Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ogu sajaukums

Vismaz Rīgā šis rudens padevies samērā silts, saulains un sauss. Ja arī kādu dienu ielīst, tad nākamajās dienās saule godprātīgi visu apžāvē. Sauss un saulains rudens iepriecinātu arī vīndarīšanas frontē nodarbinātos, tad varētu ar lielu optimismu prognozēt, ka šīgada vīni būs labi padevušies. Bet klimats ir svārstīgs, un tieši šis svārstīgums ir ļoti racionāls iemesls, kāpēc daudzos reģionos vīni tiek gatavoti, izmantojot vairākas vīnogu šķirnes.

Katrai ir atšķirīgs nogatavošanās laiks - viena šķirne nogatavojas septembra sākumā, cita - beigās, vēl kāda - oktobrī vai pat novembrī. Vienu gadu saule ir dāsna tikai septembrī, bet citu gadu arī oktobrī un novembrī, līdz ar to, izmantojot vīnā vairākas šķirnes, kāda no tām konkrētajā gadā ir labāk nogatavojusies, un vīnogā pietiekamā apjomā koncentrējušies garšu, aromātu un krāsu nodrošinošie komponenti.

Tomēr vairāku vīnogu šķirņu izmantošanai viena vīna radīšanai ir arī iracionāls iemesls. Kāds Spānijas vīndaris uz jautājumu, kāpēc viņš savu vīnu gatavo no tik daudzu ogu sajaukuma, atbildēja - man tā ir interesantāk! Nekā racionāla. Šīsdienas vīni šķiet tieši tādi.

Houghton The Bandit, Sauvignon Blanc/Pinot Gris 2010. Vīna nosaukuma vaininieks ir Moondyne Joe, kas kļuva slavens ar pārdrošu un rūpīgi izplānotu bēgšanu no cietuma. Viņam bija pietiekami laba gaume, lai patvērumu meklētu vīndarītavā Houghton, kur 1869. gadā policija viņu notvēra.

Arī vīns ir pārdrošs ar savu oriģinālo vīnogu salikumu. Tas ir jauneklīgi zaļš - gan krāsā, gan aromātos, gan garšā. Tam ir zaļgani dzeltena nokrāsa, aromātā jūtamas Sauvignon Blanc raksturīgās ērkšķogas, mazliet neierasti, arī svaigi plūktu zaļo zirnīšu smarža, nedaudz bumbieris. Pinot Gris pieklusina Sauvignon raksturīgo aromāta intensitāti un veido fundamentu/skeletu. Rezultāts ir visnotaļ spirdzinošs ar atšķirības piedevu Sauvignon Blanc piedāvājuma pārbagātībā.

Ravenswood Vintners Blend, Zinfandel 2007. Tiek uzskatīts, ka Zinfandel (Zin) vīnoga ir sākusi savu dzīvi 14. gadsimtā Horvātijā, ap 18. gadsimtu ieceļojusi Itālijā un nedaudz vēlāk Amerikā. Zin stādi ir starp vecākajiem Kalifornijā, un Ravenswoon vīndarītava ir starp atzītākajām, kas rada no šīs vīnogu šķirnes plašu vīnu klāstu no pavisam ikdienišķiem, bet godīgiem līdz pat eksemplāriem ar izteiktu raksturu, kas tapuši no 90 un vairāk gadus veciem vīnogulājiem.

Vintners Blend Zin ir vidējas intensitātes rubīnsarkana krāsa, aromātā kūpinājuma, nedaudz grauzdējuma, pat vītināta gaļa. Vīns ir ideālā gatavībā, viegli baudāms un gluds, tas nav ļoti intensīvs ne garšā, ne aromātā un būtu baudāms no nelielas glāzes, varbūt pat baltvīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?