Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Neticiet brīnumiem, ticiet Leonardam Koenam

Leonarda Koena koncerts ilgst četras stundas ar nelielu starpbrīdi - astoņos vakarā ejam iekšā Parīzes zālē Olympia, esam brīvi tikai pēc pusnakts, kad Francijas galvaspilsētas ielās, ja gribam ticēt Vudijam Allenam, notiek visādi brīnumi. Par brīnumu var uzskatīt arī kanādiešu dzejnieka Leonarda Koena priekšnesumu, taču interesantākais un neticamākais ir tas, ka nekāda brīnuma nav.

Par koncertiem, jo īpaši tik fantastiskiem, kādus sniedz Leonards Koens, mēdz runāt dievbijīgi un meklēt tajos noslēpumu un maģiju, uzskatot tos par rituāliem. Šim māksliniekam nav vajadzīgs ezoterikas plīvurs, un brīnumus lai sarūpē cirka darbinieki.

Nepiedienīgā melanholija

Koena dzeja un mūzika iedarbojas uz klausītāju pavisam citādi - tas nav īslaicīgs uzliesmojums un negaidīta laimes pieplūde. Viņa daiļrade ir neizsmeļams enerģijas avots, viena cilvēka atjaunojamais dabas resurss. Koena māksla ir paradoksu pilna - tāpat kā iepriekšējā turnejā, kas notika 2008.-2010. gadā, arī savu jauno programmu viņš atklāj ar dziesmu Dance Me to the End of Love, muzikāli tas ir estrādes šlāgerītis ar nepiedienīgi melanholisku, pat tādu kā kičīgu vijoles solo. Koncertā to spēlē Aleksandru Bubliči, vijolnieks no Kišiņevas, kas atgādina ielu muzikantu. Leonarda Koena mūzika vienmēr ir bijusi spāņu, čigānu un austrumniecisku motīvu piestrāvota. Dzejas rindas ietītas šķietami vienkāršā, saprotamā formā. Vārdi viņa dziesmās ir personiski un intīmi, mūzika - gandrīz folklora, bulvāru valši. Šī turneja ir veltīta gada sākumā iznākušā albuma Old Ideas materiālam, kas ir ļoti «amerikānisks» - tas nav pārāk šansonisks un čigānisks, tajā dominē folkmūzikas balādes, gospeļi, kantrimūzika, džezs un blūzs. Koncertā gan maestro neatsakās no šansona un rokenrola šūpuļdziesmu formāta.

78 gadus veco trubadūru Koenu pavada brīnišķīgs ceļojošais orķestris, kurā viens no galvenajiem varoņiem ir spānis Havjers Mass - stīgu instrumentu virtuozs, viņa priekšā Leonards Koens koncertā vairākkārt krīt ceļos. Koena mūzikā īpaša loma ir sieviešu vokālam - skatuves priekšplānā ir dziedātāja līdzgaitniece kopš 1979. gada, daudzu viņa dziesmu līdzautore un producente, amerikāņu mūziķe Šārona Robinsone un divas anglietes māsas Vebas. Gan instrumentālistiem, gan vokālistēm koncertā ir solonumuri - tos klausoties, Koens pat noņem savu hūti (šīs hūtes ir turnejas suvenīru bodītes lielākais hits).

Sirmgalvja fantāzijas

Koncertā skan ap 30 dziesmām, un katru vakaru Koens nedaudz pamaina programmu. Albumā Old Ideas viņš poētiski deklamē tekstus zemā balsī, savukārt dzīvajā leģendārais dziesminieks pa īstam dzied un viņa balss skan svaigāk nekā ierakstā. Koena komunikācija ar publiku notiek dziesmā, taču viņš dzied ne tikai citiem, bet arī sev - šī «dziedāšana sev» ir jūtama daudz vairāk nekā iepriekšējā turnejā, kas notika pēc 15 gadu pauzes, - Leonards Koens bija spiests atgriezties uz skatuves finansiālu apsvērumu dēļ, jo viņa bijusī menedžere un mīļākā bija izzagusi gandrīz visu klasiķa pensijas fondu, kamēr viņš piecus gadus meditēja dzenbudistu klosterī Kalifornijā.

Savas slavenākās dziesmas Leonards Koens izdzīvo no jauna: erotisma himna I'm Your Man kļūst par pašironisku sirmgalvja fantāziju, savukārt tūkstošiem sliktu kaverversiju nomocītā Hallelujah skan bez patosa un sāpēm, bet kaut kā bezcerīgi brīvi. Un vai jūs zinājāt, ka Leonards Koens ir brīnišķīgs dejotājs?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?