Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nevaldāma futbola svētku bumba

Kritiski Pasaules kausa oficiālo bumbu Jabulani pieņēmuši futbolisti, kuriem tā no 11. jūnija līdz 11. jūlijam būs jāsavalda finālturnīrā Dienvidāfrikas Republikā. Vai par visapaļāko nodēvētā bumba kļūs par vārtsargiem neatminamu mīklu?

Ražotāji pirms katra liela turnīra cenšas izveidot vislabāko un sacensībām piemērotāko bumbu, bet čempionātu rīkotāji tai mēģina pievienot savu šarmu. Tā 2010. gada Pasaules kausa finālturnīra oficiālā bumba tika pie vārda Jabulani, kas vietējā zulu valodā nozīmē «svētki». Bumba veidota pēc revolucionāras tehnoloģijas Grip'n'Groove, kas nodrošina tai stabilu lidojumu un ideālu kontroli jebkuros laika apstākļos.

Tā saka bumbas ražotāji, taču pēc pirmajiem izmēģinājumiem futbola spēles centrālais objekts izpelnījies bargu kritiku no spēlētājiem, īpaši vārtsargiem. «Jau pirmajā dienā ievēroju, ka bumba nav tik laba, kādu pienāktos piedāvāt pasaules labākajiem futbolistiem,» neapmierināts bija Pasaules kausa pašreizējo īpašnieku itāļu vārtsargs Džanluidži Bufons. Viņam pievienojies arī komandas biedrs uzbrucējs Džampaolo Pacīni: «Tā ir īsts posts uzbrucējiem - pārāk ātra un viegla.» Savukārt Anglijas izlases vārtsargi sūdzas, ka bumba ir grūti tverama un tā gaisā var neprognozējami mainīt virzienu, bet Čīles izlases «mūris» Klaudio Bravo spriež, ka tā radīta, lai vārtsargi biežāk pieļautu kļūdas un būtu vairāk gūtu vārtu. Brazīliešu vārtsargs Žūliu Sēzars Jabulani salīdzina ar parastā lielveikalā nopērkamu bumbu.

Jabulani ražotāji skaidro, ka komandas trenējas augstkalnēs - retinātā gaisā jebkura bumba «uzvestos» citādi, nekā ierasts. Anglijas izlases vadītāju Fabio Kapello gan tas mierīgāku nedara - bumba nav «savācama» jau relatīvi zemā augstumā treniņnometnē Austrijā. Kas notiks Rustenburgā, kur Anglijas izlases pirmā spēle ar ASV tiks aizvadīta 1200 metru virs jūras līmeņa?

Latvijas valstsvienības aizsargs Kaspars Gorkšs LTV7 raidījumā Sporta studija atzina, ka viņam vienalga, kāda bumba, - ka tikai var tālāk aizsist. «Vārtsargi gan saka, ka nepatīkot. Katrai bumbai ir kaut kādas nianses, bet pastāv jau arī noteikti standarti,» piebilda Gorkšs. Uzbrucējs Māris Verpakovskis Adidas ražojuma īpatnējo lidojumu ievērojis arī pēdējā Eiropas čempionātā: «Bija daudz skaistu vārtu, bet atkārtojumos redzējām, ka bumba lidojot maina trajektoriju. Vārtsargam tad ir grūti.»

Lai arī Jabulani kritiku saņēmusi daudz vairāk nekā tās priekšteces, jācer, ka vispareizāk bumbu būs novērtējis Spānijas izlases aizsargs Alvaro Arbeloa: «Bumba ir apaļa tāpat kā pārējās!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?