Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Okupācijas jautājumā jāiet uz cieņpilnu dialogu

Diskusiju vērtē Nils Muižnieks, LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors

Diskusija liecināja par apbrīnojamu vienprātību daudzos jautājumos un par šķietami dziļu konfliktu citos jautājumos. Par valodu mani mulsināja tas, ka visi uzskatīja - regulējums ir pietiekams un ir labs. Visi kandidāti ir pilnībā aizmirsuši, ko mēs solījām, kad iestājāmies Eiropas Savienībā un NATO, ka mēs regulēsim valodu privātajā sektorā ļoti minimāli. 30-40 profesijas bija apstiprinātas. Pēdējos gados šis skaits ir paplašinājies uz simtiem profesiju, un visi deputāti un ministri sēdēja Saeimā un atļāva tam notikt. Tas ir pretrunā ar visām mūsu saistībām, un tam nav bijis nekāda pozitīva efekta. Manuprāt, regulējums ir pārmērīgs, un to vajadzēja skaidri un gaiši pateikt, bet tikai retais to pateica.

Par nepilsoņiem neizskanēja divas, manuprāt, būtiskas lietas. Pirmkārt, ka naturalizācija ir pilnībā apstājusies, otrkārt, ka turpina dzimt nepilsoņu bērni. Likums paredz, ka vajag abu vecāku piekrišanu, lai reģistrētu bērnu par pilsoni, un bieži vien ģimenes ir šķirtas, tēvs ir kaut kur pazudis ārzemēs un nepiekrīt. Zatlera kungs jau tad, kad viņš bija prezidents, ierosināja likuma grozījumus, un tie tiek muļļāti Saeimā jau cik mēnešu, bet tagad, es domāju, šis jautājums ir jārisina.

Par okupācijas fakta atzīšanu arī mēs te dzirdējām frāzi, ka tas tiek izmantots kā politisks ķieģelis, un tur var pilnībā piekrist. Pēc būtības ir divi jautājumi - par Latvijas valsts nepārtrauktību no pirmskara laika, un otrs - vai bija brīvprātīga pievienošanās vai tomēr ar piespiedu elementiem, vardarbību u. tml. Ja cilvēki var piekrist, ka šī nav otrā republika, ka šī nav jauna valsts, ka šis ir pirmskara valsts turpinājums ar visām no tā izrietošajām sekām un ka pievienošanās PSRS nebija brīvprātīga, bet piespiedu kārtā ar vardarbību un vardarbības draudiem, tad tas, vai lieto vārdu «okupācija» vai kādu citu vārdu, manuprāt, ir pilnīgi nenozīmīgi. Uzskatu, ka moratorijs ir pilnīgi nereāls, ka ir jāiet uz cieņpilnu dialogu, jo cilvēkiem dzīves pieredze atšķiras, un domāju, ka ir iespējams atrast to kopsaucēju gan Latvijas iekšienē, gan ar Krieviju, bet to nevar darīt, klusējot par šiem jautājumiem. Ir jābūt cieņpilnam dialogam un jāvienojas šo jautājumu nemanipulēt ne iekšpolitiski, ne ārpolitiski.

Kopumā svarīgi, ka notika šāda diskusija, ka šie jautājumi vispār tiek cilāti gan par naturalizāciju, gan par valodas regulējumu, gan par vēstures faktiem, jo tie ir būtiski jautājumi. Bet vēl svarīgāk ir vienoties par konkrētiem mehānismiem, kā risināt šos jautājumus. Ceru, ka tie nepaliks otrajā vai trešajā plānā pēc vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?