Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Notikums arī šoreiz!

Vērtējums: 5 no 5

Šis koncerts kopš tā iedibināšanas ir bijis notikums, un par tādu tas izvērtās arī šoreiz. Biļetes izpirktas laikus, un kā gan ne - četri orķestri un dažādu paaudžu elks Zaļupe turklāt! Šoreiz arī jaunā autora lomā. Pat ja no desmit timpāniem gaidījām ko vairāk (ar uzrakstīto meistarīgi tika galā Saksons), priecē Riharda uzdrošināšanās un mundrums. Gan jau ar laiku mūzika kļūs tikpat dzīvelīga kā stāsts par to. Vaska Credo pārsteidz ar viņa darbos sen nepieredzētu gaišumu. Orķestris skan. Ir cerība uz 18. novembra repertuāru. Otrreiz izsludinātā Kalniņa Obojas koncerta pirmatskaņojuma vietā - tik sen nedzirdētais un tik laikmetīgais Čella koncerts (aplausi Kiršfeldam). Kalsona daiļi melnbaltajā Retrospekcijā Rubiķis negaidīti spilgti iekrāso centru, un bilde fantastiski atdzīvojas! Zemzara kinomūzika Nīmaņa aranžējumā liek uzburt mazliet nostalģiskas, bet siltas izjūtas. Šoreiz visa vakara priekšplānā izvirzījās Komponists uz ekrāna. Silabriedis ir teicams viņu intervētājs. Tikai viena pārbūve mazliet ievilkās. To kompensēja pēdējā īsā (žetons par Zemzara «bildi bez vārdiem»). Orķestru parāde kļuva otršķirīga. Lielu kļūdu nebija nevienam, krikši - katram. Jā, un kad ImKa atgriezīsies pie tautas?

Vērtējums: 5 no 5

Romualda Kalsona darba nosaukumu Retrospekcija gribētos attiecināt uz visu koncertu. Programma gan aptvēra laika posmu no Ērika Kiršfelda spēlētā Imanta Kalniņa čella koncerta (1963) līdz R. Zaļupes Kecalkoatla ainavai 10 timpāniem un orķestrim (2010), tomēr visumā baudījām latviešu mūzikas 70./80. gadu stilistiku. «Saldie astoņdesmitie» ar nostalģiskām jaunības atmiņām. Riharda Zaļupes jaundarbs pat atvedināja vēl senākas, latviešu modernisma rītausmas - 60. gadu, atsauces: Oļega Barskova Inku zelts bija viens no visvairāk skatītajiem baletiem tajā laikā, Romualda Grīnblata Rigondu arī varētu piesaukt, bet tur bija vairāk džeza vitalitātes. Ne tikai nosaukums, bet arī pabiezais orķestris uzvēdīja Meksiku, - tāds marjači skanējums, kur spēlē visi, un, kas skaļāks, to arī dzird. Nu, bet varbūt man pārāk mīļš Pētera Plakida šedevrs, kas parādīja: timpāniem var radīt izcilu tēmu arī ar parasto 4 komplektu. (Pirms dažām dienām Mūziku klavierēm, timpāniem un orķestrim ar milzu sajūsmu spēlēja Brno Opera diversa ar autoru pie klavierēm). Īsti orķestra svētki bija Romualda Kalsona klasiskais opuss (1980). Tik vienkāršs un tik mirdzošs LNSO! Un Imanta Zemzara rītausmas sapnis no filmas Ugunszīmes (1973) atgādināja Rīgas kino ziedu laikus, kad komponistiem pasūtīja īpašas pilnskanīgas partitūras. Skaisti, tīri, brīnišķīgi. Pilnīgi ārpus šīm laikmeta zīmēm un robežām ir P. Vaska Credo (2009). Kā jau pārlaicīga vērtība šī lūgšana vai drīzāk sprediķis nepretendēja ne uz vecu, ne uz jaunu. Tikai uz gara uzrunāšanu caur sirds pacelšanu. LNO orķestris bija jaunā kvalitātē. Paldies.

Vērtējums: 5 no 5

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertos no sākuma līdz beigām dominēja solisti un instrumentālā koncerta žanrs, tas beidzot atgriežas pie savas būtības.

Tiesa, divi koncerti bija. Riharda Zaļupes Kecalkoatla ainava 10 timpāniem ar orķestri cēla godā instrumentu, kurš reti ir galvenā varoņa lomā.

Interesantākais un vērtīgākais tajā - timpānu kā ritmiski melodiska instrumenta traktējums un lieliskais Edgara Saksona solo. Tieši tā vārdā orķestra (paplašināts Sinfonietta Rīga sastāvs) partitūras blīvumu derētu normēt un savaldīt.

Ērikam Kiršfeldam labā saskaņā ar Liepājas SO un diriģentu Atvaru Lakstīgalu izdevās darīt personisku un spēcīgu Imanta Kalniņa čella koncerta emocionālo, Šostakoviča simfonismam radniecīgo kodu.

Visa vakara galvenais guvums - gaiša apliecinājuma neatlaidīgais spēks Pētera Vaska Credo, kam labs sabiedrotais bija Normunds Vaicis Operas orķestra priekšā un Romualda Kalsona Retrospekcija, kam jaunu elpu, konfrontējot atmiņas un dzīves trauksmi, piešķīra Ainārs Rubiķis ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Lūk, kur jaunie komponisti var pamācīties orķestra krāsu un mūzikas formas meistarību!

Lielkoncertus nevajadzētu rīkot pusastoņos sestdienas vakarā: pēdējais autobuss sarakstu nemainīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?