Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Par bēniem jāgādā abiem vecākiem

Civillikums nosaka, ka neatkarīgi no tā, vai bērns dzīvo kopā ar abiem vai vienu no vecākiem, abu vecāku pienākums ir uzturēt savu bērnu samērā ar viņu mantas stāvokli, - atgādina Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas juriskonsulte Eva Nulle. Protams, ideālā variantā būtu labi, ja vecāki savstarpēji, neiesaistot ne bāriņtiesu, ne tiesu, varētu vienoties, kā viņi bērnu uztur.

Taču, ja vecāki tiešām nespēj vienoties, diemžēl neatliek cits ceļš, kā vērsties tiesā ar piedziņas prasību. Parasti tas ir vecāks, pie kura bērns ikdienā dzīvo, un nebūt vienmēr tās ir tikai mātes. Tie ir arī tēvi, kuri vieni audzina savus bērnus.

Galvenais priekšnosacījums, lai varētu piedzīt uzturlīdzekļus, - jāzina, no kā. Jautājumā par bērna māti domstarpību nav, taču jautājumā par bērna tēvu gadās visādi. Bērnam jābūt noteiktai paternitātei, un dzimšanas apliecībā jābūt ierakstam par bērna tēvu. Ja ar to viss kārtībā, vecāks raksta pieteikumu tiesai par uzturlīdzekļu piedziņu, kurā jānorāda prasītāja ienākumi, bērna uzturēšanai nepieciešamie izdevumi, kā arī prasīto uzturlīdzekļu apmērs. Ja prasītājs vēlēsies uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasītājam nav jāpierāda ar bērna uzturēšanu saistītie izdevumi. Un tiesa arī nevar piešķirt mazāk. Taču, ja prasīta lielāka summa, tiesa jāpārliecina, ka prasītā summa ir adekvāta un pamatota.

Eva Nulle piebilst: «Prasīt gan var visu ko, bet tiesa vērtē samērīgumu, cik bērna uzturēšanai var atļauties viens vecāks un cik otrs. Tiesa norit pēc sacensības principa - viens norāda savu materiālo stāvokli, bērna vajadzības un prasības apjomu, kā arī cenšas pierādīt otras puses mantisko stāvokli, lai pierādītu, ka atbildētājs var atļauties un spēj samaksāt prasīto naudas summu. Otra puse savukārt liek pretī visus savus argumentus - piekrīt vai nepiekrīt prasītajam apmēram, spēj tos maksāt vai ne.»

Taču, ja atbildētājam nav nekādu ienākumu vai ja viņa ienākumi ir mazāki par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, prasītājs vēršas pēc palīdzības Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā un saņem atbalstu no valsts. Taču sakarā ar finanšu krīzi fonds pašlaik bērniem līdz septiņiem gadiem maksā 30 latu mēnesī, bērniem no 7 līdz 18 gadiem - 35 latus.

Atbildētāja atbildība gan nekur nepazūd, un parādnieka vietā izmaksāto uzturlīdzekļu parāds krājas, turklāt šim parādam nav noilguma, proti, no parāda cilvēks netiek atbrīvots līdz mūža galam. Tiklīdz viņam parādās oficiāli ienākumi, piemēram, pensija, jāsāk atmaksāt parāds valstij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Īsumā par uzturlīdzekļiem

Piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs neatkarīgi no vecāku mantas stāvokļa nedrīkst būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru: bērniem līdz septiņiem gadiem 25% no minimālās mēnešalgas mēnesī jeb 50 latu, bērniem no 7 līdz 18 gadiem - 30% jeb 60 latu mēnesī

No Uzturlīdzekļu garantiju fonda Latvijā uzturlīdzekļus pašlaik saņem 23 396 bērni. Tie tiek maksāti 17 413 lietās, no kurām 687 lietās tos pieprasījis bērna tēvs. Kopumā šo bērnu ir vairāk, jo uzturlīdzekļi tiek maksāti gan labprātīgi, ko neviens neuzskaita, gan arī pēc tiesas sprieduma

2010. gadā pirmajā instances tiesā iesniegti 4587 pieteikumi par uzturlīdzekļu piedziņu bērniem, 4018 lietas izskatītas ar spriedumu, 206 pārsūdzētas apelācijas kārtībā, no tām 59 taisīts jauns daļēji grozīts spriedums. Līdzīga situācija bijusi arī 2009. un 2008. gadā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?