Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Nobrāzumi sāp

Ne tik bieži ir izstādes, kuras apmeklēt nozīmē doties pašam pēc sava viedokļa par redzēto; nespējot piedāvāt vienu noteiktu, kritiķim atliek tikai konstatēt, ka iespaidi būs spēcīgi, turklāt tie varētu atšķirties diametrāli - no valdzinājuma, kas paņem savā varā un, kā saka, neļauj ne acu atraut, līdz, kā raksta kritiķe Jana Kukaine interneta žurnālā Arterritory. com, šķebīgumam.

Glezniecība kā statiska māksla reti piedāvā tik tiešu emocionālu iesaistīšanos mākslas darbā kā, piemēram, mūzika vai kino. Janas Briķes gleznotās figūras - it kā bērni, it kā lelles, it kā nereāli radījumi ar pārspīlētām kaķa acīm - šķiet, tieši no turienes nākuši. Ne velti galerijas kuratore Ilze Žeivate mākslinieces pieeju sauc par «kartūnismu», steidzot tam piedēvēt jauna dominējoša un visas mākslas nozares aptveroša stila nozīmi. Saglabājot saiti ar tradicionālo glezniecību, jo īpaši vecmeistaru un sirreālistu veikumu, šis stils piedāvā avataru un vampīru, 3D multeņu, fantāzijas žanra un fetišisma pasauli, kurā neviens nevar būt drošs, kas ir reāls un kas - manipulēts. Šis mikss uz palikšanu ir iekārtojusies mūsu vizuālajos priekšstatos, tā radošie produkti sit pušu visus patērētāju intereses rekordus, bet reizē izraisa arī neskaidras bailes, šausmas un riebumu.

Tomēr, ja kāds cer, ka izstādes nosaukums Piens un asinis ir tikai optimistiska metafora, jābrīdina, ka tie būs redzami tieši plus vēl siekalas, asaras un ļoti reālistiska pumpaina āda. Interesanti, ka datorapstrādāto būtņu portretējumos mākslinieki, kas strādā līdzīgi kā Jana Briķe, vēršas pie retajām lietām, par kurām vēl ir pārliecināti, ka tās nav acu apmāns: ķermeņa funkcijām, bērnības atmiņām, pubertātes mokām, pašu apziņas bailēm un murgiem. Nobrāzumi sāp, saule spīd (lai gan, kā gleznā Debesbraukšana, no apakšas), un gleznas tiešām ir roku darbs.

Briķes gara radinieku mākslā nav mazums - pietiek ieskatīties žurnāla Hi-Fructose mājaslapā, kurā publicēti arī latvietes darbi, lai par to pārliecinātos (īpaši tuvs šķiet Marks Rīdens). Viņu stils, kas droši vien sakņojas amerikāņu popārtā, tiek saukts par popsirreālismu, popfiguratīvo glezniecību, andergraunda laikmetīgo mākslu utt. Lai gan tajā strādājošam māksliniekam nepieciešams talants un pamatīga amata prasme, līdz nesenai pagātnei viņus visdrīzāk varēja atrast subkultūras vidē. Augstā māksla visu šo lawbrow mēģināja turēt drošā attālumā, piedēvējot tam sliktu gaumi, neķītrību un slimīgumu. Acīmredzot barjeras, gan estētiskās, gan ģeogrāfiskās, ir kritušas, un Janas Briķes personālizstāde Rīgā pēc vairākām viņpus okeānam to apliecina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?