Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par bēgļiem uzdodas arī pieķertie «nelegāļi»

«Bēgļi nemigrē - bēgļi bēg no vajāšanas,» sarunā ar Dienu uzsvēra ANO augstā komisāra bēgļu lietās Baltijas un Ziemeļvalstu reģionālās pārvaldes pārstāvis Andrejs Arjupins. Kaut valdības rīcības plāns paredz jauna Imigrācijas likuma izstrādi, iespējamās izmaiņas attieksies uz legālo imigrāciju - tā saukto nelegāļu un bēgļu gadījumā visu jau vairāk vai mazāk nosaka starptautiskā likumdošana, un izmaiņas varētu būt nelielas.

Ar A. Arjupinu Diena tikās, kad viņš bija ieradies monitoringa vizītē Latvijā. A. Arjupins norādīja, ka pēdējos gados, sevišķi kopš Olaines izmitināšanas centra slēgšanas, patvēruma meklētāju sadzīves apstākļi esot stipri uzlabojušies un pat atbilstot Skandināvijas līmenim. Uzlabojies esot arī valsts iestāžu darbinieku izpratnes līmenis par to, ar ko bēgļi atšķiras no nelegālajiem imigrantiem, kaut sabiedrībai kopumā tas joprojām esot jāskaidro.

«Diemžēl visai bieži bēgļi netiek atšķirti no migrantiem, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc mēs pēdējā laikā esam sākuši pievērst Latvijai pastiprinātu uzmanību. Ekonomiskajiem migrantiem ceļošana ir izvēle, un, galvenais, viņi jebkurā laikā var atgriezties savā izcelsmes valstī. Bēgļi to nevar, jo viņus vajās valsts iestādes vai, piemēram, dumpinieku grupējumi, vai karakungi,» skaidroja ANO pārstāvis.

Par spīti pēdējo gadu notikumiem pasaulē, piemēram, tā sauktajam Arābu pavasarim, Baltijas valstis patvēruma meklētāju ordas nav apsēdušas, un A. Arjupins paredzēja, ka tas tik drīz nemainīsies. Kaut pieaugums ir bijis un, visticamāk, būs arī turpmāk, Ziemeļvalstu līmeni tas visdrīzāk nesasniegšot.

Valsts robežsardzes (VRS) Atgriešanas un patvēruma meklētāju lietu nodaļas priekšnieks Mareks Hoņavko savukārt skaidro, ka lielākā daļa no patvēruma pieprasītājiem tomēr ir vienkārši nelegālie imigranti, kuri tādā veidā cenšas novilcināt izraidīšanu uz izcelsmes valstīm. «Krievijai saiknes ar dažām Āfrikas valstīm ir saglabājušās kopš PSRS laika, un cilvēki no šīm valstīm ierodas Krievijā, lai it kā mācītos, it kā taisītu biznesu, bet patiesais mērķis ir tikt tālāk uz Eiropu. Viņi Krievijā kādu laiku padzīvo tādās kā kopmītnēs, kamēr tiek nodrošināti ar viltotiem dokumentiem, iesēžas vilcienā, un tad te - pārsvarā Zilupē - viņus noķer. Tad, kad viņi saprot, ka tālāk netiks, un viņiem tiek arī paziņots, ka par viltotu dokumentu izmantošanu pienākas kriminālatbildība, viņi paprasa patvērumu, cerēdami no tās izvairīties un panākt kaut «minimālo rezultātu» - ja ne Zviedrija vai Vācija, tad vismaz Latvija,» M. Hoņavko atklāj ierastāko nelegālās imigrācijas shēmu.

Dzelzceļš ir viens no populārākajiem šādu nelegāļu ceļiem, tāpēc, runājot par Imigrācijas likuma grozījumiem, VRS prioritāte ir, lai dzelzceļa pārvadātājiem, tāpat kā jūras un avio pārvadātājiem, tiktu noteikta atbildība par nelegālo imigrantu ievešanu. Tas motivētu šādus pārvadātājus uzcītīgāk sekot līdzi, vai viņu pasažieri ir legāli.

M. Hoņavko atspēko stereotipu, ka visi migranti savā izcelsmes valstī dzīvo lielā nabadzībā: «Daļa ekonomisko migrantu ir tādi, kuriem izcelsmes valstīs, piemēram, bijis bizness, ko viņi pārdevuši par labu naudu, lai varētu samaksāt par tikšanu uz Eiropu. Ir tādi migranti, kuri, atrodoties Daugavpils izmitināšanas centrā, saņem naudas sūtījumus, tur uzkrājumus vairākās valūtās un pasūta no veikaliem tādas preces, kuras mēs, robežsargi, nevarētu atļauties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas iebrauc?

Latvijā patlaban ir 2443 viesstrādnieki. Visvairāk no bijušās PSRS valstīm Krievijas (759), Baltkrievijas (605) un Ukrainas (530).
Investori apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām Latvijā ieguldījuši 173 miljonus latu. 132 no tiem - nekustamajos īpašumos, pārsvarā Rīgā un Jūrmalā. Visvairāk viņu bijis no Krievijas (857); kopumā termiņuzturēšanās atļaujas piešķirtas 2461 personai.
2011. gadā Latvijā bijuši 335 patvēruma meklētāji. Visvairāk ieradušies no Gruzijas (176) un Kongo Demokrātiskās Republikas (39). Tomēr bēgļa vai alternatīvais statuss piešķirts tikai 27 personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?