Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Noliktavā nav, cena un reklāma gan palikusi

Kopš halucinācijas raisošā salvija (Salvia divinorum) no maija vidus Latvijā ir aizliegta - iekļauta narkotisko un psihotropo vielu sarakstā - interneta mājaslapas ar tās tirdzniecību vairs atklāti nenodarbojas, taču, kā novēroja Diena, vismaz divos vietējos interneta veikalos joprojām salvijas kaltēto lapu attēli atrodas līdzās tur nopērkamiem citiem augiem - gan ar piebildi «nav noliktavā». Tomēr palikusi gan cena, gan izklāsts par tās iedarbību, kas lietotājus novedot «transa stāvoklī».

Valsts policijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis saka - pagaidām neviens salvijas tirgotājs vai lietotājs nav aizturēts. Viņš arī norāda, ka salvijas kā aizliegtas vielas reklamēšana ir pretrunā ar likumu un tā varētu beigties ar šo mājaslapu slēgšanu.

Jau vēstīts, ka gan Salvia divinorum, gan cits augs Mitragyna speciosa (Kratom), kā arī benzilpiperazīns maija vidū tika iekļauts narkotisko un psihotropo vielu sarakstā. Salvia divinorum iedarbības ziņā atrodas psihotropo augu galvgalī, tā satur vielu salvinorum A, kas izsauc halucinācijas. Šo augu lielākoties tirgoja interneta mājaslapās.

Tiesa, K.Dombrovskis uzsver, ka ar aizliegšanu vēl viss nebeidzas. Lai par salvijas lietošanu, glabāšanu, izplatīšanu varētu draudēt kriminālatbildība, nevis tikai administratīvs sods, vēl ir nepieciešams papildinājums - grozījumi Krimināllikumā. Tiem precīzi jānosaka daudzums un apmērs šai vielai, lai, piemēram, tirdzniecību varētu klasificēt kā «maza apmēra» vai «liela apmēra» un atbilstoši Krimināllikumā noteiktajam personas sauktu pie kriminālatbildības. Šos grozījumus pašlaik izstrādā Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Valsts policiju. Pēc K.Dombrovska teiktā, tie varētu būt gatavi jūlijā.

Kamēr salvija vairs nav interneta veikalu «noliktavās», tās vietu jau ilgāku laiku aizņēmuši augu maisījumi Spice, kas, pēc interneta lietotāju stāstītā, tāpat kā salvija, «norauj jumtu». Ar Spice tirdzniecību nodarbojas arī vairāki veikali Rīgas centrā, savās interneta mājaslapās reklamējot Spice kā nekaitīgu, «etnobotānisku» maisījumu. Tiesa, Spice izplatīšanu, tirdzniecību un lietošanu pirms pusgada steidzamības kārtā aizliedza Austrija, Vācija un Šveice, atzīstot, ka Spice rada ļoti nopietnus draudus veselībai. Vācijā, pārbaudot atsevišķas Spice partijas, atklāja, ka tās satur sintētisku psihoaktīvu vielu.

Arī Latvijā Veselības ministrija (VM) sola Spice aizliegšanu. Ministrija iesniegusi Valsts kancelejā projektu grozījumiem likumā, kas paredz aizliegt «realizēt augu smēķējamos produktus, kuri satur augus vai augu vielas, kas atrodas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstā, vai kuriem piemīt psihoaktīvās vielas». Tas attiektos arī uz Spice. VM šos maisījumus līdz ar salviju neiekļāva narkotisko un psihotropo vielu sarakstā, jo, iekļaujot vienu šādu psihotropo augu vai vielu, rodas bažas, ka drīz vien to aizstās cits, bet ar likuma grozījumiem varēs vērsties pret visiem, Dienai iepriekš skaidroja VM. Pēc VM pārstāvja Oskara Šneidera teiktā, drīzumā grozījumus varētu skatīt valdība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?