Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

NA stiprina ietekmi ar jaunpienācējiem

Neatkarīgi no tā, vai Latvijas Reģionu apvienība būs vai nebūs koalīcijā, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) jaunajā Saeimā ar to sadarbosies. Tas nozīmē, ka apvienībai būs sabiedrotais opozīcijā, lai panāktu lielāku atbalstu savām ierosmēm. Abām frakcijām kopā ir 25 balsis. Ilgtermiņa politiskās stabilitātes vārdā būtu svarīgi izveidot plašāku koalīciju, kurai ir divu trešdaļu vairākums Saeimā, uzskata NA vadība.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien sāks tikšanās ar Saeimā ievēlētajām partijām, un iepriekšējā pieredze liecina, ka viņam valdības veidošanā var būt būtiska loma.

«Mēs esam pacietīgi. Mēs mēģināsim partnerus pārliecināt par plašāku koalīciju ar prātu, nevis ar spēku,» pēc NA tikšanās ar Latvijas Reģionu apvienības (LRA) delegāciju, kurā bez līderiem bija arī aktieris Arturs (Artuss) Kaimiņš, piektdien sacīja viens no NA vadošajiem politiķiem Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai norādīja, ka partijai nav kategorisku iebildumu pret LRA, ar kuru tā paredzējusi arī tikties. «Taču mēs labi apzināmies, kas notiks pie valsts budžeta sagatavošanas galda, kur papildu resursu nebūs vispār,» atzina A. Kampars. Viens no pirmajiem uzdevumiem jaunajai valdībai būs nākamā gada valsts budžeta pieņemšana. Ja tā apspriešanā iesaistās politiskais spēks, kas nav piedalījies budžeta sagatavošanā, tas var nobremzēt lēmumu pieņemšanu.

LRA līderis Mārtiņš Bondars piektdien atgādināja, ka apvienībai ir svarīga attieksme pret pašvaldību budžetu veidošanu, jo nevar ignorēt tos 89 novadus, kas atrodas ārpus attīstības centru modeļa «deviņi plus 21». Jāmin, ka visi trīs no Vienotības ievēlētie pašvaldību vadītāji pārstāv attīstības centrus. Kā zināms, otrs LRA būtisks jautājums ir tautas vēlēts Valsts prezidents, un šeit tai saskan tikai ar to NA daļu, kas nāk no Visu Latvijai!, jo TB/LNNK pret ideju izturējusies rezervēti. Lai gan iepriekš bija dzirdēts, ka NA varētu atvēlēt LRA ekonomikas ministra amatu, kas tai, iespējams, pienāksies, par posteņiem ne vieni, ne otri nebija gatavi izteikties. Vienīgi LRA vadība uzskata, ka, tā kā ir aizdomas par tās biedru saistību ar iespējamo balsu pirkšanu Latgalē, iekšlietu ministra amats vairs nevarētu palikt Vienotībai.

NA ir principiāli svarīgi nākamajā valdībā saglabāt kultūras, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatus. Uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadību pretendē arī Zaļo un Zemnieku savienība, kura vēlas saglabāt Zemkopības ministrijas vadību un vēl iegūt Satiksmes ministriju. «Nav noslēpums, ka viņus interesē resursu ministrijas, bet tas jau ir diezgan bezkaunīgi,» teica R. Zīle. Kā NA nevēlas šķirties no VARAM, tā A. Kampars neredz pamata mainīt satiksmes ministru Anriju Matīsu (Vienotība).

ZZS pēdējās dienās uzskatāmi demonstrē savu spēku, par to liecināja arī tās premjera kandidāta Aivara Lemberga uzstāšanās Latvijas Televīzijas raidījumā Sastrēgumstunda. Uz vaicāto, vai ZZS gadījumā neizmanto apjukumu Vienotībā pēc tās līderes Solvitas Āboltiņas palikšanas ārpus Saeimas un vēl citas nedienas, ja izvirza tik augstas prasības, A. Brigmanis piektdien atbildēja: «Mēs visām ministrijām varam piedāvāt profesionālus cilvēkus, kuri saņems pielaides valsts noslēpumam. Kad paklausās Zīli, ir iespaids, ka viņš no Marsa nokritis. Viņš taču nav privatizējis šīs sfēras.» ZZS arī neesot nekas pret Reģionu apvienību, ar kuru pirmdien notikšot tikšanās, bet lai tad Vienotība tiekot galā ar plašo koalīciju.

Pirms vēlēšanām Vienotība un Nacionālā apvienība aicināja vēlētājus balsot par pašreizējo koalīciju, lai šajā ģeopolitiski sarežģītajā situācijā saglabātu politisko stabilitāti. Daudzi pilsoņi atsaucās šim aicinājumam, un koalīcijai parlamentā ir 61 deputāts. Uz vaicāto, vai daļa vēlētāju nepiedzīvos vilšanos, redzot notiekošo pēc vēlēšanām, kad Vienotībā parādās iekšējo grupējumu cīņas, A. Kampars atbildēja, ka Vienotībā viss būs kārtībā. Valdības veidošana parasti ilgst mēnesi - līdz pirmajai jaunās Saeimas sēdei, kas būs novembra pirmajā otrdienā. Tāpēc neesot pamata arī pārmest koalīcijai ilgstošas diskusijas. Savukārt A. Brigmanis uz vaicāto, vai tiešām šobrīd ir īstais laiks, lai partijas sāktu savstarpēji cīnīties par ietekmes dalīšanu, atbildēja: «Mēs nevienam ar akmeni nemetam.» Pie Valsts prezidenta trīs koalīcijas partijas dosies, aicinot premjera amatu atkārtoti uzticēt Laimdotai Straujumai (Vienotība). Tāda ir to vienošanās, lai gan ZZS vadība jau ir izteikusi šaubas, vai Vienotība būtu morāli tiesīga vadīt valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?