Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Par pārdomātām sankcijām

Atis Klimovičs

Pirms vairākiem gadiem Baltkrievijas vadītājam Aleksandram Lukašenko gadījās pozitīvi izteikties par hitleriskajā Vācijā sasniegto. Kad pēc tam žurnālisti vaicāja, vai viņš slavinājis Hitlera režīmu, Lukašenko atbildēja noliedzoši, bet piebilda, ka kārtība tur taču esot pastāvējusi. Tā arī tagad mūsu kaimiņvalstī, par kuru patiesībā zinām pagalam maz, tiek veidota «kārtība». Kur visi strādā un maksa par elektrību un gāzi neesot pazemojoši augsta. Un kur tad vēl baltkrievu ražošana, kas Latvijā jau sen kā nobeigta. Tas ir Latvijā populārs viedoklis, ko ne pārāk ietekmē pat kliedzoši cilvēktiesību pārkāpumi. Tas laikam nekas, ka citi kandidāti decembrī aizvadītajās prezidenta vēlēšanās tika samesti čokā un aizvien turpinās plānveidīgs uzbrukums citādi domājošajiem medijiem.

Latvija ir ES austrumu robežvalsts, tādēļ gribētos šeit redzēt labāku izpratni par procesiem Baltkrievijā un arī Krievijā, ko samērā objektīvu iemeslu dēļ grūti pieprasīt no galējos rietumos esošajiem portugāļiem un spāņiem. Derētu ņemt vērā baltkrievu televīzijas praksi, kas savai auditorijai naski veidojusi pamācošus un «objektīvus» sižetus par Latviju, kas ne reizi vien izsaukuši sašutumu robežas tuvumā dzīvojošajiem Latgales iedzīvotājiem. Diemžēl mūsu sabiedriskā TV nav centusies izprast Baltkrievijas realitāti, palīdzot sabiedrības vairākumam gūt dziļāku priekšstatu par patieso dzīvi Lukašenko pārvaldītajā valstī. Ar vēlēšanu apmeklējumu vien šādam mērķim ir krietni par maz.

Var saprast Eiroparlamenta (EP) priekšsēdētāju Ježiju Buzeku, kas emocionāli izteicies, ka Baltkrieviju vajadzētu sodīt ar aizliegumu tās sportistiem piedalīties augstākā līmeņa sporta sacensībās. Lai gan Baltkrievijas diktators patiesi ir aizgājis par tālu, šādas sankcijas nav EP kompetencē. Tajā pašā laikā ar zināmiem ierobežojumiem Baltkrievijas režīmam un tā vadonim, visticamāk, būs jārēķinās - šodien EP notiek balsojums par šīm sankcijām. Jādomā, ka, līdzīgi Varšavai, arī ES kopumā vienosies par iebraukšanas aizliegumu Lukašenko. Iedarbīga varētu būt arī Lukašenko ģimenes kontu bloķēšana.

Noteikti atbalstāms ir Polijas individuālais plāns Baltkrievu problēmas risināšanā, kas paredz sankcijas pret konkrētiem režīma pārstāvjiem, taču nevēršas pret valsts iedzīvotājiem kopumā. Paredzēts attiecināt sankcijas arī pret tām amatpersonām, kas atbildīgas par vardarbību pēc prezidenta vēlēšanām. Un atvieglotā iebraukšana Polijā (no 1. janvāra ar bezmaksas vīzu), finansējuma palielināšana demokrātijas atbalstam Baltkrievijā, politiskā patvēruma piedāvājums, baltkrievu opozīcijas centra atvēršana Varšavā apliecina izpratni un atbildību par notikumiem Polijas, Lietuvas un Latvijas kaimiņvalstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?