Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mūsu politiķu interesantie domubiedri

Urugvajas rakstnieka Felisberto Ernandesa romānā Applūdinātā māja viens no varoņiem dziļdomīgi secina: «Kādās tik mutēs nenonāk ūdens...» Pārfrāzējot minēto personāžu, gribas teikt - kādas tik mutes neizrunā vienus un tos pašus vārdu savienojumus: «Mēs esam pārliecināti...», «mēs tieksimies uz to, lai...», «mūsu mērķis ir...» Vārdi tie paši, savukārt patiesie nodomi, mērķi runājošajām mutēm var būt tik atšķirīgi.

Tātad daži vārdi par politiķu retoriku. Un, ja runājam par «makaronu karināšanu uz ausīm» mūsdienu Latvijas politikā, tad jāsecina, ka metodes, paņēmieni nav mainījušies jau gadsimtiem ilgi, turklāt tos kopuši ne tikai profesionāli politiķi (kas salīdzinoši ir samērā jauna šlaka). Pavērsimies uz dažiem paņēmieniem.

Kompetences iespaida radīšana, lietojot skaitļus, statistiku, kurus reāli ir grūti pārbaudīt, ja vien neesi speciālists konkrētajā jomā. «Manā rīcībā esošā informācija liecina...», «makroekonomiskie rādītāji norāda, ka...», «nozares eksperti atzīst, ka...» Un tā tālāk un tādā garā. Skan nopietni, solīdi, tā vis nav «tukša muldēšana». Kas tie par «nozares ekspertiem», kas tā par informāciju - kurš pētīs un piekasīsies? Galvenais - lai būtu skaitļi un attiecīgi iespaids par konkrētību un lietišķumu. Šis stils man atgādina arhibīskapu Džeimsu Ašeru, kas 1650. gadā mācēja pavēstīt, ka pasaule ir radīta tieši 4004. gada pirms Kristus 22. oktobrī 18.00. Divus gadsimtus vēlāk - 1859. gadā - teologs Džozefs Laitfulds precizēja kolēģi: nevis 22. oktobrī, bet 23. oktobrī 9.00. Tam, ka šāda precizitāte ir bezjēdzīga un smieklīga, nav nozīmes, ja skaitļu virpinātājiem mērķis ir bijis iestāstīt, ka «mēs zinām, kā».

Nebaidīšanās no pilnīga ideoloģiskā solījumu «rasola». To mēs redzam jo krāšņi - vienas un tās pašas mutes runā par konservatīvām ģimenes un nacionālajām vērtībām, sociāldemokrātisku nodokļu politiku, konstruktīvu dialogu un stingru mugurkaulu utt. Latvijas politiķiem šajā ziņā ir brīnišķīgs priekštecis - 1881. gadā dzimušais vācietis Ludvigs Kristians Heisers, kurš 1922. gadā nodibināja Kristīgo radikālo tautas partiju (nosaukums vien jau ko vērts...). Vēlētājiem Ludvigs piedāvāja šādu kombināciju: privātīpašuma aizliegšana + cietumu slēgšana + vācu tautas pārākums + nūdisma propaganda. Un jūs domājat, ka par šo miksli cilvēki nebalsoja? Balsoja.

Ekonomisko grūtību laikā valstij nepieciešami izlēmīgi cilvēki, saimnieki, «stingrā roka», jo citādi no šī purva ārā netikt (nu, «stingrā roka» ir mazliet riskants tēls, tomēr pakoķetēt var). «Manā laikā valsts budžetā bija pārpalikums...», «kad es biju [..], man izdevās palielināt Latvijas eksportu par...». Labi skan, vērts pievērt acis uz runātāja citām izdarībām. Kādā valstī bezdarba līmenis posmā no 1933. gada līdz 1938. gadam samazinājās no sešiem miljoniem līdz 34 000. Gods un slava! Šī valsts bija Vācija, un prasmīgais saimnieks - kāds Ādolfs Hitlers.

Domāju, ka vairākums cilvēku nojauš - demagoģija un manipulēšana ir tikpat sena kā cilvēce un nekur nepazudīs arī turpmāk. Tomēr, spriežot pēc tā, ka cilvēki nav apkāvuši cits citu vai citu iemeslu dēļ iznīkuši, veselīga skepse pret valdniekiem ļaužu prātos, par laimi, nemazinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?