Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Nav liela laime pārt ikt no pabalsta

Līgai Kupšānei ikdienā jāpabaro četri vīrieši - vīrs un trīs dēli, tāpēc Eiropas Savienības finansētās pārtikas pakas, ko viņi saņem kā trūcīga ģimene, ir liels atspaids. Šogad tās vēl ir pietiekami bagātīgas, bet jau nākamgad viens trūcīgais varēs saņemt tikai nepilnu puskilogramu piena pulvera un kilogramu makaronu katru otro mēnesi. Līga, kas pārtikas pakas saņem jau otru gadu, saka - paldies par to pašu! Viņa labprāt ietu strādāt, lai nav jāpārtiek tikai no pabalstu naudas, taču nevarot atrast piemērotu darbu. Arī viņas strādāt spējīgie vīrieši šobrīd ir bez darba.

Ar darbu problēmas

Līga sešus gadus nostrādāja vietējā kokapstrādes cehā, bet neesot izturējusi lielo darba slodzi. Vēl iepriekš strādājusi par elektriķi, piena savāktuvē, nodarbinātības dienestā izieti pārdevēju kursi, bet darba nav. Netālajā Aizkrauklē gan vakances esot, taču darba grafika dēļ nav iespējams izbraukāt uz mājām.

Pastāvīgu darbu grūti atrast arī jaunākā dēla slimības dēļ. Zēns ir ar īpašām vajadzībām un mācās speciālā skolā blakus pagastā. Pirmdienās noteiktā laikā jāpavada uz autobusu un piektdienās jāsagaida mājās. Brīvdienās zēns dzīvo mājās, un dēls jāpieskata. Līga gan bija atradusi darbu, bet nevarēja vienoties ar darba devēju, ka viņa šo iemeslu dēļ darbā ieradīsies vēlāk vai aizies ātrāk. «Un ko darīt brīvdienās vai garajā vasara brīvlaikā? Koknesē nav iespējas trīs vasaras mēnešus katru dienu zēnu kaut kur nodarbināt. Vasarā abiem ar vīru bija iespēja strādāt «astoņdesmitlatniekos» Likteņdārzā. Paņēmu zēnu līdzi, taču darbu vadītājs šādu situāciju nevēlējās pieļaut, un vienam no mums bija darbs jāatstāj, lai paliktu mājās ar puiku. Aizgāja vīrs.»

Vaicāta par darba iespējām Koknesē vīriešiem, Līga saka, ka nekādu lielo izredžu neesot. Iebilstu, ka vietējā avīzē regulāri tiek publicēti darba piedāvājumi, uz ko Līga atteic, ka vienā vietā negribot darbiniekus pieņemt oficiāli, otrā esot liela slodze, bet trešajā nemaksājot algu, tāpēc arī tik bieži tie sludinājumi.

Pietiek divām nedēļām

Līgas ģimene līdz šim katru mēnesi saņēma trīs pārtikas pakas, kas piecu cilvēku lielajai ģimenei pietika divām nedēļām. Līga atzīst, ka tas nav vienīgais ģimenes iztikas avots, taču liels atspaids gan, jo ģimenes ienākumi ir bērnu nauda un jaunākā dēla invaliditātes pabalsts - kopā 91 lats, pašvaldība nodrošina garantēto minimālo ienākumu. Jaunākais dēls internātskolā nedēļas vidū esot valsts maizē, piemājas dārziņā izaudzētas saknes, pagrabā kārtojas konservu burkas.

Līga atzīst - milzīgs atvieglojums esot tas, ka viņas ģimenes vīrieši labprāt ēd putras, auzu pārslu, četrgraudu un miežu putraimu - produktu, kas ik mēnesi ir pārtikas pakās. Vienīgi jāiemācās variēt, tās gatavojot - pasniegt ar ievārījumu no pašas pagraba, buljonu, sviestiņu vai kādu citu aizdaru. Līga piebilst - būtu labi, ja pakās būtu kāda taukviela vai buljons.

Nākamajā gadā gan no tā visa paliks tikai sausais vājpiena pulveris un makaroni. Sauso vājpiena pulveri varot izmantot mērču gatavošanā, pankūku, pīrāgu mīklas iejaukšanai, makaronus novārīt pamatēdienam vai vārīt piena zupu. Izdomāt kaut ko varot vienmēr.

Paredz, ka interese zudīs

Latvijas Sarkanā Krusta organizācijas pārstāve un Sociālā atbalsta dienas centra vadītāja Koknesē Līva Skābarniece piebilst - daudzi pārtikas paku saņēmēji norāda, būtu labi, ja šo paku sortiments mainītos vismaz pēc pusgada, jo gadu ēst auzu pārslas tiešām esot par traku. Tāpēc dienas centrs rīko virtuves nodarbības, kurās paku saņēmējiem stāsta un demonstrē, cik daudz dažādu ēdienu var pagatavot no viena un tā paša produkta.

Šovasar atklājās, ka paku izdales vietās krājas neizņemtie produkti. Līva min iemeslus - daži nezina, ka tādas var saņemt, dažiem vienkārši kauns nākt pakaļ, vēl dažiem acīmredzot nav tik spiedīga vajadzība. Līva pieļauj, ka nākamajā gadā neizņemto paku skaits varētu palielināties - tikai par sauso piena pulveri un makaroniem katru otro mēnesi daudziem arī varētu zust interese, jo Koknesē nav gandrīz neviena, kuram šīs pārtikas pakas tiešām būtu vienīgais ģimenes iztikas avots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārtikas kastes

2011. gads
Pārtikas pakā ir 1 kg putraimu, 1 kg kviešu miltu, 1 kg četrgraudu pārslu, 0,5 kg auzu pārslu, 0,1 kg vājpiena pulvera un 1 l piena (2%).

Pārtikas pakas var saņemt ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas, kuras saņēmušas sociālā dienesta izziņu par trūcīgās ģimenes/personas statusu.

Pārtiku var saņemt vienu reizi mēnesī, uzrādot minēto izziņu.

Vasarā pārtikas paku saņēmēju loku paplašināja - tās varēja saņemt arī maznodrošinātas personas.

2011. gadā pārtikas produktu programmas īstenošanai Latvijai piešķirta 22 951 tonna graudu un 969 tonnas vājpiena pulvera.

2012. gads
Viena trūcīgā persona varēs saņemt tikai 0,4 kg pilnpiena pulvera un 1 kg makaronu.

Saņemt pārtiku varēs ne biežāk kā sešas reizes gadā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?