Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Noslīdēja no peldriņķa, citi neprata palīdzēt

Divpadsmit gadu vecā meitene, kura pagājušās nedēļas nogalē noslīka Viesītes novadā, pēc glābēju teiktā, vispār neprata peldēt tāpat kā abi pārējie bērni, kas kopā ar viņu, neviena nepieskatīti, atradās kādas svešas privātmājas dīķī. Lai noturētos virs ūdens, viņi izmantoja piepūšamu peldriņķi, taču meitene no tā noslīdēja un pagrima zem ūdens.

Iestājoties siltam un saulainam laikam, gandrīz ik dienas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņem informāciju par nelaimes gadījumiem uz ūdens. Aizvadītās nedēļas nogale izvērtās par traģiskāko Latvijas ūdenskrātuvēs šajā gadā. Glābēji aicina pieaugušos rūpēties par bērnu drošību un pašus ievērot piesardzību. «Mūsu padomi it kā ir ļoti vienkārši un visiem zināmi, bet gandrīz zem katra no ieteikumiem apakšā ir kāds noslīkušais, kas tos nav ņēmis vērā,» brīdinot nosaka VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Bērni nespēja palīdzēt

Kad divpadsmitgadīgā meitene pazuda zem ūdens, «bērni nobijās, pastūma riņķi viņai tuvāk un, saukdami pēc palīdzības, skrēja pie pieaugušajiem. Kad viņi ieradās, meitene vairs nekur nebija redzama, bērni uztraukumā arī nevarēja parādīt precīzu vietu, kur nelaime notika,» par Viesītes novadā notikušo stāsta VUGD pārstāvis no Zemgales reģiona brigādes Ivars Osma. Līdz pat glābēju atbraukšanai pieaugušie naivi pieļāva, ka meitene nav noslīkusi, bet tikusi no ūdens laukā un aizskrējusi uz mājām, lai arī viņas drēbes joprojām gulēja turpat krastā.

Pagājušās nedēļas pēdējās trīs dienās VUGD darbinieki no ūdens izvilka septiņus noslīkušos, to skaitā bija vēl viens bērns, 13 gadu vecs zēns, kurš dzīvību zaudēja publiskā peldvietā Svētes upē Jelgavā. Daļa nedēļas nogalē atrasto dzīvību ūdenī zaudējuši kaut kad agrāk, taču tikai šajās dienās izdevās viņus atrast.

Cieš ūdens sportā

VUGD statistika liecina, ka šogad no ūdens izvilktas 31 cilvēka mirstīgās atliekas, kas ir mazāk nekā pēdējos trijos gados šajā laikā posmā (2007.gadā - 60, 2008. gadā - 44, 2009. gadā - 37). Tiesa, līdz peldsezonas sākumam noslīkuši pieci bērni, kas savukārt ir vairāk nekā iepriekšējos divos gados, kad dzīvību ūdenī pirmajos piecos mēnešos zaudēja pa vienam nepilngadīgajam. Tieši šī mēneša sākumā fiksēts viens no pirmajiem gadījumiem valstī, kad bērns noslīkst piemājas baseinā. Tas bija trīs gadus vecs zēns. Ņemot vērā, ka baseini un dīķīši pie mājām kļūst arvien populārāki, šādi gadījumi varētu būt arī nākotnē, uzskata I. Vetere.

Faktiskais noslīkušo skaits, it sevišķi bērnu, ir lielāks, jo VUGD uzskaita tikai tos gadījumus, kuros ir strādājuši glābēji. Valsts policija otrdien vēl nevarēja atbildēt, vai tās rīcībā ir precīzāka informācija, savukārt Centrālajā statistikas pārvaldē, kur, pēc I. Veteres teiktā, tai vajadzētu būt, pēdējie dati ir apkopoti tikai par 2008.gadu. Togad valstī kopā noslīka 171 cilvēks, no tiem 138 bija vīrieši.

Statistika rāda, ka peldsezonas laikā visbiežāk noslīkst tieši jauni, 20 līdz 35 gadus veci vīrieši. Cilvēki, kuri slikti peld, ir piesardzīgāki, cenšas turēties tuvāk krastam, nepeldēt dziļumā, labākie peldētāji ir par sevi vairāk pārliecināti, taču neiedomājas, ka ūdenī var saraut krampji vai rasties problēmas ar sirdsdarbību, vai var sapīties ūdenszālēs vai zvejnieku tīklos, saka I. Vetere. Joprojām nereti nelaimi veicina arī tas, ka peldēšana notiek alkohola reibumā.

Pēdējos gados arvien vairāk ir gadījumu, kad cieš ūdens sporta veidu cienītāji. Īpaši bīstami var kļūt ūdensmotocikli, atzīmē VUGD pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieteikumi peldētājiem

Peldēšanās sezonu ieteicams sākt, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi +18 grādus. Parādoties pirmajām aukstuma sajūtām, peldēties jāpārtrauc.
Visdrošāk peldēties šim mērķim paredzētās vietās, bet, ja tādu nav, peldvietas krastam būtu jābūt lēzenam, vēlams, ar cietu pamatu. Upēs jāizvēlas vieta, kur ir vismazākā straume.
Nav ieteicams doties peldēt vienam un pārējie jāinformē par savām peldēšanas iemaņām un par to, vai grasāties nirt.
Nepazīstamā vietā nedrīkst uzreiz lēkt ūdenī, jo tajā var būt priekšmeti, pret kuriem var savainoties.
Ja esat pārkarsis saulē, ūdenī jāiebrien lēnām, jo no straujas temperatūras maiņas var sākties krampji.
Nedrīkst peldēties alkohola reibumā.
Bīstami ir peldēties stipra vēja vai negaisa laikā.
Kad ūdenī dodas bērns, pieaugušajam noteikti jābūt tuvumā
Avots: VUGD

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?