Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Nesteidzās un gaidīja ES līdzdalību

Latvijas elektrības tirgus ir izolēts, tajā nav konkurences, un šajā situācijā vainojami pārāk vājie starpvalstu savienojumi, kā arī Latvijas valdības pasivitāte, šos savienojumus nepaplašinot, - šāds viedoklis pēdējos mēnešos sabiedrībā izskanējis vairākkārt. Tomēr elektroenerģētikas eksperti šos apgalvojumus sauc par kļūmīgiem, uzsverot, ka Latvijai tik nozīmīgos elektrības tīkla savienojumus šaurus padarījis tirgus un tehniskie apstākļi, un piebilstot, ka ne visi faktori bijuši iepriekš prognozējami.

Eksperti pauž, ka situācija būtiski uzlabosies jau samērā drīz - tiklīdz darbu sāks 700 megavatu pārvades kabelis starp Lietuvu un Zviedriju.

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena uzsver, ka jau pašreizējie elektroenerģijas starpsavienojumi nodrošinājuši apstākļus un motivāciju tirgū ienākt vairākiem jauniem spēlētājiem, bet jauno savienojumu būvniecība tiek realizēta jau Eiropas Savienības kopējo projektu ietvaros. EM viedoklis ļauj secināt, ka tieši šiem projektiem pieejamais būtiskais līdzfinansējums ir viens no iemesliem, kāpēc Baltijas valstis nav steigušās šādus projektus īstenot agrāk un uz savu roku.

Jaudīgs mantojums

Pretstatā skaļi izskanējušajam pieņēmumam Latvijas energosistēmas starpsavienojumi, kurus veido 330 kilovoltu elektropārvades līnijas, nav uzskatāmi par vājiem. Saskaņā ar pārvades operatora Augstsprieguma tīkls (AST) datiem Latviju ar Igauniju savieno divas šādas elektropārvades līnijas, ar Lietuvu - četras, ar Krieviju - viena. Atkarībā no ražošanas apjomiem un kaimiņvalstīs veicamajiem remontdarbiem Latvijas un Igaunijas starpsavienojuma pieejamā jauda ir līdz 900 megavatiem, Lietuvas un Latvijas savienojama jauda - līdz 1300 megavatiem, Latvijas un Krievijas savienojuma jauda - ap 300 megavatiem.

Senāki AST pārskati liecina, ka savulaik Lietuvas un Igaunijas savienojumi bijuši ievērojami jaudīgāki - attiecīgi ap 2000 un 1200 megavatiem - un kopumā savienojumu jauda lielākoties divkārt pārsniegusi Latvijas kopējo patēriņu, kas aptuveni XX gadsimta astoņdesmito gadu beigās sasniedza 2000 megavatu. Tam par iemeslu galvenokārt bija fakts, ka vēsturiski Latvijā nebija attīstītas elektrības bāzes ražošanas jaudas un lielu daļu Latvijas patēriņa nodrošināja Lietuvā, Igaunijā un Krievijā strādājošās elektrostacijas, savukārt Latvija bija nozīmīgs elektrības tranzīta posms. AST valdes priekšsēdētājs Varis Boks uzsver, ka situācija mainījusies līdz ar Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanu Lietuvā, samazinoties ražošanai reģionā un mainoties elektrības pārvades plūsmām, šo starpsavienojumu caurlaides spēja būtiski samazinājusies. Papildus tam augstsprieguma līniju caurlaidību ietekmē arī to novecošana - šāda problēma ir aktuāla Igaunijā.

Tomēr arī pašlaik starpsavienojumu jaudas joprojām kopumā raksturojamas kā lielas, norāda Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss un uzsver, ka attiecībā pret Latvijas patēriņa apjomu tās ir ievērojami lielākas nekā lielai daļai Ziemeļvalstu.

