Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Parādiet, kurš kuram kalpo

Ir klāt Saeimas vēlēšanas. Pirmkārt un galvenokārt: nedrīkst būt nekādu šaubu - jāaun kājas un jāiet balsot. Šī ir tā reize, kad ikviens var nevis smīkņāt, žēloties vai dusmoties uz politiķiem, kas bieži vien Latvijā ir tikpat bezjēdzīgi kā ķert vēju, bet arī skaidri un gaiši ierādīt viņiem viņu vietu - tev es ticu, bet tev, piedod, es vairs neticu, un pigu! Par tevi es nebalsošu! Tā ir tautas vara.

Otrkārt un ne mazsvarīgāk: nonākot pie vēlēšanu urnas, ir nevis rīkot biļetenu loteriju vai lūrēt kaimiņam pār plecu, par ko tad balso šis, bet izdarīt nopietnu savu izvēli, apzinoties, ka šo politiķu rokās tu ieliec visu Latviju un tās nākotni tuvākajiem četriem gadiem.

Nopietnākie spēlētāji vēlēšanu cīņu laukā ir seši. Pašreizējās valdības pārstāvētie trīs spēki - Vienotība, kas apvieno trīs partijas (Jaunais laiks, Sabiedrība citai politikai, Pilsoniskā savienība), ZZS un TB/LNNK, kas apvienojusies ar Visu Latvijai!, kā arī trīs opozicionāri - Tautas partijas un LPP/LC krustojums Par labu Latviju! (PLL), Saskaņas centrs un Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā.

Daudzi, protams, jūtas vīlušies līdzšinējos politiķos, tomēr ir muļķīgi izšķiest savu balsi par sīkajām politiskajām vienībām vai balsot ar tukšu aploksni, jo ieguvējas no šādas rīcības tik un tā būs «lielās haizivis».

Latvijas kā latviskas valsts vārdā nav pieņemama izvēle atdod savu balsi par prokrievisko PCTVL, bet galvenais - nedrīkst uzķerties arī uz Saskaņas centra ar sociāldemokrātu rozi rotātā āķa. Šī apvienība kā vēl nekad šoruden gatavojas iesoļot ne tikai Saeimā, bet arī valdībā. Te slēpjas pārāk daudz risku. SC ideoloģiskā koķetēšana ar Krieviju sliecas tālu pāri nepieciešamajām biznesa attiecībām, apvienība demonstrē pilnīgu impotenci attiecībā uz nākamā gada budžetu, un treniņš ar varu Rīgā rāda, ka «jaunā politika» aprobežojas ar pensionāru pavizināšanu par velti sabiedriskajā transportā īsi pirms šīm vēlēšanām.

Atliek četras izvēles, kurā būtisku ideoloģisku pretrunu savstarpēji un Latvijas interesēm (politiski būt ES un NATO, bet ar biznesu - visā pasaulē) nav. Simpātiska ir Vienotības morālā un ētiskā nostāja, kas pilnīgi noteikti nepieciešama Latvijas politikā un tiesiskā valstī, var paļauties arī uz ZZS reālpolitiskumu, VL!/ TB/LNNK ir konstruktīvs redzējums ekonomikā, un arī PLL, par spīti priekšvēlēšanu populisma teroram, ir pieredzējis un kompetents politiskais spēlētājs, kurš Latvijai ir jāizmanto. Šāds četru spēku komplekts - ar noteikumu: ar godīgiem, pragmatiskiem un gudriem politiķiem - būtu ļoti vēlams nākamajai valdībai, kuras ķērienam uzlabot ekonomisko situāciju jābūt daudz straujākam nekā līdz šim, vienlaikus turpinot sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Skaidrs, ka ikvienam no šiem politiskajiem spēkam ir savas utis, jo īpaši personāliju jomā. Ņemiet pildspalvu un svītrojiet tās laukā! Šoreiz šādai rīcībai būs īpaša nozīme - katrs kandidāts startē tikai vienā vēlēšanu apgabalā, un, ja viņš izgāzīsies Vidzemē, Latgale vai Rīga viņu izvilkt nevarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?