Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Ogu laika receptes

Jūlijs ir skaists ar to, ka uz brīdi ļauj vispār aizmirst par virtuvi un ēdiena gatavošanu. Pietiek iziet dārzā un apstaigāt visus stūrus pēc kārtas, lai ēst vairs negribētos - pēdējās zemenes, pirmie ķirši un avenes, ērkšķogas, upenes, sauja zirņu, siltumnīcā noplūkts pirmais tomāts un dobē atrasts kraukšķīgs gurķis.

Ja tomēr atgriežaties virtuvē, tad grēks neizmantot dārza veltes. Šoreiz gardēde Biruta Ozola piedāvā ķiršu pankūkas, Rīgas miesnieka tehnoloģe Anda Sproģe - ogu marinādi cūkgaļai, bet Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase - lielisku zemeņu sacepumu bez olām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zemeņu, rabarberu, bumbieru sacepums

Sastāvdaļas 4 porcijām: viss pa 200 g - rabarberi, zemenes, bumbieri, sviests, manna, cukurs, milti; 2 tējk. cepamā pulvera, 2 tējk. kanēļa, rīvēta miziņa no 1/2 apelsīna, 3 ēd. k. mandeļu skaidiņu, 50 g ātri vārāmo auzu pārslu.
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180-200 °C.
2. Rabarberu un bumbieri nomizo, sagriež gabaliņos.
3. Zemenēm noņem kauslapas, sagriež katru 4 daļās. Visus augļus samaisa.
4. Sajauc visas sausās sastāvdaļas, 1 ēd. k. mandeļu skaidiņu atstājot virsmas pārkaisīšanai.
5. Ieziestā vai arī ar cepampapīru izklātā veidnē ar augstām malām liek kārtām: sauso maisījumu, augļu maisījumu, sviesta piciņas.
6. Tādā secībā atkārto, līdz veidne pilna. Virskārtā jābūt sausajam maisījumam.
7. Ja vēlas, lai virsma būtu brūna, pārliek sviesta piciņas.
8. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes. No augļiem cepoties tecēs sula - manna uzbriedīs un saturēs kopā sacepumu. Pēc 20 min. pārkaisa mandeļu skaidiņas un cep vēl 10 minūtes.

Ogu marināde cūkgaļai

Sastāvdaļas 3 kg cūkas kakla karbonādes: 1 kg sīpolu, 50-75 ml ābolu, vīna vai parastā etiķa, 1 ēd. k. sinepju, 1 ēd. k. majonēzes, 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. sojas mērces, 1/2 tējk. maltu melno piparu, 1/2 tējk. maltas paprikas, 1/2 tējk. kaltēta malta ingvera, 1/2 tējk. sāls, 3-4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, timiāns, 500 g sarkano jāņogu (der arī citas skābas ogas - ķirši, ērkšķogas)
1. Gaļu sagriež 4x5 cm gabaliņos.
2. Sīpolus sašķēlē ripās
3. Kārtās lielā traukā saliek gaļu un sīpolus.
4. Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un pārlej gaļai ar sīpoliem.
5. Ar rokām pamatīgi izspaida un sajauc.
6. Gaļu noslogo ar šķīvi tā, lai visa atrastos marinādē, un liek uz nakti ledusskapī.
7. Nākamajā dienā gaļu no ledusskapja izņem dažas stundas pirms cepšanas, lai tā sasiltu.
8. Liek uz iesma un cep aptuveni 15 minūtes, līdz gaļa gatava.

Ar ķiršiem pildītas pankūkas

18 pankūkām vajadzēs: 200 ml miltu, 5 ēd. k. kakao pulvera, 100 ml cukura, 1 tējk. sāls, 2 olas, 300 ml piena, 150 ml 10% krējuma, 1 tējk. vaniļas ekstrakta. Pildījumam: 500 ml ķiršu, 75 ml brendijs vai konjaks, 0,5 tējk. kanēļa, 1 tējk. svaigi spiestas citrona sulas, 2 ēd. k. cietes, kas iemaisīta 3 ēd. k. ūdens.
Izsijā sausās izejvielas. Sakuļ olas, pienu, krējumu un vaniļu. Pievieno sausos produktus un labi samaisa, līdz masa viendabīga. Aizvāko un liek ledusskapī uz 1 stundu.
Pildījumam katliņā samaisa ķiršus, brendiju, kanēli un citrona sulu un karsē uz vidējas liesmas, līdz karsts. Pievieno ūdenī iemaisīto cieti un karsē, līdz masa bieza.
Izcep pankūkas, katrai pankūkai uzliek 1 ēd. k. ķiršu ar kaudzi un cieši satin. Liek pankūkas uz plāts, apsmērē ar izkausētu sviestu un karsē 175 °C 8-10 minūtes.
Dekorē ar veseliem ķiršiem un šokolādes skaidiņām, ja vēlas, un pasniedz ar putukrējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?