Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Netic, ka tiesneši cīnās par principu, nevis algu

Pamatojoties uz vairāku simtu tiesnešu un prokuroru iesniegto prasību pret likumu izmaiņām, ar kurām viņi iekļauti vienotajā atalgojumu sistēmā, Satversmes tiesa (ST) pirmdien izlēmusi uzsākt lietu un spriedums varētu būt gaidāms ap gadu miju. Kaut arī paši prasības iesniedzēji uzsvēruši, ka strīds ir nevis par algas apjomu, bet principu, jo jaunais regulējums apdraudot viņu neatkarību, pretējās nometnes pārstāvji par to ir skeptiski.

Saeimas Juridiskā biroja padomnieks Edgars Pastars norāda, ka ST var prasību apmierināt arī tādā veidā, lai valstij tas neko īpašu neizmaksā, bet bija skeptisks, vai tas ir tas, ko gaida tiesneši. Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis piebilst, ka valsts varētu tiesnešu atalgojumu regulēt arī savādāk nekā pašlaik, kamēr vien tas nenozīmēs algu palielināšanu. Savukārt ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, jautāts, kādas ir garantijas, ka tiesa nepiespriedīs sev algu pieaugumu, ja tam nebūs reāla pamata, atbildēja: «Tikai tas, ka mūsu iekšējā pārliecība ir spriest tiesu objektīvi. Neviens likums nevienā valstī, kur darbojas konstitucionālās tiesas, nepaliek ārpus to kontroles. Kā var novērst aizdomas, es nezinu.»

ST lietu skatīs pilnā sastāvā, un Saeimai līdz 6. jūlijam jāsagatavo savi pretargumenti prasībai. E. Pastars norāda, ka, «ja tiesneši, kā paši saka, nestrīdas par algas apmēru, tad vienīgais, ko ST spriedums var maksāt valstij, ir izdevumi, kas saistīti ar likumu grozīšanu. Bet, ja «maskas krīt» un īstais iemesls sūdzības iesniegšanai ir algas apmērs, kas man subjektīvi liekas ticams, tad valstij tas var maksāt. Un ne tikai 15 miljonus, ko ministrija aprēķinājusi, jo algas pieaugums uzreiz atspoguļojas izdienas pensijās un ietekmē budžetu visiem turpmākajiem gadiem». Viņaprāt, īsti neesot pamata arī bažām par tiesnešu neatkarības ierobežošanu, piesaistot viņu algas izpildvaras darbinieku algām, jo tiesnešu algu apjoms sasaistīts ar likumā ierakstītu summu, ko mainīt var tikai Saeima. Pēc pašreizējā regulējuma minimālā alga, ko var saņemt tiesnesis, ir 1157 lati bruto, bet, ja ST lems to atcelt, minimālā tiesneša alga pieaugs līdz 2070 latiem mēnesī.

Jautāts, ko valsts darīs, ja ST tomēr lems tā, ka algām būs jāpieaug, M. Lazdovskis norādīja, ka «varianti ir dažādi», bet, ja tiesa lemj atcelt pašreizējo regulējumu ar atpakaļejošu datumu, valstij vairs nebūs kur sprukt, un nāksies tiesnešiem maksāt arī nesaņemtās algas starpību. Savukārt, ja tiks noteikts kāds datums nākotnē, kad jāatgriežas pie iepriekšējā regulējuma, pa to laiku būšot jāizpēta citas iespējas, piemēram, jādebatē par koeficienta 4,5 samazināšanu, kas pēc vecās sistēmas tiek piemērots vidējai algai valstī, lai izrēķinātu tiesnešu algas. «No manas puses būtu bezatbildīgi debatēt par jebkuru citu risinājumu, kas iet pāri budžeta iespējām,» viņš teica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?