Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Pārkrauj» Rīgas ostas valdi

Plašai publikai neredzamajā frontes līnijā starp lembergistiem un zatleristiem, kas līdz ar valdības maiņu bija izveidojusies Rīgas brīvostā, beidzot atskanējuši šāvieni. Zatlera Reformu partijas (ZRP) ministri vērsušies uzreiz pret diviem savu ministriju pārstāvjiem ostas valdē, kas bija palikuši vēl no «vecās valdības» - Viesturu Silenieku (ZZS), kas ar valdības lēmumu otrdien no amata tika atstādināts, kā arī Olafu Pulku, kam izteikta neuzticība. Zīmīgi, ka O. Pulks ir ZRP koalīcijas partneru Vienotības biedrs.

Notikušā epicentrs ir pērn 15. decembrī Rīgas brīvostas valdes atbalstītais līgums ar firmu Baltic Infrastructure Development par 166 hektāru lielu Spilves pļavu iznomāšanu. Kā ziņoja raidījums De facto, aiz firmas īpašnieku Singapūrā reģistrētās kompānijas stāv arī pats Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Pret šo līgumu bija balsojuši divi ostas valdes locekļi - O. Pulks (Vienotība) un Juris Vaskāns, pārējie, ieskaitot Rīgas pašvaldības pārstāvjus, V. Silenieku un otro Vienotības valdes locekli ostā Ēriku Škaparu, bija «par». Visi apgalvo, ka par L. Loginova esamību firmā neko nebija zinājuši. Rīgas vicemērs, ostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks savukārt norādījis, ka šis zemes gabals nav vērtīgs un radījis ostai tikai izdevumus.

Vēršas pret Silenieku

Vides un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), kurš otrdien valdībā iniciēja V. Silenieka atbrīvošanu, Dienai skaidroja, ka «turpmākā sadarbība neizdosies, jo man caur savu pārstāvi ir jāaizstāv valsts intereses» un ar V. Silenieku viņam esot atšķirīgs viedoklis par to, «kas ir ētiski un sabiedrībai saprotami». Neoficiāli zināms, ka E. Sprūdžs jau vairākus mēnešus vēlējies tikt vaļā no V. Silenieka, sūdzoties, ka nevar no viņa saņemt informāciju par ostā notiekošo. Tiesa, pastāvošo kārtību ostas valdē līdz šim nav vēlējusies mainīt Vienotība, cenšoties ar V. Silenieka atrašanos amatā saglabāt labas attiecības ar ZZS. Pats V. Silenieks par šādu E. Sprūdža rīcību nebija pārsteigts: «Tas bija tikai laika jautājums.» V. Silenieks, būdams Rīgas brīvostas valdes loceklis, 2010. gadā no ostas saņēma aptuveni Ls 2750 mēnesī.

ZZS pārstāvja vietā otrdien ostas valdē uz karstām pēdām iecelta jauna valdes locekle - E. Sprūdža biroja darbiniece, ZRP biedre, zvērināta advokāte Inga Antāne, kura strādājusi juridisko biroju apvienībā Triniti. Zīmīgi, ka šis advokātu birojs aizstāvējis Vācijas uzņēmumu Josef Mᅢᄊbius Bau-Aktiengesellschaft strīdā par zaudējumu Rīgas brīvostas rīkotajā konkursā par infrastruktūras attīstību Krievu salā. I. Antāne savā advokāta dosjē norādījusi, ka specializējusies farmācijas un pacientu tiesībās, kā arī starptautiskajās privāttiesībās un Eiropas maksātnespējas jautājumos.

E. Sprūdžu šie apstākļi nemulsina - I. Antāne esot izvēlēta starp 200 kandidātiem, un viņš norāda, ka neredz arī interešu konfliktu - ar Krievu salu birojā nodarbojušies citi juristi. Pati I. Antāne, jautāta, cik labi orientējas ostu jautājumos, žurnālistiem atteikusi, ka valdes locekļiem jau «nav jākrauj». Kā savus plusus viņa min juridisko un stratēģisko izpratni. Viņa pabeigusi Humbolta universitāti Berlīnē, kur 2007. gadā ieguvusi maģistra grādu tiesību zinātnēs.

Atšķirībā no E. Sprūdža Vienotība uz Finanšu ministrijas (FM) pārstāvja ostas valdē Ē. Škapara jāvārdu nomas līgumam nav reaģējusi ar kādu soda mēru. Kā žurnālistiem skaidroja premjers Valdis Dombrovskis, FM viņam uzticoties un viņš balsojis «par», jo neesot zinājis par L. Loginova «faktoru». Šodien paredzēta ostas valdes ārkārtas sēde, kurā par šo jautājumu tiks lemts atkārtoti, un Ē. Škapars viedokli jau esot mainījis.

Vēršas pret Pulku

Tiesa, otrdien pēcpusdienā Vienotībai pārsteigumu sagādāja cits ZRP virzītais ekonomikas ministrs - Daniels Pavļuts, paziņojot, ka «nav gatavs turpmāk uzņemties atbildību par esošā Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvja Rīgas brīvostā darbību», t. i., O. Pulku. Kā skaidro EM, viņš nomas līguma jautājumā bijis noskaņots balsot «par» un pēc ministrijas mutiskā rīkojuma balsot «pret» vēl izteicis neapmierinātību.

O. Pulks gan par to pauda neizpratni. «Man nav ko komentēt, jo arī bez tā visa nebūtu šādu lēmumu atbalstījis. Man ministrs neko tādu nav teicis,» sacīja valdes loceklis. Par viņa tālāko atrašanos ostas valdē lēmuma pagaidām nav. EM sola aicināt «koalīcijas partnerus vienoties par ātru risinājumu».

ZRP Rīgas brīvostas valdes sturmēšanu gan nevarētu uzskatīt par stihisku pasākumu. Partijas pārstāvji jau labu laiku publiski kritizē Latvijas ostu pārvaldības modeli, uzskatot, ka ostas var nopelnīt vairāk nekā līdz šim. Zatleristu rīcību triecientempā gan apturējis pie nevienas partijas nepiederošais satiksmes ministrs Aivis Ronis, kurš par šiem jautājumiem izveidojis darba grupu.

E. Sprūdžs, jautāts, vai tagad viņš neplāno rosināt izvērtēt arī paša L. Loginova atrašanos amatā, pārliecinoši atbildēja: «Viennozīmīgi.» Likums gan nosaka, ka, lai arī par pārvaldnieku lemj ostas valde, atbrīvošanas lēmumam nepieciešams saskaņojums arī ar satiksmes ministru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rīgas brīvostas valde

Rīgas pašvaldības pārstāvji
Andris Ameriks, valdes priekšsēdētājs
Mihails Kameņeckis (SC)
Vadims Jerošenko (SC)
Nils Ušakovs (SC)
Valdības pārstāvji
No VARAM - Inga Antāne* (ZRP)
No SM - Juris Vaskāns
No EM - Olafs Pulks (Vienotība)
No FM - Ēriks Škapars (Vienotība)
* iecelta otrdien V. Silenieka (ZZS) vietā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?