Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 30. decembris
Daniela, Dāniels, Dāvids, Dāvis

Mūsdienīgi autentiski

Itālija ir pārbagāta ar daudzveidību, tas attiecināms uz dabu, klimatu, modi, virtuvi un, protams, arī vīnu. Dažas no šīm lietām ir cilvēka ietekmes sfērā, citas - ārpus. Vīna darīšanas nozare ir Homo sapiens pārziņā un atrodas nepārtrauktā kustībā. Pirms dažiem gadu desmitiem Itālijas vīna nozare bija pārņemta ar starptautiski atzītu vīnu stilu (a la Bordo) un vīnogu šķirņu (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay) slavināšanu un adaptēšanu, un dažbrīd rezultāti bija pat ļoti slavējami.

Savukārt šī gadsimta sākumā ir pieaugusi interese par autentiskajām pašmāju vīnogu šķirnēm, un, paplašinoties investīciju pieejamībai un attīstoties tehnoloģijām, vīni no šīm vīnogām (vairāki desmiti, ja ne simti) top arvien aizraujošāki un kvalitatīvāki. Pie tādiem ir pieskaitāmi arī šodienas varoņi no Arneis un Marzemino vīnogām.

FONTANAFREDDA Pradalupo Roero Arneis 2011

Pjemonta ir reģions, kura popularitāti vīna baudītāju vidū ir veicinājuši tādi no Nebbiolo sarkanajām vīnogām gatavoti grandi sarkanvīni kā Barolo un Barbaresco. Ir arī dažas ievērības cienīgas balto vīnogu šķirnes, viena no tādām ir Arneis. Ilgus gadu desmitus Arneis bija atvēlēta pieticīga otrā plāna loma, to izmantoja galvenokārt kā piedevu, pievienojot tanīniem bagātajiem Nebbiolo sarkanvīniem un tā padarot tos maigākus un patīkamāk baudāmus, lai negaidītu vismaz piecus gadus, kamēr to raupjais raksturs taps patīkamāk uztverams. Arneis (tulkojumā - mazais blēdis) ir kaprīza un trausla oga, kas ir uzņēmīga pret dažādām kaitēm augšanas periodā. Ja tā pārgatavojas, no tās gatavotie vīni ir smagnēji, bez svaiguma un spirgtuma izpausmēm. Lai pagatavotu no Arneis patīkami baudāmu vīnu, no vīndara tiek prasīta liela uzmanība un prasme.

BOSSI FEDRIGOTTI Marzemino, Trentino 2010

Grāfu Bosi Fedrigoti ģimene Trentīno reģionā pašos Itālijas ziemeļos vīnu gatavo kopš 1697. gada. Gadsimtu gaitā ir izkopta prasme un uzkrāta pieredze augstvērtīgu vīnu gatavošanā, taču augstvērtīgs nav sinonīms kaut kam dārgam un neaizsniedzamam. Marzemino patīkami vieglā uzbūve (viegls, bet ne pliekans) un izteiksmīgie svaigu ogu aromāti padara to par viegli uztveramu pusdienu partneri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikins U-20 izlasei izmaksā pusdienas restorānā

Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins svētdien apmaksājis pusdienas restorānā Latvijas U-20 izlasei, kas pašlaik piedalās pasaules junioru čempionātā Kanādas galvaspilsētā Otavā, pirmdien LTV ra...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?