Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Nākotnes ikragrauds

Garajās brīvdienās iznāca svaidīties starp trim gastronomiskām galējībām. Vācot materiālus rakstam vienā smalkā žurnālā par itāļu futūristiem, kuru kustībai ne tik sen pasaulē svinēja pirmos «apaļos simts», uzdūros pārprātā fantastiskām ēdienu receptēm, kuras nenosauksi citādi kā par lielu mākslu (un kulinārija ir vienīgā no mākslām, kas iepriecina, attīsta un gandarī ne tikai cilvēka garu, bet arīdzan miesu).

Uz itāļu futūrisma fona nobāl mani līdz šim par spilgtākajiem (un baisākajiem) uzskatītie gaišās nākotnes gastronomiskie sapņi, kādi aprakstīti Alekseja Tolstoja _Aelitā_ (tur vārds gardums nozīmēja galertu komplektā ar odekolonu) vai Venedikta Jerofejeva poēmā _Maskava-Gailīši_ (inteliģenta sapnis - nobaudīt vārītu govs tesmeni ar heresu).

Mūžīgajā saulē lolotie itāļu nākotnieši 1932. gadā izdod Futūrisma pavārgrāmatu (šķiet, vienīgie, kas pasaules literatūras vēsturē publicējuši pat savu gastronomisko manifestu!). Viņu galvenais ideologs F. Marineti dod zinātnisku pārskatu «nākotnības kulinārijas» ideālu ieviešanā - harmonisks ēdiens nevar tapt bez elektrolīzes, ultravioleto lampu, autoklāvu un vakuumsūkņu palīdzības. Marineti rekomendē ēšanu saistīt ar taktilajām sajūtām (tausti), tādēļ nākotnībā nažu, karošu un dakšiņu nebūs. Lai daudzpusīgāk izjustu ēdienu aromātus, talkā jāņem ventilatoru sistēma, kas ēdējus ieskauj ap galdu. Vertikālie cīsiņi, skulpturālā gaļa - futūristu gastronomiskais leksikons.

1930. gada 15. novembrī Milānas restorānā Pena D'Oca tika rīkots futūristu bankets, kurā starp ēdieniem ar poētiskiem nosaukumiem (buljons no rozēm un saules gaismas, Mēnesnīcas saldējums) bija rodams arī kas gluži «reālistisks» - apēdamā ainava Ekvators un Ziemeļpols - putoti olas dzeltenumi, kas plunčājās starp gaisīgu olu baltumu salām un kalniem, virs kuru cepurītēm lidinās no trifelēm gatavoti polārpētnieku lidaparāti. Izklausās gardi.

Uz grēcīgās zemes no tālajiem XX gadsimta trīsdesmitajiem mani atgrieza kāda ziņa par citu banketu: kādā savā Dienas blogā aprīlī jau priecājos, ka ģeniālā aktrise Merila Strīpa ir uzņemta Amerikas Kinoakadēmijas Goda biedru klubā - šaurā, elitārā kinoprofesionāļu lokā, kurā dzīvo klasiķu skaits ir tikai 17. Tam par godu kādā Losandželosas patosa restorānā (vārdu neminēšu - tas ir kauns) tika rīkotas pusdienas. Ēdienkartē ar šausmām kārtējo reizi konstatēju TO, ko ir spējīgi izgudrot tikai amerikāņu neizglītotie barbari, proti, picu ar melnajiem ikriem. Ja ir kaut kas uz pasaules no ēdamlietām, kas kategoriski nesapas, tad, protams, tie ir aristokrātiski maigie ikri ar brutālo, bet visnotaļ simpātisko itāļu «nabagu ēdienu» - cepto baltmaizes pankūku. Ikriem der tikai viens kompanjons - ledusauksts šņabis. Ārkārtīgam izņēmumam var pievienot arī smalku kā Dieva dvaša citrona šķēlīti.

Trešā galējība: mani beidzot iemācīja pareizi izvārīt olu. Bet par to - nākamreiz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?