Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par caurumu VID, iespējams, zināja

Starptautiskā auditorfirma KMPG Baltics (KPMG) pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) drošības pārbaudes pirms vairāk nekā gada esot norādījusi uz vairākiem, tajā skaitā augsta līmeņa, riskiem. Tie esot samazināti, bet ne pilnībā novērsti, Dienai atzīst VID Komunikāciju daļā.

Vaicāti, kāpēc nepilnības netika novērstas pilnībā un vai starp tām bija arī «caurums» sistēmā, kā dēļ cilvēki no ārpuses varēja piekļūt EDS un iegūt milzīgu apjomu dokumentu ar personu datiem, VID atbildi nevarēja sniegt, jo tas tikšot noskaidrots uzsāktā kriminālprocesa gaitā. Uzņēmums, kas veica pārbaudi, līguma konfidencialitātes dēļ detalizētāku informāciju par EDS drošības pārbaudē secināto nesniedz.

KPMG pārbaudīja EDS drošību un testēja tās procedūras 2008.gada rudenī, par ko saskaņā ar VID sniegto informāciju kompānijai samaksāti 46 tūkstoši latu. «Pēc 2008.gada novembra KPMG nav sniedzis nekādus pakalpojumus VID saistībā ar EDS programmu un nav bijis iesaistīts minētās sistēmas gala versijas ieviešanā,» Dienai sacīja uzņēmuma pārstāve Ilze Bule. Arī auditorfirma Ernst&Young Baltic, kuras vārds līdztekus KPMG figurēja datu noplūdes skandālā, pilnībā noliedz savu saistību ar notikušo. «Ernst&Young Baltic nekad nav veikusi nekādus darbus saistībā ar EDS,» aģentūrai LETA uzsvēris kompānijas vadošais partneris Andris Lauciņš, atzīstot, ka kompānija vēlējusies auditēt sistēmu, taču konkursā zaudējusi.

Kopš 2008.gada rudens, kad EDS drošību auditēja KPMG, vairs tik apjomīga sistēmas drošības pārbaude nav veikta, atzīst VID, gan nesniedzot atbildi uz jautājumu, kāpēc tas netika darīts pērn, ja šāda prakse bija iepriekšējos divus gadus. Pēc skandāla ar datu noplūdi VID pievērsis pastiprinātu vērību sistēmas drošībai, novēršot kļūdu sistēmā un ieviešot virkni preventīvu pasākumu. Vienlaikus ir sākta iekšējā pārbaude, lai noskaidrotu, vai VID darbinieki ir bijuši uzdevuma augstumos un ievērojuši visas prasības, kas skar EDS drošību. To, vai «caurums» sistēmā pieļauts apzināti, nolaidības vai cita iemesla dēļ un cik ilgi tas pastāvējis, VID cer uzzināt kriminālprocesa gaitā.

Sistēmas izstrādātāja Dati (tagad Exigen Services Latvia) toreizējais vadītājs Valdis Lokenbahs Dienas Biznesam norādījis, ka grūti pateikt, vai kļūda bijusi jau no sistēmas radīšanas brīža vai ieviesusies vēlāk. Taču, viņaprāt, «caurums» EDS varētu būt cilvēciska kļūda, kas pārbaudēs bija jāatklāj. Valsts mēroga reģistriem tuvu stāvošs informācijas tehnoloģiju speciālists Dienai iepriekš pieļāva, ka kļūda, visticamāk, nav apzināta, bet gan ir nolaidība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?