trombi plaušās. Atklājās, ka ārste nebija pietiekami kritiski novērtējusi komplikācijas riskus. Lai arī VI atzinumu pacientes meita saņēma pirms pusotra mēneša, slimnīcas administrācija arī pēc _Dienas_ raksta tikai formāli un skopi atkārto - vēstule no VI saņemta, bet tur nekas nav teikts par pārkāpumiem veselības aprūpē, tikai lietvedībā. Tādēļ ir lielas šaubas, vai gadījums slimnīcā analizēts.

Rīgas Austrumu slimnīcas (tajā ietilpst LOC) pārstāve Inguna Potetinova gan norāda: «Esam sākuši iekšējo pārbaudi, un tiklīdz iesaistītais darbinieks atgriezīsies no atvaļinājuma, lūgsim viņa paskaidrojumus.» VI Diena uzzināja, ka LOC vadībai ir nosūtīta vēstule, kurā aprakstīti arī veselības aprūpes pārkāpumi. Turklāt slimnīcai uzdots līdz 1. aprīlim novērst arī vairākus ar pacientu ārstēšanu saistītus organizatoriskus trūkumus. Atbildes vēl nav.

Neredz, ka interesētu

LOC pacientes meita Ilze saka: «Neredzu, ka slimnīca būtu ieinteresēta uzzināt, vai ir noticis pārkāpums. Tā bija neieinteresēta jau sākumā, kad vadību lūdzu izvērtēt, vai nav kļūdas mammas ārstēšanā.» Administrācija vien formāli norādījusi, ka viss kārtībā.

Jau vēstīts, ka pacientei LOC veica ginekoloģisku operāciju. Pāris nedēļu pēc tam kādu dienu pacientei sākušās sāpes sirds apvidū. Par tām viņa, pēc palātas biedreņu stāstītā, sūdzējusies arī ārstējošajai ārstei, kura veikusi injekciju. Vakarā sievietei palika slikti, pēc pāris stundām viņa reanimācijā nomira. VI ekspertīzē konstatēja: ārstējošā ārste nebija pietiekami kritiski izvērtējusi venozo tromboemboliju klīniskos riska faktorus un pārtraukusi injekcijas, neievērojot trombožu profilakses nosacījumus. VI viņai piemēroja lielāko administratīvo sodu - 250 latu.

Rīgas Austrumu slimnīcā Dienai apgalvoja, ka vismaz pēdējo divu gadu laikā neesot konstatēti pārkāpumi veselības aprūpē. VI gan norāda: 2009. un 2010. gadā šās slimnīcas iestādes LOC konstatētas piecas pamatotas sūdzības par veselības aprūpes pārkāpumiem, bet klīnikā Gaiļezers - trīs.

Kļūdas analizējot

«Ja konstatēti reāli pārkāpumi veselības aprūpes kvalitātē, ārstniecības iestādes vadībai šādiem gadījumiem jāpievērš īpaša uzmanība, un te jāatzīmē, ka arī iestādes vadība ir tiesīga pieņemt lēmumus par veicamajiem pasākumiem attiecībā pret konkrētu ārstniecības personu,» saka VI pārstāve Ieva Raboviča.

Slimnīcās Dienai saka - šādus gadījumus parasti izvērtē. Vidzemes slimnīcas pārstāvis Jānis Batalauskis skaidro: gadījumu izskata, iesaistot kļūdu pieļāvušo ārstniecības personu un tās tiešo vadītāju un pieaicinot administrācijas pārstāvi. Pēc tam, lai novērstu līdzīga negadījuma atkārtošanos, pārkāpumu analizējot klīnisko speciālistu sanāksmēs vai arī turpinot īpašu uzraudzības darbu ar sodīto kolēģi.

«Ja nepieciešams, tiek pilnveidotas slimnīcas kvalitātes rokasgrāmatā ietvertās procedūras vai izstrādātas jaunas, jo slimnīcas mērķis ir uzlabot ārstēšanu un aprūpi, nevis tikai atrast un sodīt vainīgo,» apgalvo P. Stradiņa slimnīcas pārstāve Anita Kalēja. Līdz šim ar nevienu mediķi gan neesot darba attiecības pārtrauktas. Šāds jautājums varētu aktualizēties vien atkārtotu pārkāpumu gadījumos.

Medijos jau izskanējis gadījums, kad Ventspils slimnīcā 2007. gadā divgadīgam bērnam, pēc bērna vecāku pārstāvja teiktā, mediķi ievadīja nevis fizioloģisko šķīdumu, bet desmitreiz lielākas koncentrācijas sāls šķīdumu. Par šo gadījumu slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis uzreiz saka: «Kāpēc jūs domājat, ka dakteris vainīgs?» tā norādot, ka kriminālprocesā pirmās instances tiesa attaisnoja apsūdzētos mediķus. VI gan atklāja virkni pārkāpumu. D. Gīlis teic - gadījums slimnīcā izrunāts, turklāt speciāli esot reorganizēta medikamentu saņemšana no aptiekām, lai nebūtu kļūmju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?