Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Par bērnu potēšanu vecākiem jālemj pašiem

Toms nācis pasaulē pagājušajā rudenī. Trešajā dienā Rīgas Dzemdību namā viņam iepotēja tuberkulozes vakcīnu. Čiks, un viss, un dzīvo tik tālāk. Toms ir trešais dēls ģimenē, arī iepriekšējie bērni (11 un 16 gadu) tika vakcinēti, un visi bija bez bēdu, stāsta triju dēlu mamma Anta. Kad Tomam apritēja trīs mēneši, viņa pamanījusi, ka mazulim padusē pietūkuši limfmezgli.

Atrādīja ģimenes ārstei. «Tas no tuberkulozes vakcīnas, tādas blaknes var būt,» sacījusi daktere un piebildusi, kā tā tagad gadoties. Toms nosūtīts uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS). Tika norīkota operācija, lai tuberkulozes skartos limfmezglus izgrieztu. Tā notika dažas dienas pēc Ziemassvētkiem. Ārstēšana bijusi veiksmīga - par operāciju pašlaik atgādina tikai triju centimetru rēta, tomēr Toms ir tuberkulozes riska grupā, un ārsti atzīst: var gadīties, ka limfmezglu iekaisums atkārtojas.

Apšauba nekaitīgumu

Kāpēc tā notika? Šis jautājums Antai neliek mieru. Viņas izglītība saistīta ar dabaszinātnēm, un pašlaik līdztekus Toma lološanai viņa raksta doktora darbu. Un meklē atbildes uz notikušo. No vairākiem ārstiem Anta dzirdējusi, ka tagad tā gadoties bieži. Sonogrāfijas pārbaudē dakteris ar 30 gadu pieredzi teicis - nekad agrāk tādas tuberkulozes vakcīnas blaknes kā pēdējos trijos gados viņš neesot pieredzējis. Ārsts no Tuberkulozes dispansera stāstījis, ka agrāk vakcīnas ražotas Francijā un viss bijis labi, bet tagad Eiropā vienīgā sertificētā ražotne esot Dānijā. Anta noskaidrojusi, ka labas potes ražojot Japānā, bet tās neesot sertificētas Eiropā. «Mani izbrīna, ka pasaule satraucas par ģenētiski modificētiem augiem, pat skata šo jautājumu politiskā līmenī Eiropā. Kāpēc Latvijā tiek ieviestas rotavīrusa vakcīnas, kaut šī slimība dzīvībai nav tik bīstama? Kāpēc no šī gada 12 gadu vecas meitenes tiks potētas pret dzemdes kakla vēža izraisītāju, kaut arī pasaulē šī vakcīna tiek vērtēta pretrunīgi un ir atzīts, ka regulāri ginekologa apmeklējumi ir efektīvāki nekā vakcīna?»

Attieksme ir mainījusies

Antas vecākie bērni tika potēti, kā kalendārs to paredz, un Anta šo kārtību neapšaubīja. Tagad ģimenē attieksme par vakcinēšanu mainījusies. Tuberkulozes vakcīnas instrukcijā rakstīts, ka blakne var būt limfmezglu iekaisums. «Farmaceiti, protams, ir nodrošinājušies,» Anta ir dusmīga. Bet kāpēc jaunākās paaudzes vakcīnas rada tādas blakusparādības, kādu agrāk nebija? «Tad jau varētu potēt pret ceļu satiksmes negadījumiem, un, ja kādam tomēr gadīsies, teikt, ka ir arī izņēmumi!» Tomam pašlaik visas potes ir atliktas. Anta domā izmantot tiesības no tām atteikties, jo nevar paredzēt, kā organisms, kam jau nācies krietni pacīnīties pret tuberkulozes baciļiem, reaģēs uz nākamo vakcinējamo slimību kokteili.

Uzticas ārstiem

Nekādu sarežģījumu, bērnus potēju pēc ārstu ieteiktā kalendāra - sarunā apliecina vairākas mammas. «Uzskatu, ka vakcinēšanās ir ļoti efektīvs veids, kā pasargāt bērnus no bīstamām slimībām. Lai arī ar vakcinēšanos ir saistīti riski, tie ir zemāki nekā saslimšanai,» saka Ilze, septiņus un piecus gadus vecu dēlu mamma, kura pati strādā veterinārās medicīnas pētniecības jomā. Papildus vakcinācijas kalendārā noteiktajām potēm Ilze bērnus potē arī pret gripu un ērču encefalītu, jo abas uzskata par bīstamām slimībām. Lelde, trīs gadus vecās Gustes un pusgadu vecā Oto mamma, paļaujas uz ģimenes ārstes norādījumiem. Viņa atzīst, ka šajā jautājumā nav ļoti iedziļinājusies.

Runājot par vakcīnām, kas ieviestas pēdējos gados, BKUS Infektoloģijas nodaļas vadītāja Ilze Grope norāda, ka pirmkārt, bērni tiek vakcinēti pret pneimokoku infekcijām - tās izraisa plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, deguna dobumu iekaisumu un citas bīstamas saslimšanas. Otrkārt, meitenes 12 gados tiek vakcinētas pret dzemdes kakla vēzi. Tā ir vienīgā onkoloģiskā saslimšana, pret kuru ir vakcīna. Latvijā ir daudz jaunu gadījumu, kad tiek konstatēts, ka slimība ir ielaista. Bija paredzēts no šī gada bērnus vakcinēt pret rotavīrusu, bet decembrī valdība lēmumu atcēla. «Esmu par to sarūgtināta, jo vīrusa izplatība pieaug un pērn 97% saslimušo bērnu nonāca slimnīcā.» Daudzas pasaules valstis konstatējušas, ka lētāk ir vakcinēt bērnus pret šo vīrusu nekā maksāt par viņu ārstēšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?