Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Pagaidām vēl esam miermīlīgi»

Nedaliet Eiropas zemniekus! Nedaliet Eiropu - ar šādiem un citiem saukļiem trešdienas pēcpusdienā pie Eiropas Savienības (ES) mājas Rīgas centrā pulcējās vairāk nekā simt Latvijas zemnieku, protestējot pret nevienlīdzīgo politiku lauksaimniecības platību tiešmaksājumiem. Aptuveni simt zemnieku no Baltijas protestēja arī Briselē, taču, kā jau gaidīts, trešdien oficiāli paziņotais Eiropas Komisijas (EK) tiešmaksājumu piedāvājums ne ar ko neatšķīrās no jau jūnijā paziņotā pirmā priekšlikuma, kas Latvijas pusei nav pieņemams.

Paredzēts, ka Latvija laika periodā no 2014. līdz 2017. gadam saņems vairāk nekā līdz šim, taču vienalga viszemākos tiešmaksājumus (ap 141 eiro) uz hektāru visā ES. Oficiāli jaunais piedāvājums ES dalībvalstu ministru līmenī tiks apspriests nākamnedēļ. Galīgais lēmums, kā jau ziņots, jāpieņem līdz 2013. gada sākumam.

Solījumus nedod

Rīgā protesti notika bez mēslu dakšām un traktoriem - sanākušajiem dalīja mājās sietu sieru, piena konfektes, ābolus un citus lauku labumus. «Šoreiz esam miermīlīgi - ja nesadzirdēs, kas to zina, kāds būs rezultāts,» saka Zemnieku saeimas pārstāvis Didzis Neimanis. Lai iepazīstinātu ar EK priekšlikumu, Rīgā bija ieradies arī EK lauksaimniecības politikas ģenerāldirektoriāta pārstāvis Villijs Šulcs-Grēve un tikās ar Latvijas lauksaimniekiem. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes vadošā eksperte Ginta Jakobsone stāsta - sarunas ar EK pārstāvi bijušas vairāk formālas, nekādi solījumi netika doti, viņa atzina, ka tas ir tikai diskusijas sākums. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš savukārt bija Briselē, pauda, ka EK joprojām tādā veidā diskriminē Latvijas lauksaimniekus. Savukārt viens no Latvijas pārstāvjiem Eiropas parlamentā - Ivars Godmanis, tiekoties ar protestētājiem Briselē, piedāvājis pat vienoties ar Lietuvu un slēgt robežu, «jo ES izmanto mūsu brīvo tirgu, bet nepiedāvā vienlīdzīgus nosacījumus».

Sāpīgi noskatīties

Piensaimnieki, gaļas lopkopji, savvaļas dzīvnieku audzētāji - visus uztrauc situācija, kādā Latvijas zemniekus nostādījusi EK. «Bērni dzīvo un strādā Dānijā, zemnieku saimniecībā, ir sāpīgi saprast, kā jāknapinās mums un ko zemnieks var atļauties tur,» saka Gundega Ostapko no Straupes novada z/s Brenči. Skrundas bioloģiskās z/s Valti saimnieki Rihards un Vanda Valtenbergi skaidro, ka ar esošajiem tiešmaksājumiem bizness gandrīz vairs neiznāk. Līdzīgi situāciju raksturo arī savvaļas dzīvnieku audzētāji. Staltbriežu dārza Saulstari 1 saimnieks Dainis Paeglītis atklāj, ka meklējot produkcijas noietu Austrumu tirgos, jo šajās valstīs nav papildus subsīdijas - Eiropā ar cenām konkurēt neesot iespējams.

J. Dūklavs norāda - EK ir informēta, ka esošais risinājums Latvijai nav pieņemams un prasība par tiešmaksājumiem vismaz 80% apmērā no ES tiešmaksājumu vidējā līmeņa joprojām ir spēkā. Trešdien Briselē bija arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš, tiekoties ar Latvijas eiroparlamentāriešiem, atzina: «Vajag visiem vienādus saimniekošanas noteikumus. Būtu svarīgi, lai visi varētu vienlīdz droši šajā te piecsimt miljonu kopumā dzīvot.»

Savu atbalstu Baltijas valstu pozīcijai paudusi arī Austrija - tās vēstnieks Latvijā Štefans Pēringers, tiekoties ar Latvijas premjeru Valdi Dombrovski, apstiprinājis, ka arī Austrija nav apmierināta ar pašreizējo piedāvājumu lauksaimniecības politikas finansēšanai. Lai mainītu EK piedāvājumu, Zemnieku saeimas pārstāvis D. Neimanis saka - jāgrupējas ar citiem ES jauno valstu lauksaimniekiem un jāmeklē kopīgi politiskie ietekmes instrumenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?