Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Nieru mazspēja kaķiem

Nieru mazspēju kaķiem mēdz saukt par kluso slepkavu. Šī mīta pamatā ir slimības sākotnēji nemanāmā norise - diagnozi var uzstādīt, kad bojāti ir vairāk nekā 60% nieru audu, bet pirmās pazīmes var pamanīt, kad ir bojāti vairāk nekā 75% nieru audu. Līdz tam organisms spēj kompensēt bojātās funkcijas. Hroniskas nieru mazspējas īstais cēlonis visbiežāk paliek nezināms.

Tas varētu būt iekaisums, infekcija, saindēšanās vai trauma. Lai maksimāli pasargātu kaķi no iespējamiem nieru mazspējas cēloņiem, jāraugās, lai dzīvnieks tiktu regulāri vakcinēts, lai nebūtu kontakta ar toksiskām vielām (liliju dzimtas augi, antifrīzs jeb tosols ir bieži nieru bojājumu cēloņi kaķiem).

Nieru mazspēja var būt akūta (ar ļoti strauju gaitu) un hroniska (ilgstoša, lēni progresējoša). Akūta nieru mazspēja rodas pēc saindēšanās (piemēram, ar tosolu, kas kaķiem garšo saldenās garšas dēļ (pietiek pat ar nelielu peļķīti zem mašīnas, ko kaķis var salaizīt). Hroniska nieru mazspēja ir ļoti bieža vecu kaķu problēma. Sākumā pazīmes ir nespecifiskas - svara zudums, nomāktība, apetītes trūkums, noplucis kažoks, var būt pastiprinātas slāpes un biežāka čurāšana, vēlāk veidojas čūlas mutē, vemšana. Slimībai attīstoties, šīs pazīmes pastiprinās. Nieru mazspējai ir tendence progresēt, tādēļ ir svarīgi sākt ārstēšanu pēc iespējas ātrāk. Ja vecākam kaķim novēro kādu no minētajām pazīmēm, iesaku apmeklēt veterinārārstu un veikt nepieciešamās analīzes. Parasti veterinārārsti izmeklē asinis un urīnu. Ja analīzes uzrāda zemu urīna blīvumu, tad jāvērtē, vai nieres strādā. Urīnā nosaka arī olbaltumvielu daudzumu, jo normāli urīnā proteīnam nav jābūt. No asiņu bioķīmiskajiem rādītājiem svarīgākie ir urīnviela, kreatinīns (abi rādītāji paaugstinās, ja nieres nespēj funkcionēt).

Lai arī nieru mazspēja ir bīstama slimība un pilnīga izveseļošanās būtībā nav iespējama, ir daudzi dzīvnieki, kas, pareizi ārstēti un kopti, nodzīvo vēl samērā ilgu mūžu. Stāvokli stabilizē, dodot šķīdumu un mazinot saindēšanos ar neizvadītajiem vielmaiņas gala produktiem, pēc tam turpina simptomātisku ārstēšanu. Viens no jaunākajiem preparātiem kaķu nieru mazspējas gadījumā ir papildbarība Renal Cats (sākuma stadijām) un Renal Advanced Cats (kopā ar Renal Cats mazina nieru mazspējas pazīmes jau smagākos gadījumos). Šie līdzekļi darbojas, saistot fosforu, ko nieres nespēj pārstrādāt, piegādājot trūkstošo kāliju, sārmojot skābo vidi organismā, mazinot anēmiju un kavējot nieru mazspējas turpmāku attīstību.

Lai kaķiem labāk garšotu un saimniekiem vieglāk lietot, Renal Cats un Renal Advanced Cats ir pieejams arī kā garšīga pasta. Veterinārārsts ieteiks arī speciālu diētu (mājās gatavotu vai komerciāli ražotu), kas palīdzēs saglabāt atlikušās nieru funkcijas. Lai arī nieru mazspēja ir smaga diagnoze, tomēr ar rūpīgu kopšanu un ciešā sadarbībā ar veterinārārstu ir iespējams, ka dzīvnieks nodzīvo pilnvērtīgu un samērā garu mūžu.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?