Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Olimpiāde pāri visam

Kādas sajūtas pārņemtu studentu, kurš pēc četru gadu mācībām diplomdarba aizstāvēšanas dienā paliktu slimības gultā un kuram otra iespēja vairs netiktu dota? Būtu izniekots laiks un nauda, paliktu nepiepildīts ilgi lolots sapnis.

Sportā četru gadu mēraukla ir olimpiskajam ciklam. Katru gadu notiek pasaules un Eiropas čempionāti, ir vēl lielāka un mazāka mēroga sacensības, taču pāri visam stāv olimpiāde, kurā, sasniedzot labu rezultātu, uz ilgāku laiku var nokļūt slavas saulītē, kur morālo gandarījumu papildinās stabils finansiālais nodrošinājums. Latvijas gadījumā tā ir valsts noteiktā prēmija un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) nodrošinājums. It kā viss loģiski, jo jābūt taču nopietnākam atskaites punktam.

Jāņa Miņina pārciestā apendicīta operācija, kas būtībā pārvilka svītru viņa un vēl triju cilvēku olimpiskajām cerībām, vismaz man vēlreiz lika aizdomāties, cik daudz uz kārts ir likts vienās sacensībās. Būtībā četrus gadus var startēt pasaules visaugstākajā līmenī, bet, ja nelaime piezogas vienu sacensību priekšvakarā, visa iepriekšējā panākumu palete strauji zaudē vērtību.

Ir arī otrs piemērs. Ar konkrētiem uzvārdiem. Arī Latvijas kontekstā.

Kamaniņu braucēji brāļi Andris un Juri Šici pēdējos četros gados pasaules līmeņa sacensībās uz goda pjedestāla kāpuši tikai epizodiski. Komandu mačus nerēķināsim, jo tā nav olimpiskā disciplīna. Ja nebūtu ceturtās vietas pirms mēneša notikušajā Eiropas čempionātā Siguldā, Šiciem augstākā vieta šosezon būtu sestā. Iepriekšējo sezonu galvenajos startos brāļi palikuši tālu aiz goda pjedestāla.

Pasaules 2007.gada čempionātā Īglsā 10., 2008.gadā Oberhofā - 18. un 2009.gadā Leikplesidā - 19.vieta. Ar augšminēto statistiku nekādā ziņā negribu apšaubīt Šicu olimpiskās sudraba medaļas. Tās izcīnītas godīgā cīņā un spēcīgā konkurencē. Puikas malači, ka prata saņemties pašā atbildīgākajā četrgades startā.

Arī Miņina ekipāžas pēdējo nedēļu pārdzīvojumu labākai izprašanai lieti noderēs viņu pēdējās četrgades sasniegumu uzskaitījums. Pasaules kausa (PK) izcīņas sacensībās Miņina četrinieks 13 reižu izcīnījis vietu uz goda pjedestāla, tajā skaitā bijušas trīs uzvaras. Pēdējos divus gadus iegūta otrā vieta PK kopvērtējumā, pērn izcīnītas pasaules čempionāta bronzas medaļas. Olimpiskajā Vistleras trasē pagājušajā sezonā Miņina četrinieks uzvarēja, sasniedzot pasaules ātruma rekordu.

Klātienē izbaudot trešās ziemas olimpiskās spēles pēc kārtas, nevaru nepiekrist viedoklim, ka olimpiāde ir īpašas sacensības, kuras nav salīdzināmas ar Pasaules kausa izcīņu vai pasaules čempionātu. Tomēr kā līdzjutējs es esmu par to, lai izdzīvotu mūsējo cīņu par vietām uz goda pjedestāla visas sezonas garumā. Es tomēr negribu četrus gadus ziemas mēnešos sēsties pie televizora, jau iepriekš paredzēdams, ka atkal būs otrais desmitnieks.

Manuprāt, nav tomēr īsti taisnīgi pēc vienām sacensībām turpmākos gadus vieniem uz maizes atvēlēt biezāku sviesta kārtu, bet tiem, kuriem bijusi stabilitāte pēdējo gadu garumā, likt turpināt darboties izdzīvošanas režīmā. Vai nepiekritīsiet?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?