Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Parakstīt līgumu dodas bez skaidrības par naudu

Lai gan pasaules lielākā izstāde World Expo 2010 Šanhajā Latvijai solās nest lielas izaugsmes iespējas, patlaban izveidojusies riskanta situācija, kur ķīlnieka loma ir valsts budžetam. Tā kā Ķīna vairs nepieļauj ilgāku vilcināšanos, Latvijas pārstāvji nākamnedēļ dodas turp noslēgt līgumu par dalību, vienlaikus gan nezinot, vai 2,59 miljonus latu no trim atbalsta solītājiem - Latvijas dzelzceļa, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas - izdosies saņemt.

Ja ne, tad līdzekļi būs jāmeklē budžetā, kur rezervju, kā zināms, nav. Tikmēr gatavību pārstāvēt Latviju Ķīnā līdz detaļām ir ieskicējis visticamākais no valsts pārstāvjiem - vēja tuneļu ražotājs _Aerodium_. Uzņēmumam tā būtu ne vien iespēja parādīt Latviju kā inovāciju zemi, bet arī audzēt savus eksporta tirgus. Reklāmas eksperts Varis Lazo gan iepriekš _Dienai_ jau norādījis, ka Latvija tā arī nav izvērtējusi guvumu no savas iepriekšējās pieredzes World Expo.

Cer, ka solīts makā kritīs

Sabuksējis process un novilcināti lēmumi, pirms došanās uz Ķīnu, lai nākamnedēļ jau parakstītu līgumu, par izstādi Dienai saka valsts pilnvarotais pārstāvis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols. Skaidrības, vai dalības maksu izdosies dabūt no trim valsts uzņēmumiem, viņam neesot, un viņš pieļauj, ka par risinājuma ķīlnieku var kļūt budžets. Tikmēr ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) pārstāvis Sandris Sabajevs Dienai minēja, ka šāda iespēja apskatīta netiek. Tas ir vienīgais no solījumiem, ko Dienai izdevās iegūt par labu valsts budžetam. Šādu bažu vietā esot paļaušanās, ka visi trīs uzņēmumi savus solījumus arī turēs, teica S.Sabajevs.

Latvijas vīruss pasaulē

Tikmēr potenciālajam pārstāvim Aerodium pulkstenis tikšķ - izstādei, kas sāksies maijā, iecerēts uzbūvēt 20 metru augstu stendu, kas uzpūtīs «lidotājus» līdz pat 40 metru augstumam, un tas paņems laiku. Aerodium ir paredzējis, ka Latvijas stends kļūs par vienu no Expo hitiem. Vēja tunelī iecerēts ierīkot tehniku, kas filmēs un fotografēs apmeklētāju lidojumus. Šādi ļaujot tālākā Latvijas vārda virzīšanā likt lietā vīrusu mārketingu. «Ikvienam patīk padalīties ar savas dzīves spilgtajiem momentiem, tāpēc ir loģiski, ka katrs gribēs saņemt sava lidojuma video. Iedosim kartīti ar informāciju, apmeklētājs nonāks uz Latvijā bāzēta servera, un pirms video dabūšanas tam nāksies noskatīties mazu materiālu par Latviju,» stāsta I.Beitāns. Kolīdz privātais video būs nonācis lidotāja rokās, skaidrs, ka tas tiks ievietots kādā no sociālajiem tīkliem, tādā kā youtube.com, un auditorija ziņai par Latviju augs plašumā, tā rēķina Aerodium. Viņu pašu auditorija strauji izauga pēc sniegtā šova Turīnas olimpisko spēļu noslēgumā. Tajā pašā laikā bizness īstos apgriezienus uzņēmis kopš šī gada sākuma, kad latvieši nopirka vēja tuneļu tehnoloģijas izgudrotājus Kanādas uzņēmumu Aerodium Canada Inc. Ķīna uzņēmumam varētu būt pagrieziena punkts arī tādā griezumā, ka pirmoreiz tautās tiktu laistas jaunās, Latvijā tapušās tehnoloģijas - viegli pārvietojami, klusāki un lētāki vēja tuneļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?