Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No veļas mazgāšanas līdz pirtīm un baseiniem

Vietā, kur Jēkabpilī vēl pirms 20 gadiem mazgāja un gludināja vai no visiem kaimiņu rajoniem vesto veļu un darbojās publiskā pirts, tagad slejas ūdens relaksācijas centrs Citruss. Vecā pērtuve, kuru jēkabpilieši, galvenokārt vīrieši, iecienījuši kopš padomju laikiem un kurā ik nedēļas nogali ierodas, lai no sirds izsviedrētos, izkarsētos un nopērtos, joprojām gan ir savā vietā, taču milzīgo veļas mazgājamo iekārtu un gludināmo ruļļu vietā tagad ir baseins, sauna, burbuļvanna, masāžas kabinets un trenažieru zāle.

Pirmais šāda veida objekts Jēkabpilī, kas atvērts pirms diviem gadiem. Centra vadītāja Dzintra Lāce stāsta, ka šo atpūtas un izklaides vietu vairāk iecienījušas dāmas un ģimenes ar bērniem.

Ūdens relaksācijas centrs Citruss uzņēmumā, ko jēkabpilieši Modris un Dzintra Lāči izveidoja deviņdesmito gadu sākumā, gadu gaitā nomainot vairākas biznesa nozares, nu kļuvis par pamata nodarbošanos. Nelielā apjomā saglabātas arī lietas, ar ko uzņēmis sācis, privatizējot bijušo sadzīves pakalpojumu veļas mazgātavu.

Ņem vērā pieprasījumu

Vaicāta par uzņēmuma attīstību un dzīvotspēju vairāk nekā desmit gadu garumā, Dzintra atzīst - tas bijis iespējams tikai tāpēc, ka uzņēmumā izvērsti dažādi darbības virzieni. «Kad deviņdesmito gadu vidū vairs nebija pieprasījuma pēc veļas mazgāšanas, vīrs nolēma pievērsties dēļu žāvēšanai, un te bija piemēroti apstākļi kokmateriālu kaltes ierīkošanai. Auga pieprasījums pēc gatera un kokapstrādes pakalpojumiem, mums bija galdnieku darbnīca, kurā izgatavoja mēbeles,» saka Dzintra, kura pēc profesijas ir latviešu valodas un literatūras skolotāja un ilgus gadus nostrādājusi vietējā ģimnāzijā, taču, lai palīdzētu vīram biznesā, šo darbu atstājusi un laika gaitā, pielāgojoties uzņēmumā izvērstajiem darbības virzieniem, pārkvalificējusies gan par mēbeļu dizaineri, gan viesnīcas pārvaldnieci un atpūtas un izklaides centra vadītāju.

«Atkal nāca pārmaiņu laiks, pieprasījums pēc dēļu kaltes un kokapstrādes pakalpojumiem kritās, iekārtas stāvēja dīkā, telpas neizmantotas. Es vairs neatceros, kuram no mums ienāca prātā ideja par ūdens relaksācijas centru. Arī šim biznesam šeit bija piemēroti apstākļi - pašiem savs artēziskais urbums, te gadiem bijusi pirts ar pastāvīgo klientu loku, tuvākajā apkārtnē nekā tāda nebija. Bijām pabraukājuši pa pasauli, šo to redzējuši un sapratām, ka neko labāku par relaksāciju siltumā un pie ūdens vēl neviens nav izdomājis. Dzima ideja par ūdens relaksācijas centru ar pirtīm un baseiniem. Vietā, kur reiz bija dēļu žāvētava, uztaisījām spa automašīnām - kamēr klienti karsējas pirtī, arī viņu spēkrati tiek izpucēti,» turpina Dzintra.

Sūrais veiksmes stāsts

Atverot nelielu viesnīciņu ar pieciem numuriem, Citruss nokļuvis arī tūrisma nozares apritē - jēkabpiliešu piedāvājums iekļauts ceļvežos un katalogos. Vai tas ļāvis palielināt klientu apgrozījumu, Dzintra nav rēķinājusi, taču droši zina, ka viņu klienti nav tikai jēkabpilieši, uz Citrusu brauc atpūsties arī cilvēki no apkārtējiem rajoniem.

Dzintra šonedēļ aicināta piedalīties Tūrisma attīstības valsts aģentūras rīkotajā konferencē, lai prezentētu savu veiksmes stāstu, un intervija Dienai viņa ir labs treniņš pirms uzstāšanās. «Veiksmes stāsts! Skan jau lieliski, taču tikai retais saprot, ko mums pašiem nozīmē šis veiksmes stāsts,» Dzintra kļūst domīga, atceroties, cik spēka, ieguldījumu, darba stundu un negulētu nakšu tas prasījis Lāču ģimenei.

Dzintra atzīst - šobrīd knapi savelkam galus, jo šāda centra uzturēšana ir ļoti dārga un arī ēkas rekonstrukcijai ņemtais kredīts jāatmaksā. Tāpēc abi ar vīru nepārtraukti domā, kā samazināt objektu uzturēšanas izmaksas, lai uzņēmums noturētos. Liela priekšrocība ir vīra inženiera izglītība, kas ļauj tikt galā ar tehniskām problēmām, nepieaicinot servisa firmas, viņa izgudrotāja prāts. Tas ir ģimenes komandas darbs - Dzintra kļuvusi par vīra labo roku uzņēmumā, meita, studējot arhitektūru, projektējusi atpūtas centru un palīdz sagatavot reklāmas materiālus, dēls, ekonomists būdams, neliedz padomus.

Lāči uzsver, ka visus šos gadus noturēties un attīstīties viņiem palīdzējis tikai tas, ka spējuši ātri reaģēt uz tirgus izmaiņām un pratuši tām pielāgoties. Arī tagad krīzes laikā viņi nekrīt panikā, bet uzskata, ka šī situācija liek novērtēt lietu patieso vērtību. Nav mazsvarīgi, ka viņi allaž paļāvušies tikai uz saviem spēkiem un nav kautrējušies sēsties arī skolas solā tad, kad matos ievizējies pirmais sirmums. Modris, kuru Jēkabpils pilsētas domes rīkotajā aptaujā vietējie šogad atzinuši par gada jēkabpilieti, lepojas ar nupat iegūto maģistra grādu darba drošības nozarē, Dzintra gatavojas apgūt grāmatvedības zināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?