Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Par potēm izjautā smagajos gripas gadījumos

Nav datu, vai kāds no gripas slimniekiem bijis potējies pret gripu, jo ģimenes ārstiem šāda informācija netiek pieprasīta, taču Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informācija liecina, ka neviens no septiņiem pacientiem, kas gāja bojā no gripas izraisītajām komplikācijām, nebija vakcinēts. Epidemiologi par vakcinēšanos no mediķiem pieprasot informāciju par smagajiem gripas gadījumiem.

Pārbaudītajos gadījumos atklājies, ka potējušies viņi nebija. LIC dati liecina, ka pašlaik Latvijā gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts, laboratoriski apstiprināto gadījumu skaits jau pārsniedzis 500. Visvairāk gripas saslimšanas gadījumu reģistrēts Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā.

Vienu no iemesliem, kādēļ no ģimenes ārstiem netiek pieprasīta informācija, vai gripas pacienti ir vakcinēti, LIC saista ar niecīgo pretgripas vakcinācijas aptveri. Rudens dati liecina, ka pret gripu bija potējušies tikai 1% iedzīvotāju. Tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, saka Jurijs Perevoščikovs, LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs. Tāpēc dati par visiem vakcinētajiem gripas slimniekiem lielu ieskatu nemaz nevarot sniegt. «Gripas gadījumi nav pakļauti individuālai izskatīšanai, ģimenes ārsti ziņo reizi nedēļā par gadījumu skaitu,» rezumē J. Perevoščikovs. Pārbaudīt visus gadījumus, lai šādā veidā noteiktu, cik efektīva ir gripas vakcīna, nevarot neviena valsts, tas būtu pārāk liels finanšu slogs.

Šobrīd dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips - tas pats, kas pērngad. Cirkulējošais gripas vīruss ir raksturīgs ar to, ka daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā, un pacients pat nemeklē ārsta palīdzību, bet daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām, informē LIC. Šajā gripas sezonā ar gripu un no tās radītajām komplikācijām miruši septiņi cilvēki - četri pieaugušie un trīs bērni, divi no tiem zīdaiņi. Vairākumam šo cilvēku bija blakus saslimšanas, saka J. Perevoščikovs.

Valdības noteikumi paredz, ka smagajos gadījumos obligāti jāizmeklē pacienti, arī jānoskaidro, vai viņi bijuši vakcinēti pret gripu. «Ja atklātos, ka bijuši vakcinēti, tad mums nekavējoties starptautiski jāziņo,» saka LIC pārstāvis.

Kā stāsta J. Perevoščikovs, gripas vakcīna ir efektīva abu A tipu gripas un B tipa gripas gadījumos. Vakcīnas efektivitāte esot aptuveni 80% saslimšanas gadījumu, «taču atlikušajos 20% slimība norisinās samērā vieglā formā bez smagām komplikācijām», saka LIC pārstāvis.

Ģimenes ārste no Gulbenes Rasma Melbikse Dienai atzīst: lai arī ar gripu Gulbenē slimo daudz pacientu, vakcinējušies ir samērā maz. «Piemēram, daži saka - vienu gadu vakcinējos, bet tik smagi saslimu kā nekad,» viņa min piemēru. Balvu ģimenes ārstes Līgas Kozlovskas pacienti savukārt ir aktīvāki, vismaz 80 saņēmuši potes. Vairākums no viņiem piederot tā sauktajai riska grupai, kurā ir, piemēram, pacienti virs 65 gadu vecumam, mazi bērni, arī pacienti ar atsevišķām hroniskām slimībām. Riska grupai par poti jāmaksā tikai puscena - aptuveni divi lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?