Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nacionālie romantiķi

Vienpadsmitā novembra vakarā, kad Rīgas pili no Daugavas puses ieskāva sveču liesmas, otrpus mūriem, pils telpās iekārtotajā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā autentiskos Latvijas armijas šineļos tērpts pāris interesentiem pārdeva svētku pastkartes. Tām turpat varēja uzlīmēt marku un iemest Latvijas pasta izbraukuma pastkastē.

Līdz valsts svētkiem adresātiem jāsaņem Zanes un Valta Ernštreitu uzņēmuma Nice Place izdotie sveicieni, kas veltīti mūsu pirmajai neatkarībai, tās aizstāvēšanai 1919. gada novembrī. «Latvijas armijas karavīri ierakumos Daugavmalā. Bermontiešu sašautais Rīgas Pils svētā gara tornis. Fotogrāfs nezināms. Rīga - Latvijas galvaspilsēta - pastkarte no fotogrāfa Jāņa Rieksta izdotās sērijas ar mākslinieka Anša Cīruļa zīmējumiem,» rakstīts uz to muguriņām. Ernštreitu ģimene jau zinot, ko uz pastkartēm liks nākamo: bērnu zīmējumus par valstiskās neatkarības tēmu. To izstāde pagājušajā nedēļā bija apskatāma turpat muzejā, bet 18. novembrī tiks atklāta Cēsīs.

Sākumā - Līvu republika

Zane ir māksliniece grāmatu apgādā Neputns, Valts - somugru valodu tulks. Pirmais visā pasaulē, kas aizstāvējis maģistra darbu par lībiešu tēmām, ir uzrakstījis arī doktora disertāciju. Pirms divarpus gadiem it kā pa jokam ģimene spērusi soli latvisko vai arī, gandrīz precīzāk teikt, lībisko suvenīru lauciņā. Jā, sauklis «Līvu republika», kas ar mazās tautiņas gadskārtējo svētku laukumā nopērkamiem T krekliem un auduma maisiem atceļoja līdz Rīgai, ir Ernštreitu radīts. Kolka togad tika pie sešu pastkaršu sērijas. Vēl divas tika veltītas Valta dzimtās tautas lībiešu tēmai.

«Patriotiskais «sets» Nice Place visu laiku ir bijis,» Zane, latviete vismaz trīs pēdējās paaudzēs, kuras gredzeni ar baltu rakstiem labi papildina stilīgu zēngalviņu, nebaidās no slenga. «Doma bija taisīt Latvijai dažādus suvenīrus, kas būtu gan dizainiski, gan pēc savas būtības kvalitatīvi,» piebilst Valts. «Sākām ar klasisku komplektu: T krekli, krūzes, tarbas, nozīmītes, magnēti. Latvijas interpretācija: vēsturiskie motīvi, kultūrvēsturiskie motīvi, etnogrāfiskie...»

Latvijā nav pasaulē atpazīstamu reāliju, tādu kā Eifeļa tornis Parīzē, Kafka Prāgā vai vilcēns Vučko Sarajevā, sapratuši suvenīru ražotāji. Mūsu īpatnība ir dažādu kultūru pārklāšanās, viņu izaicinājums bijis to gaumīgi parādīt. Brūnas, uz Līgatnes papīrfabrikas papīra drukātas pastkartes rotā Latvijas nosaukums, dažādās valodās ieplūdināts sarkanbaltsarkanā karoga joslās, redzu uzskatāmu piemēru.

Pašiem Ernštreitiem lielu gandarījumu radot vērojums, šas paradzētas ārzemju tūristiem vai klaida latviešiem, ar aizrautību pieņem vietējie. «Muzeja kolēģim Andrim Geidānam Cēsīs bija mugurā «mūsu» krekls, un vēl divi džeki tādos pagājuši garām. Tad viņam pirmoreiz mūžā nevis bijusi cemme, ka vēl kādam ir mugurā tas pats, bet sajūta, ka tas ir šiki.»

Ar mocīti uz Igauniju

Lai arī sadarbība ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, kuras auglis ir valsts svētku kartītes, uzsākta tikai šopavasar, abiem liekas, ka tā ilgst veselu mūžību - tik harmoniska tā ir. Ernštreiti sēž muzeja fondos, ar šīs iestādes speciālistiem apspriežas, kā varētu vizualizēt gaidāmās izstādes. «Jūsu biznesam laikam ir valsts atbalsts, nodokļu atlaides?» apjautājos. «Vai dieniņ, mums ne tikai nav atbalsta, bet ir problēmas. Strādājam «uz realizāciju», pat, atdodot preci veikalam, esam valstij parādā,» pasmaida Valts. Kaut gan Ernštreitu suvenīri ir nopērkami arī vairākās grāmatnīcās un suvenīru veikalos, tirāžas ir mazas. Valstiskās pastkartes pārdošanas apjomu ziņā nevar sacensties ar Hallmark Ziemassvētku kartītēm, kam katrā pasaules vietā ar zeltu uzdrukāts sauklis tās nacionālajā valodā.

Esmu dzirdējusi, ka Ernštreiti ir retro cienītāji, brauc ar vecu sābu, bet vasarā pat līdz Igaunijai - ar mocīti. «Ižs ar blakusvāģi?» apjautājos. «Nav, bet esam par to domājuši,» Zane lietišķi atbild. «Tas varētu «atrisināt» garākus ceļojumus - tur var sakrāmēt iekšā mantas.» Šībrīža motocikls viņus ievedot mežā un izvizinot pa neceļiem, vasarā Rīgā ļaujot labi izlavierēt caur sastrēgumiem.

10. novembra vakarā, Rīgas muzejā iekārtojis bērnu patriotisko zīmējumu izstādi, pāris taisnā ceļā nedevās uz Carnikavas rezidenci, bet iegāja pēc pārtikas kādā no tīkla lielveikaliem. «Nebija nekā, kas saistītos ar valsts simboliku, toties ar ratiņiem kaudzēm tika vesti ārā Ziemassvētku rotājumi,» viņus sagaidījis sudrabs un zelts. «Abas valsts svinamdienas nogrimst Ziemassvētku tingeltangelī. Saprotam, ka nedēļa Ziemassvētku tirdzniecībā daudz ko maina, bet, ja cilvēki nesaprot paši, to acīmredzot vajadzētu aizliegt ar likumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?