Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nekādu papīru! Slimība tiek rakstīta datorā

Ārstu rokraksts nereti ir gandrīz nesalasāms, un var gadīties, ka medmāsai jāpārprasa, kādas zāles pacientam izrakstītas. Vai cita situācija: ārsts norīkojumu lapā ievilcis ķeksīti - asins analīzes. Vispirms šī lapa nonāk medmāsām uz galda. Kad viņas šo un citu ārstu norīkotās analīzes ir apkopojušas, viņas raksta speciālus nosūtījumus.

Tos saņem injekciju māsa, kura dodas pie pacientiem ņemt paraugus. Ir jābūt kādam ātrākam, precīzākam, labākam ceļam - sprieda P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Asinsvadu ķirurģijas centra ārsti. Un tādu atrada. Tā ir e-veselība. «Mēs tiešām šobrīd esam kā maza elektroniska saliņa slimnīcā,» pasmaida asinsvadu ķirurgs Mārcis Gediņš. Šajā centrā ir izveidota programmatūra Angiosistēma, kura nodrošina elektroniski lietojamu un uzglabājamu pacientu slimību vēsturi, elektronisku medikamentu izrakstīšanu. Medmāsas zāļu norīkojumus no ārsta saņem triecientempā datorā. Ar šo sistēmu var ieekonomēt 60-70% laika, ko var veltīt citiem darbiem. Pacienta ieguvums - ārstēšana norisinās ātrāk, efektīvāk un precīzāk. Projekts īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansējumu. Izmaksas veido 312 885 latus, no kuriem 85% ir EEZ finanšu instrumenta finansētā daļa. Arī pati slimnīca piedalās projekta finansēšanā.

Zāļu skapis ar datoru

E-veselība Asinsvadu ķirurģijas centrā ir gluži taustāma. Piemēram, medmāsa ved pacientiem zāles īpašā medikamentu sadales skapītī, uz tā atvāzts portatīvais dators. Iedevusi pacientam zāles, viņa to datorā uzreiz atzīmē. Šos datus varēs lasīt ārsts. Ar datoru šajā centrā strādā visi - ārsti, rezidenti, medmāsas, anesteziologi.

«Pacienti saņem precīzus zāļu nozīmējumus precīzā laikā,» saka M. Gediņš. Lielākais ieguvums no programmatūras esot pacientu drošība - ar to var pēc iespējas izskaust pārpratumus, netiešas nevērības, pārlasīšanās vai pārrakstīšanās.

«Ārsti ir ļoti slinka un konservatīva publika, tu nevari viņus piespiest kaut ko darīt, ja tas būs neērtāk nekā ar roku. Jābūt vismaz tikpat vienkārši lietojamam vai vēl ērtākam,» par projektu saka M. Gediņš. Viņš teic - rokraksts patiešām reizēm mēdz sagādāt problēmas. Viņš uzbur ainu: «Piemēram, ārsts Gediņš, kuram ir izcili nesalasāms rokraksts, aiziet uz blakus nodaļu konsultēt kādu pacientu. Piemēram, ir dzīvībai bīstama situācija, taču nevar saprast, kādus medikamentus es esmu nozīmējis un kādu izmeklēšanas taktiku uzrakstījis.» Ārsti arī vēloties atgriezenisko saiti - uzzināt, vai zāles pacientam iedotas precīzi kā izrakstīts.

Papīru aizliegs

Tāpēc jau pirms četriem gadiem asinsvadu ķirurgi kopā ar SIA Hospital Organizer sāka izstrādāt medikamentu izrakstīšanas sistēmas uzmetumu. Ārsti secinājuši, ka līdz ar jauno programmatūru paaugstināsies pacienta ārstēšanās efektivitāte, jo varēs ātri iegūt strukturētu, precīzu informāciju par ārstēšanās gaitu, iepriekšējām ārstēšanām. Pacientam samazināsies arī ārstēšanās laiks.

Datorprogrammā tagad ārsti veido arī pacientu slimības vēsturi, apraksta operāciju gaitu. Tā kā slimību vēsture būs atrodama datorā, tas ieekonomēs laiku pacientu ārstēšanā, atkārtoti nonākot slimnīcā. Šobrīd pacientu vēsture jāpieprasa arhīvā, nepieciešamas vismaz divas trīs dienas. «Ja iekrīt sestdiena, svētdiena pa vidu, tad ātrākais pirmdienas vakarā vai otrdien dabūsiet,» piebilst M. Gediņš.

Pagaidām ar Angiosistēmu mediķi strādā testa versijā - joprojām līdztekus jaunajai programmatūrai tiek izmantots papīrs, lai nebūtu nekādu kļūdu. «Simtprocentīga pāreja prom no papīra paredzēta 1. decembrī. Plāns ir aizliegt papīra ordinācijas,» pasmaida M. Gediņš. Tiesa, Asinsvadu ķirurģijas centra datorizācija ir tikai sākums, plānos ir ar laiku projektu izvērst visā slimnīcā.

«Pieredze, kas tika gūta no Angiosistēmas izstrādes un kas pamazām tiek uzkrāta, izmantojot šo sistēmu, tiks izmantota, plānojot tālāko slimnīcas informatizāciju,» stāsta Ieva Vītola, PSKUS e-veselības nodaļas vadītāja. Tuvāko gadu laikā paredzēta plašāka informācijas sistēmu ieviešana slimnīcā, lai nodrošinātu to, ka, sākot darbu jaunajā slimnīcā, tiktu plaši izmantots informācijas sistēmu atbalsts, ieviestu un izmantotu pacientu elektronisko slimības vēsturi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādi vēl ir e-pakalpojumi?

Valsts līmeņa e-veselības pilotprojekts atrodams vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Te ikviens autorizējoties var saņemt informāciju par viņa/-as valsts apmaksātajiem ārstu apmeklējumiem, veiktajām manipulācijām, kā arī noteiktajām diagnozēm. Šajā sistēmā cukura diabēta pacienti var saņemt informāciju par noteikto diagnozi, izmeklējumiem, norīkoto ārstēšanu u. c. Saņemt var arī informāciju par savu ģimenes ārstu - kontaktinformāciju, reģistrācijas datumu u. c.
P. Stradiņa slimnīcā, Bērnu slimnīcā un Austrumu slimnīcā (ietilpst Gaiļezers, Onkoloģijas centrs u. c.) pacienti var elektroniski pierakstīties pie ārsta.
Austrumu slimnīca kopā ar Vidzemes slimnīcu un Veselības centru 4 īsteno digitālās radioloģijas sistēmas projektu - ārstējoties šajās iestādēs, pacientiem vairs nav nepieciešams pašiem vest, piemēram, savu rentgena uzņēmumu no viena speciālista vienā adresē pie otra citā.
Dati: Veselības ekonomikas centrs, slimnīcu sniegtā informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?