Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Olimpiskā kvalifikācija iziet finiša taisnē

Nākamo divu mēnešu laikā teju pilnībā izkristalizēsies Latvijas delegācijas sastāvs šīs vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā. Šobrīd četrgades nozīmīgākajam sporta forumam kvalificējušies 23 sportisti, bet vēl lielai daļai ceļazīmes liktenis izšķirsies jau līdz maija beigām.

Latvijas delegācijas kuplāko daļu veidos vieglatlēti. Aprīļa beigās par dalību olimpiskajās spēlēs var būt 15 sporta karalienes pārstāvju, bet Latvijas izlases treneris Edvīns Krūms pieļauj, ka klāt varētu nākt vēl vismaz pieci. Olimpiskos normatīvus var pildīt līdz 8. jūlijam.

Vismazākā skaidrība ir par maratonistēm. Nedēļas nogalē A normatīvu šajā disciplīnā sasniedza Jeļena Prokopčuka, taču viņa olimpiskajās spēlēs dotu priekšroku 10 000 metru skrējienam, jo maratona sacensības ieplānotas dienas vidū, kad ir vislielākā tveice. Ļenai gan vēl jāizpilda normatīvs 10 kilometru distancē, turklāt, kā norādījis viņas vīrs un treneris Aleksandrs Prokopčuks, šādu iespēju līdz beigu termiņam nemaz nebūs daudz. B normatīvu maratonā sasniegušas Dace Lina un Ilona Marhele, taču, kamēr viņām nav A normatīva, atliek gaidīt Prokopčukas lēmumu, lai kaut viena klātienē izbaudītu olimpisko gaisotni.

Izšķirošajam startam

Šīs nedēļas otrajā pusē izšķirsies Latvijas džudistu liktenis. Čeļabinskā notiekošajā Eiropas čempionātā jānostiprinās olimpiskā ranga 22 labāko skaitā, jo uzreiz pēc tā - 30. aprīlī - kvalifikācijai tiks likts punkts. Pagaidām par savām pozīcijām drošs var būt tikai Jevgeņijs Borodavko, kurš ir 13. vietā, taču veiksmīga snieguma gadījumā pēdējā vagonā vēl var ielēkt pieci seši Latvijas džudisti.

Vēl skaidrākas aprises Latvijas olimpiskā delegācija iegūs maijā, kad izšķirošās cīņas gaidāmas pieccīņniekam Denisam Čerkovskim, svarcēlājam Artūram Plēsniekam, burātājai Annai Ailei, galda tenisistam Matīsam Burģim, kā arī smaiļotājiem, airētājiem un BMX riteņbraucējiem.

Pēdējie no uzskaitītajiem ir vislabākajā situācijā, jo līdz 27. maijam jānotur vismaz piektā pozīcija Nāciju rangā (šobrīd ir ceturtā), lai uz Londonu vestu pilnu triju sportistu komandu. Droši par dalību olimpiskajās spēlēs var būt līderi Māris Štrombergs un Edžus Treimanis, bet trešā vieta, ja tiks nosargāta, visticamāk, tiks 21 gadu vecajam Rihardam Veidem.

Gadu jaunākajam Artūram Plēsniekam izšķirošs būs starts 18. maijā pasaules junioru čempionātā Gvatemalā. Tur svarcēlājs centīsies labot nesenajā Eiropas čempionātā pielaistās kļūdas, kuru dēļ viņš par startu Londonā vēl nevar būt drošs.

2004. gada Atēnu olimpisko spēļu ceturtās vietas ieguvējam Denisam Čerkovskim pasaules čempionātā Romā (17.-23. maijs) un sezonas noslēguma sacensībās Ķīnā (26.-27. maijs) jāturpina krāt punktus pasaules rangā, kur viņš šobrīd ielauzies starp septiņiem labākajiem no dalību spēlēs vēl negarantējušajiem sportistiem.

Peldēšanā starptautiskā federācija Latvijai piešķīrusi divas kvotas, taču Uvis Kalniņš un Gabriela Ņikitina uz Londonu var arī netikt, ja kāds no Latvijas sportistiem izpildīs olimpisko normatīvu. Tiesa, šāda iespēja nav liela, jo viens no reālākajiem kandidātiem Andrejs Dūda gada sākumā pēc mēģinājuma to izdarīt atzinis, ka tas viņam diezin vai būs pa spēkam.

Rangā augstāk vīrieši

Cīņa par augstākām vietām rangā turpinās tenisā un pludmales volejbolā. Diemžēl savainojumu dēļ pozīcijas ievērojami zaudējusi Latvijas labākā tenisiste Anastasija Sevastova, kura diezin vai līdz 11. jūnijam pagūs atgūt zaudēto. Ernests Gulbis, par spīti blāvajam pēdējā laika sniegumam, joprojām nav tālu no nepieciešamās aptuveni sešdesmitās pozīcijas rangā (pašreiz 83. vieta). Tiesa, kādā no tuvākajām lielajām sacensībām jāattaisno uz sevi liktās cerības.

Pludmales volejbola rangā starp olimpiešiem iespraukušies abi spēcīgākie vīriešu dueti, taču gan Aleksandram Samoilovam ar Ruslanu Sorokinu, gan Mārtiņam Pļaviņam ar Jāni Šmēdiņu vēl būs nopietni jāpacīnās, lai tur noturētos. Tālu no olimpiskā sešpadsmitnieka rangā ir Inguna Minusa un Inese Jursone, kuras tomēr nolēmušas turpināt startēt kopā. Viņu cerība ir Kontinentālais kauss, kur maija vidū būs pusfināls Šveicē, bet fināls ieplānots jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Londona

Olimpisko spēļu dalībnieki 25. aprīlī
Vieglatlētika: Igors Kazakevičs (50 km soļošana), Māris Urtāns (lode), Vadims Vasiļevskis (šķēps), Zigismunds Sirmais (šķēps), Igors Sokolovs (veseris), Madara Palameika (šķēps), Agnese Pastare/Anita Kažemāka (20 km soļošana), Edgars Eriņš (daudzcīņa), Aiga Grabuste (daudzcīņa), Lauma Grīva (tāllēkšana), Ineta Radēviča (tāllēkšana), Dmitrijs Jurkevičs (1500 m), Ronalds Arājs (100 m), Valērijs Žolnerovičs (maratons), Jeļena Prokopčuka/Dace Lina/Ilona Marhele (maratons). Peldēšana: Uvis Kalniņš (100 m brīvais stils), Gabriela Ņikitina (50 m brīvais stils). Modernā pieccīņa: Jeļena Rubļevska; Smaiļošana: Krists Straume (K2 200 m), Aleksejs Rumjancevs (K2 200 m). Cīņa: Armands Zvirbulis (brīvā cīņa). Šosejas riteņbraukšana: viens sportists (grupas brauciens). Vingrošana: Dmitrijs Trefilovs (daudzcīņa)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?