Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pamācība olu liķiera likvidēšanā tiem, kas liķieri nedzer

Par olu liķiera izgudrošanu lielā mērā esot jāpateicas Ziemeļeiropas pretīgajam klimatam. Alkoholisko dzērienu brūvētāji mīļuprāt būtu radījuši tādu avokado grādīgo dzērienu, kāds bija iecienīts Dienvidamerikā, taču nedz Nīderlandes, nedz Vācijas vēsie un lietainie laika apstākļi pirms pusotra gadsimta avokado audzēšanai nekādi nebija piemēroti.

Attapīgākajam ražotājam iešāvās prātā ideja dzeltenīgo avokado mīkstumu aizstāt ar olas dzeltenumu, un tā 1876. gadā dzima olu liķieris, kuru visā pasaulē pazīst pēc etiķetes ar izgudrotāja uzvārdu Verpoorten. Protams, tagad olu liķiera ražotāju ir saradies kā biezs, toties sajūsmu par biezo, lipīgo dzērienu ar svaigi putotu olu un vaniļas aromātu ir nomainījusi atturīga skepse. Lai pamodinātu interesi, ražotāji gan mēģina pievilināt pircējus ar savdabīgām pudeļu formām, košām etiķetēm un dīvainiem nosaukumiem Iereibusī vista, Laimīgā ola, Dižciltīgais cālis.

Toties tur, kur joprojām ir cieņā dāmu pēcpusdienas sanākšanas uz kafijas tasi, kur svaigi ceptās kūkas svētdienās ir obligāta tradīcija un deserts tiek pasniegts katras pusdienu maltītes noslēgumā, olu liķieris ir zirgā! Piemēram, Vācijā un Austrijā, kur šī dzēriena pudeļu kolekcija rindojas gandrīz katras man pazīstamas saimnieces virtuvē. Viesojoties pie viņām, pierakstīju idejas, ko darīt ar šo liķieri, ja to nedzer.

Pats vienkāršākais: kā zināms, lai rozīnes kļūtu aromātiskākas un uzlabotu kēksu un kūku garšu, tās mērcē brendijā, konjakā, degvīnā, taču tikpat labi tās uz nakti var iemērkt olu liķierī un pēc tam kopā ar visu šķidrumu pievienot mīklai - arī pankūku mīklai (ja vien pankūkas nav paredzētas maziem bērniem). Gatavojot tiramisu, maskarponē iekuļ olu liķieri, savukārt augļu salātus pārlej ar šo liķieri. Ja garšo mannas biezputra, arī tad olu liķieris būs īsti vietā - tikko izvārītā biezputrā iemaisa 2-3 ēdamkarotes. Vaniļas un šokolādes mērcē daļu piena var aizstāt ar liķieri. No kvalitatīva saldējuma un olu liķiera var pagatavot garšīgu mērci, ko pasniegt pie svaigām ogām un augļiem: līdz vēlamajai konsistencei izkusušu saldējumu samaisa ar dažām ēdamkarotēm liķiera. Toties brīvdienu rītos olu liķieris noder pieaugušajiem kafijas saldināšanai un kakao garšas bagātināšanai. Karstā kakao dzērienā iemaisa 2-3 ēd.k. liķiera un virsū uzliek karoti putukrējuma. Vācieši dzer arī citronu limonādi, kam pievienots šis liķieris.

Olu liķieris itin labi iederēsies eļļas un etiķa pudeļu plauktiņā arī tiem, kuri apgalvo, ka ar saldiem dzērieniem ir uz jūs. Krēmzupas, iemaisot tajās 1-2 ēd.k. liķiera, iegūst interesantu garšas niansi - der izmēģināt, vārot vistas vai šampinjonu krēmzupu. Arī vistas gaļas salātos veikala majonēzei var pievienot nedaudz olu liķiera; pašgatavota majonēze man parasti liekas tik garšīga, ka tai gan nekādu piedevu nevajag. Nupat izlasīju, ka olu liķieri dažkārt mēdz pievienot arī karijiem, bet to gan pati vēl neesmu izmēģinājusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?