Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nepieciešamā demokrātija

Vairs nav jāšaubās, ka Ukrainas valdošā, promaskaviski orientētā Reģionu partija nav nopietni domājusi par demokrātisko reformu īstenošanu, ko tā solījusi sarunu partneriem no ES. Deklaratīvie paziņojumi par eiropeisko kursu gandrīz nemaz nav papildināti ar reāliem darbiem - no nepieciešamām apmēram 60 reformām dažādās jomās paveiktas tikai četras, turklāt ne pašas būtiskākās.

Aizvadītie deviņi mēneši kopš divas reizes krimināli sodītā Viktora Janukoviča stāšanās amatā ir bijis pietiekami ilgs laiks, lai kļūtu redzamas šā doņeckiešu klana vadītā režīma viltības. Tā patiesā izpratne par vēlamo kārtību valstī atklājās nesen notikušajās pašvaldību vēlēšanās, kas uzskatāmas par netaisnīgām un nedemokrātiskām. Šķiet, tas kļuvis par pēdējo signālu, lai ES pārvērtētu savu attieksmi pret Ukrainas vadību. Visticamāk, kuluāros sarunās Briselē tiks pietiekami skaidri pateikts: vai nu demokrātiskas reformas un sarunu turpināšana par bezvīzu režīmu un asociācijas līgumu, vai arī šā procesa iesaldēšana. Protams, saglabājot sarunu diplomātisko toni, lai neatstumtu no sevis pašreizējo Ukrainas vadību.

Pacietību prasošu spēli nākas īstenot kaut vai pašas ES, tātad arī Latvijas, interesēs. Savienībai ir nepieciešama normālu, cilvēktiesības ievērojošu, brīvu un atvērtu valstu atrašanās pie savām austrumu robežām. Tāpēc jāatzīst - tā ir ES interešu zona, gluži tāpat, kā to ir deklarējusi Krievija. Tas pats sakāms arī par Vašingtonu, un tas nav pretrunā deklarētajai «pārlādēšanas politikai». Stabilitātes nodrošināšana Ukrainā ir atbildīgs uzdevums Eiropai, un tam ir svarīga vieta kontinenta drošības kontekstā. Par Ukrainu ir jācīnās, tomēr pēdējais vārds būs jāpasaka pašiem ukraiņiem. Viņu vietā nevar izlemt nedz poļi, nedz latvieši un lietuvieši. Arī krievi ne.

Pagaidām gan izskatās, ka Maskavā domā citādāk. Tur tiek strādāts reintegrācijas virzienā. Svarīga vieta šajā procesā ir ne tikai Gazprom gāzei, bet arī vēsturei. Pašlaik tiek izstrādāta kopēja Ukrainas un Krievijas vēstures mācību grāmata. Ukraiņiem uzspiež svešu Ukrainas vēsturi, gluži kā okupētai valstij. «Reģionāļu» vara ir kā no komunisma laikiem izkāpis dinozaurs, kas nemāk un nevēlas rēķināties ar sabiedrību. Tās izpratni par medijiem raksturo premjerministra izteikums: rakstiet mums sūdzības, mēs visu izskatīsim!

Aizvien izteiktāks kļuvis antiukrainiskums. Pret izglītības rusifikāciju protestē studenti. Viņiem lielā skaitā pievienojušies Ukrainas uzņēmēji, kas sajutuši milzu apdraudējumu no gatavotā jaunā nodokļu kodeksa. Tas var paralizēt mazo un vidējo biznesu. Uzskata, ka tā ir ideoloģiska cīņa starp oligarhisko lielo biznesu un vidējo un mazo uzņēmēju. Gluži vai boļševiku garā - cenšoties atņemt eksistences iespējas jau tā ne pārāk spēcīgajam vidusslānim. Varbūt nav nejaušība, ka viens no redzamākajiem «reģionāļiem» pavēstījis, ka viņi gatavojas valdīt 10 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?