Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

NATO drošības izpratnē parādās arī ekonomika

Rīgā notiekošajā NATO Parlamentārās asamblejas (PA) pavasara sesijā tiek apkopoti alianses parlamentāro delegāciju ieteikumi NATO jaunajam stratēģiskajam konceptam, ko galējā formā formulēs asamblejas šā gada rudens sesijā Varšavā. NATO jaunajā stratēģijā līdz šim nebijis uzsvars likts uz drošību visplašākajā izpratnē, kas iezīmē stratēģisko uzsvaru maiņu globālā mērogā, atsakoties no vienpusīgā stratēģijas kā tikai militārās, teritoriālās aizsardzības koncepta.

Sevišķi PA Ekonomikas un drošības komitejā (EDK) liels uzsvars tiek likts uz ekonomiku kā būtisku drošības politikas sastāvdaļu.

Vērtējot pašreizējās ekonomiskās krīzes sekas, komisijā tika apspriesta arī Grieķijas aizsardzības budžeta paredzamā «apcirpšana», kā to paredz vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu un ES, lai saņemtu 110 miljardu eiro lielo aizdevumu krīzes seku likvidēšanai, un kādas sekas tas varētu atstāt uz valsts drošību.

Lai gan Grieķijai nāksies samazināt aizsardzības budžetu, drošības analītiķi prognozē, ka drošību tas neietekmēs.

Līdzšinējās politikas dēļ ir grūti precīzi pateikt, cik daudz Grieķija tērē militārām vajadzībām, tomēr Londonas Ekonomikas skolas starptautisko attiecību vecākais pasniedzējs Spiross Ekonomidess lēš, ka tas varētu būt «daudz vairāk» par līdz šim pieņemtajiem nedaudz virs 3% no IKP.

Grieķija ir viena no nedaudzām NATO valstīm, kas ne vien atvēl savstarpēji norunāto aizsardzībai paredzamo valsts budžeta daļu, bet to pat ievērojami pārsniedz, tāpēc izdevumu optimizēšana, piemēram, uz pārlieku «uzpūsto» aizsardzības resora kadru rēķina ir gan iespējama, gan eventuāli neapdraud valsts drošību.

Dilemma, kas iezīmējas Grieķijas un starptautisko aizdevēju līguma punktā par aizsardzības budžeta samazināšanu, ir tāda, ka liela daļa Grieķijas bruņojuma un tehnikas tiek iegādāta ES valstīs, ieskaitot Vāciju, un finansējuma samazinājuma gadījumā Rietumeiropai izdevīgā tirdzniecība varētu apsīkt. Tas iespējami varētu tikt atrisināts, samērīgi turpinot Grieķijas bruņoto spēku modernizāciju, bet atsakoties no novecojušu funkciju un stratēģiju uzturēšanas. Piemēram, pēdējā laikā vērojama attiecību uzlabošanās strap Grieķiju un Turciju, kas mazina saspīlējumu un bruņošanās drudzi abos Egejas jūras krastos.

Vērtējot Latvijas ekonomiku, PA atzinīgi tiek minēta gan līdzšinējā Latvijas budžeta konsolidācija, ar fiskālo disciplīnu stiprinot valsts drošību, gan Latvijas turpinošais atbalsts NATO misijām arī krīzes laikā, sevišķi Afganistānā.

Runājot par attiecībām ar Krieviju, kas jaunajā drošības stratēģijā bauda īpašu uzmanību, PA prezidents un ASV delegācijas vadītājs Džons Teners Dienai apliecināja, ka «Savienoto Valstu Kongress un amerikāņu tauta neupurēs atbalstu un draudzību pret saviem NATO sabiedrotajiem labāku attiecību dēļ ar Krieviju. Tas vienkārši nenotiks.»

Tā vietā, pēc kongresmena Dž. Tenera teiktā, Krievijai nāksies mainīt savu attieksmi, ka «tas, kas ir slikti viņiem, ir labi mums», jo globalizētā pasaulē, piemēram, terorisma draudu un pirātisma priekšā stipra NATO ir Krievijas interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?