Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pagānu rituāls kā pusaudžu ballīte

Svinēt Jāņus Stounhendžā jau vairākus gadus bija manā Lietas, ko izdarīt, pirms atstiepju kājas sarakstā. Vasaras saulgrieži, ko šeit atzīmē no 20. uz 21. jūniju, ir viena no retajām iespējām, kad tik liela masa cilvēku var pulcēties pie Stounhendžas akmeņiem un tos apskatīt visā krāšņumā. Pagājušajā vasarā arī es beidzot atķeksēju Stounhendžu savā sarakstā.

Sagatavošanās darbus uzsākam jau nedēļu iepriekš. Veikala iepirkumu grozā iemetam siltu deķi, termosu karstai zupai un plēvi, ko paklāt zem deķa, atceroties teicienu «Līst kā pa Jāņiem»! Protams, grozā nokļūst arī Jāņu alkohols. Katram gan ļauts ienest tikai divus litrus alus vai 750 ml vīna plastmasas pudelēs. Pašā Stounhendžā alkoholu nepārdod, bet pieejami burgeri, ķīniešu ēdieni un karstie dzērieni.

Beidzot pienāk arī ilgi gaidītā diena. Iekāpjam vilcienā no Bātas uz Solsberi. No turienes uz Stounhendžu ceļu turpinām ar spāņu tūristiem pilnā autobusā. Ar mašīnu šajā dienā nav prātīgi braukt, jo uz ceļiem gaidāmi gari sastrēgumi, un būtu gandrīz neiespējami atrast brīvu vietu pārpildītajā stāvvietā. Tālāk 2,5 km turpinām kājām, kas neliekas ilgi, jo gājējus vieno tā pati patīkamā satrauktā sajūta, kāda parasti pārņem festivālos. Tūlīt, tūlīt jau būsim galā...

Debesis jau satumsušas, kad nonākam līdz ieejai. Mūs sveic bars policistu un suņu koši zaļās vestēs. Apmeklētāju somas tiek pārbaudītas, papildu alkohols vai narkotikas konfiscētas. Vai nu policisti, vai suņi laikam jutās mazliet slinki, jo, lai nu kā, bet narkotiku šajā festivālā netrūkst. Visur smaržo pēc zālītes, un pāris reižu nakts laikā vērojam, kā ātrā palīdzība savāc cilvēkus, kam šī ballīte beigusies.

Meklējot apmešanās vietu, laužamies cauri cilvēku baram. Skatam paveras Stounhendžas akmeņu aplis. Tie gan izskatās daudz mazāki un ne tik iespaidīgi kā grāmatās. Protams, drīz vien sāk līt un paliek ļoti auksti, bet līdzpaņemtais vīns palīdz sasildīties. No akmeņu puses visas nakts garumā dzirdam bungu skaņas, kas drīz vien pievilina arī mūs. Gandrīz nemanot pēkšņi dejoju uz viena no zemākajiem akmeņiem.

Krietni pirms saullēkta, kam jānotiek plkst. 4.45, spiežamies cauri cilvēku baram, lai nokļūtu tuvāk Stounhendžas centram. Lai gan nāk miegs, pārņem gandrīz maģiska gaidīšanas sajūta. Apļa centrā drukna sieviete ar drediem paštaisītā mikrofonā uzstājīgi citē kādu dzejnieku un viņa teikto. Fonā pāris drošsiržu mēģina uzrāpties augstākajos akmeņos, pirms tos novelk policisti. Ilgi gaidītais saullēkta brīdis paiet garām kā nebijis - diemžēl debesis apmākušās un saulīti neredzēt.

Noguruši mērojam ceļu mājup. Ieraugām folkloristu kopu, kas krāsainos lupatiņu tērpos demonstrē tradicionālas pagānu dejas. Lai gan festivāla atmosfēras bija pārpārēm, pietrūka druīdu un tradicionālu rituālu demonstrējumu. Stounhendža vairāk atgādināja pusaudžu ballīti nekā pagānu rituālu, un festivāla remdenā kulminācija man lika vilties. Bet, kas zina, varbūt nākamgad...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?