Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Partijas biedre izaicina Angelu Merkeli

Izaicinājumu Vācijas kanclerei Angelai Merkelei uzdrošinājusies mest viņas vadītās kristīgo demokrātu (CDU) partijas locekle un Vācijas darba ministre Urzula fon der Leijena, izsaucot pārsteigumu sabiedrības un vadošo politiķu vidū. Ne viens vien konservatīvais politiķis neveiksmīgi centies spēkoties ar A. Merkeli, taču pagājušajā nedēļā kanclerei pirmo reizi nācās piedzīvot, ka pret viņas pozīciju iestājas sieviete, kas turklāt ir sabiedrībā iecienīta ministre.

Merkelei jāpiecieš izlēcieni

«Fon der Leijena koalīcijas vidū iemeta gluži kā dinamīta stienīti,» ziņu aģentūrai Reuters sacīja politologs Gero Nīgebauers no Berlīnes Brīvās universitātes. «Jālūkojas septiņdesmitajos gados, lai atrastu pēdējo ministru, kurš uzdrošinājies nostāties pret kancleru. Viņa Merkelei lika izskatīties vājai.»

Strīda iemesls slēpjas parlamenta noraidītajā opozīcijas ierosinājumā palielināt sieviešu īpatsvaru uzņēmumu valdēs, nosakot obligātās kvotas. Opozīcija rosināja desmit gadu laikā lielo uzņēmumu valdēs sieviešu īpatsvaru ar kvotu palīdzību palielināt vismaz līdz 40%.

A. Merkele ir pārliecināta kvotu kritiķe, tāpat kā liela daļa kristīgo demokrātu, taču darba ministre U. fon der Leijena pirms Vācijas parlamenta apakšpalātas balsojuma draudēja nepakļauties partijas nostājai un balsot «par» kvotām.

Lai gan virkne kristīgo demokrātu nekavējās ministri saukt par nodevēju, viņa piekāpās tikai tad, kad saņēma solījumus, ka partijas programmā pirms septembrī gaidāmajām vēlēšanām tiks noteikts, ka no 2020. gada lielo uzņēmumu valdēs vismaz 30% jābūt sievietēm.

«Fon der Leijena šajās debatēs pierādīja, ka gatava cīnīties par to, ko vēlas,» Reuters uzsvēra kāda A. Merkelei pietuvināta persona.

Eksperti pārliecināti, ka A. Merkelei neatliek nekas cits, kā vien pieciest U. fon der Leijenas izlēcienus, jo partija nevar atļauties pirms vēlēšanām zaudēt sabiedrībā iecienīto politiķi. Turklāt U. fon der Leijenas sīvā cīņa par sievietēm darba vidē pat varētu palīdzēt iekarot papildu vēlētāju balsis, neskatoties uz to, ka saniknojusi virkni partijas biedru.

Septiņu bērnu māmiņa

54 gadus vecā U. fon der Leijena, kura A. Merkeles valdībā ienāca 2005. gadā kā ģimenes ministre, nav kavējusies parādīt, ka ar viņas viedokli ir jārēķinās. Viņa nereti pieslējusies kreisi orientētajiem sociāldemokrātiem, aizņemoties viņu idejas un kaitinot kristīgos demokrātus.

U. fon der Leijena politikā ienāca 42 gadu vecumā, kas Vācijā ir liels retums, un daļa apbrīno par politiķi pārtapušās ārstes spēju rast balansu starp karjeru un ģimenes dzīvi. Kā septiņu bērnu māmiņa viņa asi cīnās par to, lai mainītu vāciešu priekšstatus, ka daudzbērnu ģimene un karjera ir divas nesavienojamas lietas. Kritiķi tikmēr pārmet, ka Briselē dzimušās un agrāk Lielbritānijā un ASV dzīvojušās sievietes tēls ir pārāk perfekts, lai būtu ticams.

Analītiķi norādījuši, ka par U. fon der Leijenas vārdu nevajadzētu piemirst. Izdevums Bild, saucot pagājušajā nedēļā uzvirmojušās domstarpības par A. Merkeles sakāvi, pieļāva, ka ministre cenšas stiprināt savas pozīcijas, jo nākotnē varētu būt nolūkojusi kancleres krēslu. Tam piekrīt virkne ekspertu, kuri uzsvēruši, ka kristīgajiem demokrātiem svarīgāk par visu ir saglabāt varu. Ja pēc A. Merkeles aiziešanas U. fon der Leijena būs drošākais variants, kādā nosargāt varu, biedri nekavēšoties virzīt viņu kā partijas kandidāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?