Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

«Pabalstniekus» turpmāk plān ots šķirot

Palielināsies darba un psihoemocionālā slodze sociālo dienestu darbiniekiem - tā par Labklājības ministrijas (LM) iecerētajām pabalstu reformām saka Ināra Gaile, Aizkraukles novada sociālā dienesta vadītāja. Būs jāskaidro cilvēkiem, kāpēc vienam līdzšinējā garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta vietā nu piešķirs vēl mazāko iztikas pabalstu - 35 latus, bet citam - 70 latu integrācijas pabalstu. Sociālie dienesti no LM gaida kritērijus, lai formulētu, kurš klients ir «cerīgs» - integrējams darba tirgū -, bet kurš nav.

Tiesa, klaji noraidošu reakciju uz LM piedāvāto reformu izstrādāto darba variantu Diena no sociālajiem dienestiem nesaņēma. Daudzi atzina, ka pašreizējais modelis vismaz daļu pabalsta ņēmēju nemotivē meklēt darbu, tāpēc izmaiņas nepieciešamas. No vairākiem dienestiem izskanēja arī ierosinājums - vajadzētu ieviest jaunu pabalsta formu, transporta pabalstu, lai iedzīvotāji, kuri atraduši mazatalgotu darbu, varētu izbraukāt uz darbavietu.

Jau vēstīts, LM apsver atteikšanos no trūcīgas personas statusa kā atsevišķa statusa un pieļauj, ka līdzšinējo GMI līmeņa pabalstu varētu aizstāt ar diviem jauniem pabalstiem - 35 latu iztikas pabalstu un īslaicīgu (līdz sešiem mēnešiem) 70 latu integrācijas pabalstu. Valstī noteiktais GMI līmenis pilngadīgai personai pašreiz ir 40 latu mēnesī, bērnam - 45 lati mēnesī. 2011. gadā GMI pabalstā izmaksāja nepilnus 22 miljonus latu. Pusi maksā valsts, pusi - pašvaldība.

Dienai stāsta LM Sociālās palīdzības un sistēmas monitoringa nodaļas vadītāja Anda Masejeva, «cilvēkiem, kuri krīzes, ienākumu samazinājuma dēļ nonākuši bedrē vai ir uz pašas robežas, un ir cerības viņus ātrāk, vieglāk atgriezt darbā, varētu būt integrācijas pabalsts». To izmaksātu valsts uz pusēm ar pašvaldību. Taču iedzīvotājiem, kuri ir mazāk motivēti darba meklēšanā, pašvaldība izmaksātu 35 latu lielu iztikas pabalstu. Klientu izvērtēšana būtu sociālā darbinieka atbildība. «Tā būtu daudz lielāka sociālo darbinieku profesionalitāte un viņu atbildība,» paskaidro A. Masejeva. Ja Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) akceptēs LM piedāvāto modeli, tad pamatprincipus un kritērijus, kā atšķirt integrējamos klientus no galēji neintegrējamiem, iespējams, varētu iestrādāt likumā.

Pēc aptuveniem LM aprēķiniem, jaunā sistēma nevarētu būt lētāka par esošo, taču, visticamāk, tā vairāk izmaksās pašvaldībām, ja pieņem, ka tikai katrs trešais pieaugušais nestrādājošais varētu atbilst integrācijas pabalsta saņēmējam.

Vismaz daļai dienestu gan viena trešdaļa integrējamo liekas pārāk optimistisks skaitlis. «Motivēt atgriezties darba tirgū var tad, ja ir darbvietas, citādi var motivēt, cik grib,» saka Aizkraukles novada sociālā dienesta vadītāja I. Gaile. GMI pabalstu Aizkrauklē saņem ap 120 ģimeņu, taču darbvietu varētu būt tikai ap 10, 20. Viņasprāt, jaunā sistēma būs dzīvotspējīga, ja to ieviesīs kopā ar jaunu darbvietu radīšanu.

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs savukārt ir izbrīnīts par LM iecerēto iedzīvotāju dalīšanu: «Nevajadzētu šķirot, jebkurš taču ir jāmotivē, lai cik tālu gājis vai cik zemu kritis.» Jau tagad vairāk nekā pusi darbadienas sociālajos dienestos aizņemot papīru darbi - dokumentu pildīšana, sarunu protokolu rakstīšana. Acīmredzot šā darba apjoms pieaugšot. Turklāt, ja vajadzēs ar klientiem strādāt padziļināti individuāli, vajadzēšot divreiz vairāk darbaroku. Arī izdevumi pašvaldībām varētu būt vēl lielāki.

Bauskas novada sociālā dienesta vadītāja Iveta Kubliņa par pareizu uzskata LM konceptuālā piedāvājuma principu - ar lielāku pabalsta apmēru atbalstīt cilvēkus, kuri ļoti vēlas tikt laukā no krīzes un atrast darbu. «Citādi tagad visiem pa mazumam iedod neatkarīgi no katra motivācijas,» saka I. Kubliņa. Tiesa, viņa uzskata - lai sistēmu ieviestu, būs jāizstrādā diezgan noteikti kritēriji pabalstu saņēmējiem. Taču, vai pilnībā izdosies izvairīties no subjektīvisma, izvērtējot klientus, viņa šaubās.

Gulbenes sociālā dienesta vadītājas vietniece Anita Beļajeva saka: diskusijās izskanēja arī viedoklis, ka pabalstus varētu izmaksāt tikai deviņus mēnešus, nevis visu gadu. «Lauku pašvaldībās cilvēki var vasarās lasīt ogas, sēnes, tās pārdot, iesaistīties dažādos gadījuma darbos,» viņa saka. Ja pabalstu šajā laikā neizmaksātu, tas atslogotu pašvaldību budžetu. Kā vērtīgu LM priekšlikumu viņa uzskata integrācijas pabalstu, kas ļoti noderētu cilvēkiem, kuri nesen zaudējuši darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?