Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Naudas viņiem nav, bet muļķi arī neesot

Kad žurnāliste Baiba Strautmane pirmo reizi izlasījusi ziņu par Pēdējās partijas veidošanu, viņa esot pasmaidījusi un aizmirsusi. Taču nākamajā rītā ceturtdien to atcerējusies un iedomājusies, ka varbūt šis varētu būt tas partijas dibināšanas kongress, uz kuru viņa arī aizietu. «Acīmredzot mēs esam nopelnījuši vienu tādu šovmeņu partiju, kāda bija lietuviešiem.

No tās (Tautas atdzimšanas partijas) Lietuvā gan nekas labs nesanāca, un tāpēc esot bažas, bet, no otras puses, tā var būt arī iespēja caur humora prizmu paskatīties uz to, kas notiek,» _Dienai_ sacīja B. Strautmane. Pēdējo partiju veido vairāki sabiedrībā pazīstami radošo profesiju pārstāvji, kā arī sabiedrisko attiecību speciālisti, kuri iepriekšējās vēlēšanās piedalījušies varas partiju kampaņu veidošanā, kā Gints Knoks un Kaspars Rolšteins.

Nezinu, neesmu izlēmis

G. Knoks, kurš bijis Sabiedrības citai politikai biedrs, bet pirms tam gatavojis vēlēšanu kampaņu Zaļo un Zemnieku savienībai, tagad Dienai atzina, ka ne Pēdējās partijas veidotāji, ne viņu draugi vairs neredzot, par ko balsot, un tāpēc nolēmuši 8. jūlijā dibināt paši savu partiju. Ja tās izveidošanu atbalstīs vismaz 200 dibināšanai nepieciešamo biedru, Pēdējā partija plāno startēt Saeimas vēlēšanās. Ar devīzi «Nezinu. Neesmu izlēmis» tā vēlas parādīt iemeslu, kāpēc tapusi, - kā protests pret politikas procesā notiekošo, lai izraisītu diskusiju sabiedrībā par to. Kā zināms, sabiedrības domas aptaujās tiek norādīts, cik procentu aptaujāto nezina vai nav izlēmuši, par ko balsot. No jaunās partijas veidotāju teiktā šķita, ka viņi plāno operēt ar šiem skaitļiem.

Latvijas Universitātes pasniedzējs Jurģis Šķilters pievienošanos šai domubiedru grupai vairāk saista ar pilsoniskās pozīcijas paušanu, nevis līdzdalību politikas procesā. Partijas dibinātāju vidū ir vairāki radošo jomu pārstāvji, arī Roberts Gobziņš, kurš 1993. gadā piedalījās Saeimas vēlēšanās no partijas Latvijas laime saraksta, kas vēlēšanās ieguva 0,8% balsu. Latvijas laime tika izveidota uz Muļķu partijas bāzes, tā 2002. gadā atkārtoti mēģināja ieņemt vietu Latvijas politiskajā spektrā, bet tas neizdevās.

Sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks Dienai atzina, ka jaunās partijas veidotāju vidū ir vairāki viņa draugi, bet viņu nolūks pazīstamajam polittehnologam pagaidām vēl neesot skaidrs. «Šis nav tipisks Muļķu partijas projekts, jo šis nav smieklīgs. Tas drīzāk ir projekts politikas gardēžiem,» uzskata J. Liepnieks. Viņaprāt, tā varētu būt parodija par politikā notiekošo, par sabiedriskajām organizācijām.

Ko saka citi

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kuram ir sadarbības pieredze ar G. Knoku, neredz iemeslu uztraukties par šādas partijas veidošanu. A.Brigmanis atzīst: «Tas ir normāls process, ka cilvēki ir sabiedriski aktīvi. Lai viņi cīnās par varu.» K. Rolšteinam ir sadarbības pieredze ar Tautas partiju, kuras valdes loceklis Māris Kučinskis ar zināmu nožēlu sacīja: «Viņi [Knoks, Rolšteins] ir sabiedriskajās attiecībās veci kadri. Žēl, ka, pārzinot vēlēšanu tehnoloģijas, viņi var pārvērst šo procesu par farsu. Vēlētāji grib nopietnu procesu.» M. Kučinskis atgādināja, kā Lietuvas parlamentu mainīja šovmeņu partijas ienākšana tajā.

Taču M. Kučinskis neparedz, ka Pēdējās partijas veidotāji var gūt tik labus panākumus vēlēšanās kā Lietuvā Tautas atdzimšanas partija, jo Latvijā ir daudz stingrāki vēlēšanu kampaņas nosacījumi, kādu nebija Lietuvā - tur šovmeņi varēja brīvāk izpausties mediju telpā. Pēdējās partijas veidotāji kampaņā gatavojas aktīvi izmantot interneta vidi, sociālos tīklus. G. Knoks apgalvoja, ka naudas viņiem neesot un vērienīgas reklāmas nevarēšot atļauties. Ja 8. jūlijā Pēdējo partiju nodibina, jūlija vidū, kad sākas kandidātu sarakstu iesniegšana, to varētu reģistrēt. Sarakstu vēlēšanām var iesniegt līdz 3. augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aktīvisti

Redzamākie Pēdējās partijas pārstāvji
Sabiedrisko attiecību speciālisti, reklāmisti Kaspars Rolšteins (attēlā), Kaspars Līcītis, Gints Knoks; mūziķis Roberts Gobziņš, rakstnieks, filosofs Pauls Bankovskis, sociologs Viesturs Celmiņš, dīdžeji Bogdans Tarans un Natālija Baškirova, dizainere Santa Meikulāne

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?