Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pagaidām interaktīvas lekcijas vien eksaktajiem

Studenti iegūst uzskatāmākus un ērtāk lietojamus materiālus, ne mazāk svarīgi esot arī tas, ka pasniedzējam nav jāsmērē rokas ar krītu - interaktīvās tāfeles priekšrocības uzskaita Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docente Maija Jansone. No Dienas aptaujāto augstskolu darbinieku teiktā izriet, ka savu popularitāti pagaidām tās ir iekarojušas eksakto zinātņu fakultāšu vidū, taču padomā esot to skaitu vairot.

Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Jānis Vētra gan uzskata, ka interaktīvo tehnoloģiju nozīmi augstskolās pagaidām nevar pielīdzināt skolām, jo studiju procesa lielāko daļu veido patstāvīgs studentu darbs.

Vētra kritisks

«Tie mācību līdzekļi vairāk ir noderīgi skolai. Studiju procesā daudz lielāks īpatsvars ir patstāvīgam darbam. Lekcijās ļoti nozīmīgs ir dzīvais kontakts. Tas pārvērstu komunikāciju, ja starp dzīvo kontaktu pa vidu vēl būtu tehnoloģijas,» saka J.Vētra. Viņš arī uzskata, ka interaktīvo tehnoloģiju izmantošanas nāktu par labu semināros un dažādos laboratorijas darbos. Tomēr gala vārds to nepieciešamībā piederot studentiem. «Studējošo ietekme ir liela, un tā turpina pieaugt. Ja šāds spiediens pozitīvā nozīmē no studentu puses būtu, tad neredzu iemeslu, lai augstskolas to nedarītu,» norāda AIP priekšsēdētājs. Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks stāsta, ka studentu vidū šis jautājumus līdz šim nav apspriests. Viņaprāt, plašāka interaktīvo tehnoloģiju ieviešana studiju procesā «nenāktu par sliktu».

Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete (Vienotība) uzskata, ka situācija ar tehnoloģijām augstskolās, īpaši humanitāro un sociālo zinātņu profila fakultātēs, esot kritiska. Deputāte strādā par pasniedzēju Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu un arī Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (PPMF). «Konkrēti runāju par savu pieredzi. Es vairāk nevaru iedomāties lekciju bez Power Point prezentācijas,» viņa saka un norāda, ka augstskolās trūkst ne tikai interaktīvo tāfeļu, bet arī cita veida tehnoloģiju. «Tagad pedagoģijas fakultātē beidzot vismaz parādījās viena tāfele. Nenoliedzami situācija uzlabojas, bet joprojām tas nav pietiekami,» pārliecināta ir I. Druviete.

RTU ikvienā fakultātē

LU kopumā ir 11 interaktīvo tāfeļu, kuras pasniedzēji pirmo reizi sāka izmantot 2000. gadā, stāsta universitātes pārstāve Ilona Vilcāne. Lielākā daļā no tām esot iegādātas tieši pēdējos gados. Bez eksakto zinātņu fakultātēm pielietojums interaktīvajai tāfelei rasts arī PPMF, kuras studentiem pēc absolvēšanas skolās tās būs jāizmanto ikdienā. Bijušais dekāns Andris Kangro Dienai iepriekš pauda, ka inovatīvas mācību metodes fakultātē nonākušas ar dabaszinātņu un matemātikas projektu, kas nodrošināja interaktīvās tehnoloģijas un mācību materiālus vispārējās izglītības iestādēm. «Latvija nav liela, tie ir tie paši ļaudis, kas bija iesaistīti projektā un kas strādā ar studentiem,» viņš norādīja.

«Šādas tāfeles ir daudzviet Eiropas augstskolās un skolās, tāpēc, piesaistot ārvalstu studentus, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) cenšas nodrošināt, lai studiju process būtu līdzvērtīgs Eiropas Savienības vadošajām augstskolām,» kā vienu no iemesliem interaktīvu tāfeļu izmantošanai min RSU pārstāvis Edijs Šauers. Patlaban RSU ir vairāk nekā desmit tāfeļu, šo skaitu plāno palielināt. Arvien plašāka interaktīvo tehnoloģiju ieviešana studiju procesā esot viens no RSU stratēģiskajiem mērķiem. Interaktīvos risinājumus plaši izmantojot medicīnas un veselības aprūpes programmās.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) interaktīvās tāfeles esot atrodamas ikvienā fakultātē. Šobrīd auditorijas pakāpeniski aprīko ar skārienjūtīgiem displejiem, kas lietotājiem esot draudzīgāki par interaktīvo tāfeli, uzskata RTU IT Lietotāju atbalsta centra vadītājs Kaspars Auzarējs-Auzers. Galda virsmās iebūvētais displejs, kura izmērs ir līdzvērtīgs divām A4 formāta lapām, pasniedzējam ļauj darīt to pašu, ko uz interaktīvās tāfeles, skaidro K. Auzarējs-Auzers. Šādi displeji esot piemēroti tieši lielajām auditorijām, jo uz tiem veiktās darbības studentiem ar projektoru tiek attēlotas uz liela izmēra tāfeles, kas pārredzami novietota virs pasniedzēja darba virsmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?