Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par labām ēkām un ērtu vidi

Pirms pāris gadiem, stāstot dažādās auditorijās par mūsu (birojs Krauklis Grende - red.) darbiem un motivāciju, termini «zaļā būvniecība» un «ilgtspēja» daļai klausītāju šķita šaubīgi un jau novazāti kā drānas, kas bez īstas gaumes un izpratnes uzvilktas, lai neatpaliktu no ārzemju žurnālu vai televīzijas seriālu varoņiem.

Cituprāt, veiklie darboņi tajos atraduši jaunu paņēmienu, kā piesegt savas merkantilās intereses. Vēl daudziem varētu šķist, ka globālā motivācija - klimata maiņa un resursu izsīkuma prognozes - nav gana pārliecinoša, un vēl kādam vienkārši «krīt uz nerviem» šajā jomā lietotie termini, piemēram, «pasīvā» māja.

Nevar teikt, ka iepriekšminētie apsvērumi būtu pilnīgi nepamatoti. Katram ir tiesības un pat pienākums kritiski analizēt dažādus apgalvojumus. Runājot par ēku un apbūves vides zaļumu un ilgtspēju, šāda analīze ir arhitekta pienākums. Esmu bieži uzdevis sev jautājumus: kāda ir mana nostāja šajā lietā, kā tā veidojusies un vai tā ir noturīga?

Vai zaļums (iederība vidē plašā šī jēdziena izpratnē) un ilgtspēja (noturīgs labu īpašību kopums, kas nodrošina augstu lietošanas vērtību visā dzīves ciklā), runājot par ēkām, ir iespējami un pamatoti, pat ja pieņemam, ka nevaram ar tiem atrisināt nekādas globālas problēmas? Atbilde ir apstiprinoša. Birojā esam projektējuši vairākas šādas ēkas, lietojot ilgākā laikā uzkrātās zināšanas gan par pasīvām - ļoti zema enerģijas patēriņa - mājām, gan vairākiem Latvijā līdz šim mazāk lietotiem dabīgiem būvmateriāliem un būvniecības paņēmieniem.

Veicot dzīves cikla izmaksu analīzi, redzams, ka šādas celtnes atmaksājas, lai arī to būvizmaksa ir augstāka nekā nosacīti ierastā veidā būvētām ēkām. Tomēr jāņem vērā vēl virkne apstākļu, kas energoefektīvas, zaļas un ilgtspējīgas ēkas padara lietotājam pievilcīgas: kontrolēta un uzticama būvniecības kvalitāte, nesalīdzināmi augstāks komforta līmenis un pārliecība, ka nekustamā īpašuma vērtība gadu gaitā nesamazināsies vai pat pieaugs.

Arhitektam tādējādi ēku projektēšana ir aizraujošs process, jo arhitektūras ideja - nesaraujami saistīta ar novietnes īpašību analīzi, telpu izsauļojumu, vēdināšanas un apkures sistēmu vienkāršu un asprātīgu izveidi, optimāliem konstrukciju mezgliem un materiālu izvēli - iegūst papildvērtību un pabeigtību. Šie pamatprincipi attiecināmi arī uz rekonstruējamām ēkām, kuras vienu savu mūžu - 40 līdz 50 gadu - jau nodzīvojušas.

Nabadzībai būsim nolemti, ja maksāsim divreiz - kā sakāmvārdā par skopuli. Esmu ievērojis, ka labi dzīvo tautas, kuras prot sadarbojoties veidot un kopt savu dzīves vidi, izgudrot un uzlabot, domāt ilgtermiņā. Tad mēs patiksim paši sev un saviem viesiem, tad par mums interesēsies, no mums gribēs pirkt un mācīties. Viens no šādiem dzīves kvalitātes un ekonomiskās attīstības avotiem ir labas ēkas un ērta, estētiska vide. Zaļa un ilgtspējīga - kā mēdz sacīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?