Vienā laivā ar Lietuvu

Enerģētikas ekspertu teiktais ļauj secināt, ka Latvijai nav būtiska pamata sev pārmest neizdarību, jo tīklu noslodze un ar to saistītie ierobežojumi lielā mērā saistīti ar situāciju Lietuvā, nevis Latvijā. U. Bariss atgādina, ka kopumā Latvija, pateicoties hidroelektrostacijām un modernizētajām termoelektrostacijām, spēj sevi nodrošināt gandrīz ar visu nepieciešamo elektroenerģiju un tās vajadzībām pieejamās tīkla savienojumu jaudas ir pietiekamas. Savukārt Lietuva ap 70% no patērētās elektrības importē, un tirgus apstākļu iespaidā ievērojama daļa Lietuvai nepieciešamo piegāžu plūst tieši caur Latvijas teritoriju. Būtiskais imports Lietuvā saistīts galvenokārt ar faktu, ka lielākā daļa Lietuvas ražotņu ir samērā vecas un paredzētas darbam neekonomiskākajā kondensācijas režīmā.

Uz šo problēmu norāda arī enerģijas tirgotāja Enefit Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers, kurš paskaidro, ka no elektrības tirdzniecības viedokļa tiem tirdzniecības apgabaliem, kuros ir pietiekami konkurētspējīgas ražošanas jaudas, parasti pietiek arī ar krietni mazākas jaudas starpsavienojumiem. Piemēram, Igaunijas un Somijas starpsavienojuma jauda līdz šī gada sākumam bija tikai 350 megavatu, bet šī jauda bija pilnīgi pietiekama, lai cenas starp Somiju un Igauniju izlīdzinātos, atgādina J. Bethers.

Noliedz vilcināšanos

Komentējot sabiedrībā izskanējušo kritiku, ka Latvija pārāk vilcinājusies ar starpsavienojumu attīstību un pieļāvusi kļūdu, liekot lielu uzsvaru uz elektrības ražotņu modernizāciju, V. Boks uzsver, ka energosistēmai prioritāri tomēr jāspēj sevi nodrošināt ar nepieciešamajām jaudām un savienojumu ar kaimiņvalstīm attīstība vairāk jāuzskata par soli tirgus attīstīšanā. «Teorētiski var vispār atteikties no savām elektrostacijām, bet paļaušanās uz ārvalstu piegādēm nozīmē arī to, ka piegādātāji diktēs cenas, kuras ilgākā laika posmā var nebūt izdevīgas,» skaidro V. Boks un pievērš uzmanību faktam, ka ļoti jaudīgi starpsavienojumi ne vienmēr atbilst pašas valsts interesēm, jo ne no ekonomikas, ne arī drošības viedokļa valstij nav izdevīgi, ka vietējais elektrības ražotājs kļūst izteikti nekonkurētspējīgs un cieš zaudējumus.

V. Boks arī uzsver, ka pārmetumi, ka starpvalstu augstsprieguma līnijas tiktu attīstītas pārlieku gausi, nav pamatoti - šādu līniju būvniecība ir gan dārgs, gan arī tehniski un juridiski sarežģīts projekts, kas saskaņoti jāīsteno vairākām valstīm vienlaikus. Pēc viņa domām, Latvijas gadījumā nav pamata teikt, ka kāds no sāktajiem tīkla attīstības un starpsavienojumu projektiem kavētos vai tiktu novilcināts. Arī Latvenergo un Enefit pārstāvji nepiekrīt viedoklim, ka Latvija, iepriekšējos gados pieņemot lēmumus par energosistēmas attīstību, būtu ko novilcinājusi vai kļūdījusies, tomēr uzsver, ka pašlaik tirgus dalībnieki cer uz drīzu samilzušās problēmas risinājumu.

Lai Latvijas un Lietuvas apgabalā veicinātu konkurenci, nepieciešams izveidot finanšu instrumentus, kas tirgus dalībniekiem ļautu fiksēt starpsavienojumu jaudu izmantošanas izmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?