Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Neies, jo nepatīk tautu dalīt uz pusēm. Ja ies, balsos pret

«Ziniet, sajūtas ir riebīgas. Pilnīgs stulbums. Vārds «referendums» manī izsauc dziļas un nepatīkamas sajūtas. Negribu par to runāt,» tādas bija visbiežākās sabiedrībā pazīstamu Latvijas cittautiešu atbildes uz jautājumu par 18. februārī gaidāmo referendumu, kas paredz grozījumus Satversmē, nosakot krievu valodai valsts valodas statusu. Dienas veiktajā aptaujā atklājās, ka vairākums uz referendumu nemaz negrasās doties vai plāno balsot pret grozījumiem Satversmē.

Žurnāliste Alla Petropavlovska gaidāmo referendumu salīdzina ar deviņdesmito gadu sākumu, kad diskusijas par pilsonības un valodas jautājumiem notikušas ļoti nepatīkamā tonī un saspīlētā atmosfērā. Viņai žēl, ka ir pagājuši divdesmit gadi, bet sabiedrība nav kļuvusi gudrāka un pieaugušāka, turklāt arī politiķi nav spējuši radīt vajadzīgos impulsus, lai cilvēkus samierinātu. Viņa ir starp tiem, kuri referendumu plāno ignorēt, jo jebkāds referenduma iznākums, viņasprāt, būs «bezcerīgs un neperspektīvs».

«Sajūtas ir nepatīkamas. Piedalīties diemžēl plānoju. Nu jau plānoju, jo sākumā likās, ka nedarīšu to,» atzina tēlnieks Gļebs Panteļejevs, kurš balsos pret grozījumiem Satversmē, lai gan sākotnēji domājis tautas nobalsošanu ignorēt. Arī a/s Grindeks valdes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans grozījumus neatbalstīs, jo referendumu dēvē par nonsensu. «Es vispār esmu sašauts, ka tik tālu jau aizgājis līdz referendumam,» pauž K. Lipmans. Lai gan uzņēmējs ir labvēlīgi noskaņots pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), tieši viņu K. Lipmans vaino cilvēku provocēšanā, visticamāk, ar to domājot N. Ušakova lēmumu referendumā balsot par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

TV5 žurnālists Andrejs Mamikins, kurš uz referendumu dosies, jo uzskata to par savu pilsoņa pienākumu, gan neatklāja, kā balsos. Viņaprāt, cilvēku parakstīšanās par referenduma ierosināšanu bijusi protesta forma pret to, ka krievvalodīgie Latvijā tiekot uzskatīti par otrās šķiras ļaudīm, turklāt A. Mamikins uzsver, ka parakstījušies arī latvieši, šādi iebilstot pret varas eliti un esošo valdības politiku. «Nevar teikt, ka krievu salašņas, staļinisti un okupanti savākušies tagad grib uzurpēt varu vai nonicināt Latvijas valsti,» pauž A. Mamikins. Gluži pretējs skaidrojums ir teātra režisoram Mihailam Gruzdovam, kurš uzskata, ka šis referendums «ož pēc ļoti daudz cilvēkiem, kuri grib atgriezties padomju laikos». M. Gruzdovs referendumā piedalīsies un balsos pret grozījumiem.

Vairāki atzīst, ka referenduma dienā nemaz neatradīsies Latvijā, kā, piemēram, a/s Dzintars valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs vai uzņēmējs Vasilijs Meļņiks, kurš gan norāda, ka iebilst pret referenduma ideju, jo šādi, viņaprāt, tauta tiek «dalīta uz divām pusēm». Daudzi, izdzirdot jautājumu par piedalīšanos tautas nobalsošanā, samulst un norāda, ka «nav politiķi» vai nekomentēs neko, kas saistīts ar politiku. Taču vienīgā no Dienas uzrunātajiem cittautiešiem, kas atzīst, ka referendumā balsos par krievu valodu, ir bijusī Šoka šova vadītāja Natālija Ābola. «Es ļoti labi saprotu latviešu cilvēku argumentus, bet, manuprāt, cilvēktiesības ir svarīgākas nekā nācijas un nacionalitātes tiesības, tāpēc es balsošu par krievu valodu kā valsts valodu,» pauž N. Ābola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?