Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pa telefonu sasniegt mājas būs krietni lētāk

Latvijas operatori jau tagad piedāvā vienus no izdevīgākajiem viesabonēšanas plāniem Eiropā, tomēr ar visu to sazvanīt savu dzimteni, atrodoties ārzemēs, nav nemaz lēts prieks. Taču, sākot no nākamā gada otrā ceturkšņa, sāksim just būtiskas izmaiņas. Piemēram, ja šobrīd par vienu sarunas minūti, no ārzemēm zvanot uz Latviju, nākas maksāt līdz 20 centiem, tad aprīlī šī cena saruks līdz pat sešiem centiem. Tiek solīts, ka 2017. gada vasarā cena būšot pat viens cents.

Šonedēļ Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja regulu par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu no 2017. gada vidus. Šis ir temats, par ko gan Eiropas Komisijā, gan EP diskutēts jau gadiem un ir viens no galvenajiem stūrakmeņiem vienota digitālā tirgus izveidei.

Latvijas mobilo sakaru operatori Dienai uzsver, ka Latvijai ir vieni no zemākajiem viesabonēšanas tarifiem. Lielāku ietekmi regula atstās uz citām valstīm, jo izlīdzināsies milzīgās cenu atšķirības starp tarifu plāniem Eiropā kopumā. Latvijā mobilo sakaru operatori pagaidām arī neuztraucas par iespējamajiem zaudējumiem. Bite Latvija vadītājs Freds Renčaks Dienai teic, ka izmaiņas būs maznozīmīgas, jo «izdevīguma dēļ palielināsies zvanu un mobilo datu apjoms viesabonēšanā, kas kompensēs viesabonēšanas tarifu samazinājumu. Mūsu klientiem būs iespēja ceļot un izmantot sakarus par daudz labākām cenām nekā līdz šim».

Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs Dienai uzsver, ka operators jau šobrīd piedāvā vairākas reizes zemākas cenas viesabonēšanas pakalpojumiem, nekā to nosaka Eiropas Savienība. Tāpat Tele2 ir īpašs mobilā interneta apjomu piedāvājums, kas paredz atcelt maksu par katru megabaitu 100 valstīs, un šī iemesla dēļ klienti, kas ceļo ārvalstīs, šogad jau uzstādījuši mobilo sakaru patēriņa rekordu. Arī kopumā Tele2 dati liecina, ka jau šogad Latvijas iedzīvotāju mobilo sakaru patēriņš ārvalstīs ir strauji pieaudzis, rekordlīmeni sasniedzis pieprasījums pēc mobilā interneta. Ceļojot ārvalstīs, cilvēki daudz vairāk sākuši runāt pa telefonu, minūšu apjomam pieaugot pat par pusmiljonu. Vienlaikus V. Vancovičs noliedz bažas par to, ka izmaiņu dēļ ārzemēs notiks būtisks iekšzemes pakalpojumu cenu kāpums.

Arī Latvijas Mobilā telefona prezidents Juris Binde skaidro, ka cilvēkiem, kuri bieži ceļo, cenas varētu kļūt draudzīgākas. Savukārt klientiem, kuri neceļo, lētāk būtu sazināties, izmantojot vietējos tarifu plānus. Viņš gan atsakās konkretizēt, vai un kādi būs jaunie tarifu plāni un kādas izmaiņas piedzīvos esošie.

No 2016. gada 30. aprīļa pārejas periodā, kas noteikts līdz 2017. gada 15. jūnijam, viesabonēšanas tarifi Eiropas Savienības robežās būs četras reizes lētāki nekā līdz šim. F. Renčaks norāda, ka viesabonēšanas tarifi ir atkarīgi no vairumtirdzniecības cenām, kas operatoriem jāmaksā viesabonēšanas partneriem. Un šeit sākas problēma, jo patlaban nav skaidrs, kādi vairumtirdzniecības tarifi tiks noteikti ES regulās, sākot ar 2017. gada 15. jūniju. «Atvērts paliek jautājums par Eiropas operatoru regulēto viesabonēšanas vairumtirdzniecības tarifu samazināšanu. Šobrīd tā ir atlikta, bet, lai klientiem būtu pievilcīgi mazumtirdzniecības tarifi, ir tikai loģiski, ka vispirms jāsamazinās arī vairumtirdzniecības tarifiem,» skaidro Juris Binde.

Arī F. Renčaks norāda uz šo pašu aspektu: «Gadījumā, ja Latvijas iekšzemes cenas būs zemākas nekā viesabonēšanas vairumtirdzniecības tarifi, Latvijas mobilajiem operatoriem būs tiesības vērsties pie Sabiedrisko pakalpojumu regulatora ar lūgumu atļaut piemērot viesabonēšanas piemaksas izmaksu segšanai partneriem. Tas ļautu saglabāt labvēlīgu iekšzemes cenu līmeni attiecībā uz Latvijas klientiem, kas pašlaik ir vieni no zemākajiem ES.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?