Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nakts, kad filozofs vāra zupu

Ģērbies svītrainā jūrnieku kreklā, baltu priekšautu, viņš mērķtiecīgi milzu katlā maisa kūpošu sarkanas krāsas virumu. Filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins rīdziniekiem gatavo «Dievišķo zupu harīru, jo nav izsalkušajiem nekā svarīgāka par pirmo vārdu zupas nosaukumā, un otro jau neviens vairs neatceras» - vēsta skaidrojums uz smilšu krāsas papīra lapām. Tās kā paliktņus zupas šķīvjiem uz gara balti klāta galda turpat smaidīga izdala dzejniece Agnese Krivade. Pavāram Šlāpinam pār plecu asistē talantīgā māksliniece Katrīna Neiburga.

Zupas vārīšana notiek nelielā telpā Blaumaņa ielas sākumā netālu no Brīvības ielas bijušā vīna veikala telpās. Ar šo performanci sestdienas vakarā sāku ceļojumu gadskārtējā mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts, kurā šogad piedalījās 150 Latvijas un ārzemju mākslinieku. Ņemot vērā pērnā gada mācību, ka ideja apskatīt pa druskai visu nozīmēja neapskatīt neko, mans mērķis ir izbaudīt lielākoties Blaumaņa ielas garumā izstiepto projektu Survival Kit/Izdzīvošanas komplekts. Tā ietvaros, spītējot krīzei, tukšajās veikalu telpās līdz pat 19.septembrim radošas personības apmierinās iedzīvotāju garīgo un fizisko izsalkumu.

Pāris metru tālāk no zupas brūvēšanas vietas, Blaumaņa ielā 6, bijušajā apavu veikalā dizaina grupa Zafte ierīkojusi modes salonu, kurā tērpi šūti no valkātām drēbēm. Telpas centrā ekstravaganti tērpta jauniete dažādos traukos bārsta miltus, vēl citas piedāvā stiprināties ar maziem maizes gabaliņiem un tēju. Skatienu piesaista no kaklasaitēm darinātas košas kleitas. «Cik gan tur darba ieguldīts,» izbrīnā nopūšas paziņa.

Iegriežos improvizētā grāmatveikalā, kur kādreiz tirgoja skaistumkopšanas līdzekļus, bet šajā naktī ir iespējams nopirkt Sūzenas Sontāgas darbus. Pēc tam turpat kaimiņu mājā blakus kāda advokāta bankrotējušam daudzmiljonu nekustamā īpašuma sapnim uzmetu acis serbu dokumentālajam kino.

Mans galamērķis ir Blaumaņa iela 32, kur blakus azartspēļu klubam jānotiek Margo un Mimozas koncertam. Tā viņas sauc draugu lokā. Programmā abas un trešais trupas dalībnieks Valtteri pieteikti kā Berlīnē dzīvojoši mākslinieki, kas uz Rīgu atveduši «savdabīgā kabarē ietērptu stāstu» par mīlestību. Margo jeb īstajā vārdā Margita Zālīte ir ekstravaganta performanču māksliniece, kas pēc mutuļojošas dzīves dažādās valstīs patlaban nobāzējusies Berlīnē.

Baltās nakts koncertā Margo dzied par mīlu, ģērbusies sarkanā, vizuļojošā ņieburā, nepieklājīgi caurspīdīgiem legingiem kājās, un no viņas padusēm spraucas gari mākslīgu matu kušķi. Somu māksliniece Mimoza viņu pavada, ar lociņu velkot pa zelta krāsas zāģi, kas vibrē starp viņas ciskām. Pārspīlējumi un banalitāte ir tik asprātīga, ka publika ir sajūsmā. Mākslinieciskais izpildījums piesaista pat manas meitas pirmklasnieces uzmanību, kura ar pacietību gan nevar lepoties. Ar atvieglojumu nodomāju, cik labi, ka divdomīgie dziesmu teksti ir angļu, vācu un krievu valodā.

Blaumaņa ielas ceļojums beidzies. Kopā ar rīdzinieku straumi plūstam uz Bastejkalnu, kur cirka un leļļu mākslinieki piedāvā izrādi Kukaraga. Uz koka kājām muzikanti spēlē jestrus dančus un pūš ugunīgas elpas. Bērni aiz sajūsmas spiedz. Pēcāk uz plosta kanālā kāds vīrs kuplās turku biksēs mētā uguns lāpas.

Tuvojas pusnakts. Pirmklasniece no kņadas nogurusi, jāiet mājās. Bezbērnu draugi dodas tālāk. Vienam gribas redzēt jauno mākslinieku izstādi VEF telpās, citam kandžas tecinātavu Stabu ielā. Iespēju ir daudz. Svētku sajūta un Šlāpina garšīgā zupa silda vēl nākamajā rītā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?