Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pansionāti iziet no «modes», labāk tomēr mājās

Vēl pirms krīzes, piemēram, Rīgā, rindā uz pašvaldību sociālās aprūpes centriem gaidīja 200 cilvēku, līdz ar ekonomisko lejupslīdi rindas izzuda. Bija vērojama pavisam cita tendence: tuvinieki steidzās izņemt savus seniorus no aprūpes namiem - nespēja samaksāt par pakalpojumu, vai arī sirmgalvja pensija kļuva par vienīgo iztikas līdzekli ģimenei.

Patlaban rindu uz pansionātiem tikpat kā nav. Eksperti vērtē, ka, pateicoties lielajam bezdarbam, populāra kļūst aprūpe mājās - cilvēki uzņemas rūpes par sasirgušo senioru, saņemot arī nelielu atlīdzību. Arī kopējā Eiropas Savienības izvirzītā prioritāte ir aprūpi mājās attīstīt tā, lai tā būtu pieejama vai ik katram, kuram tā nepieciešama.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) datiem valstī ir 76 pašvaldību mājas, kurās aprūpē sirmgalvjus. Dodos uz vienu no tām - Rīgas sociālās aprūpes centru Mežciems. Ēka - padomju laika monstrs, ārpuse saposta, iekšpuse ne tik ļoti - vietām prasās pēc remonta. Šeit vienvietīgās vai divvietīgās istabiņās mitinās ap 280 senioru. Pārsvarā ēkā dzīvo sirmāmiņas un tētiņi, kuri ir slimības nomocīti un bez aprūpētāja palīdzības nevar atrasties ierastajā vidē.

Daudziem pansionātā dzīvojošajiem šīs ir pēdējās mājas, teic Mežciema direktors Ainārs Judeiks. Tomēr tas, ka ar veselību viss nav ideāli, nenozīmē, ka dzīvei tūlīt pienācis gals. Aprūpes centros paralēli sociālajai aprūpei tiek nodrošināta arī saturīga brīvā laika pavadīšana. Piemēram, Mārtiņš, lai gan rokas stipri sāp, atklājis gleznošanas talantu, kāds cits seniors aizrāvies ar fotografēšanu, bet Valtrauta lasa grāmatas un spēlē teātri. Judeiks stāsta, ka vecums nav šķērslis arī mīlestībai un attiecībām un nereti cilvēki še atrodot otro pusīti. Drūmāka ikdiena ir tiem, kurus slimība neizlaiž ārā no gultas. Un, pēc direktora stāstītā, tieši šādu cilvēku sociālajos centros kļūst vairāk.

Pieprasījums rūk

Ja seniors saviem spēkiem vairs netiek galā ar pašaprūpi un nespēj pilnvērtīgi nodrošināt savas pamatvajadzības, viņš var vērsties savas dzīvesvietas sociālajā dienestā un lūgt pēc palīdzības, stāsta Lita Brice, Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve. Vispirms tiks izvērtēts, vai senioram piemērota aprūpe mājās, ja ne, viņš rindas kārtībā tiks ievietots kādā no sociālās aprūpes centriem. Pansionātos tiek nodrošināta sociālā un veselības aprūpe, rehabilitācija un mājoklis, izsniegts apģērbs, veļa, apavi, nodrošināta ēdināšana četras reizes dienā.

Vienas dienas izmaksa pašvaldības pansionātā ir no 9,05 līdz 9,68 latiem, stāsta L. Brice. 90% no samaksas par pansionāta pakalpojumu tiek segti no seniora pensijas. Ja summa nesedz pilnu pakalpojuma maksu, maksā klienta apgādnieks. Bet, ja pansionātā dzīvojošais cilvēks vai viņa apgādnieki nespēj samaksāt, pakalpojumu apmaksā no pašvaldības budžeta. Ainārs Judeiks teic, ka pilnu samaksu par pakalpojumu aprūpes centrā parasti spēj nosegt tikai tie cilvēki, kuriem ir divu valstu pensijas.

Patlaban pieprasījums pēc senioru mājām nav liels, piemēram, Rīgā rindā gaida tikai 17 cilvēku. Sociālie centri populāri kļuva 2006.-2008. gadā, kad jaunie cilvēki aktīvi iesaistījās darba tirgū un bieži vien nevarēja atlicināt pietiekami daudz laika saviem sirmgalvjiem, lai nodrošinātu viņiem nepieciešamo aprūpi vecuma nespēkā. Rīgā rindā bija jāgaida līdz pat diviem gadiem, stāsta LM Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta speciāliste Elvīra Grabovska. Taču jau 2009. gada nogalē ekonomiskā situācija Latvijā strauji mainījās un daļa pašvaldību sociālās aprūpes centros esošo senioru atgriezās ģimenē, jo ģimenes locekļi, samazinoties ienākumiem vai zaudējot darbu, nespēja samaksāt par pakalpojumu un izšķīrās par aprūpes nodrošināšanu pašu spēkiem. Rindas faktiski izzuda. Eks-perti teic, ka patlaban valstī populāra kļūst tieši mājaprūpe un tiek domāts par to, lai nākotnē tā būtu pieejama vai ik katram. LM atbalsta Eiropas Savienības izvirzīto prioritāti - uzlabot sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēka dzīvesvietā. Tuvākajā laikā tiks izstrādātas pamatnostādnes, kas iezīmēs veidu, kā šo ieceri realizēt. «Šis pakalpojums ir ne tikai saudzīgs pret senioru, ļaujot viņam uzturēties savā ierastajā vidē, bet arī lētāks - viena stunda «aprūpētāja darba» izmaksā 2 latus un 10 santīmu,» vērtē LM pārstāve. Arī tuviniekam izdevīgāk. Var saņemt naudu par aprūpētāja darbu un seniora pensiju, sanāk iztikšana. Svarīgi tikai vērtēt, lai senioru vajadzības netiek atstātas novārtā, naudu tērējot citu ģimenes locekļu vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik daudz

Latvijā ir 76 pašvaldību sociālās aprūpes centri
Kopumā pašvaldību pansionātos dzīvo 5338 vecie ļaudis
Vienas dienas izmaksas pašvaldības pansionātā ir no 9,05 līdz 9,68 latiem. Mēnesī - vidēji 300 latu
No pensijas seniors sev var paturēt 10%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?