Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pastāsti vecākiem!

Ja jums ir virs 50, reizi gadā jums pienākas valsts kompensēta nesāpīga zarnu vēža skrīninga analīze, ko iespējams veikt pie ģimenes ārsta! Tāds martā, atzīmējot zarnu vēža mēnesi, ir Latvijas onkologu un ģimenes ārstu kopīgais lūgums - aicinājums pacientiem.

Ārsti: traģiski dati

Ar šīm analīzēm iespējams atklāt zarnu vēzi agrīnās stadijās, kad tas vēl labi padodas ārstēšanai. Valsts skrīninga programmā tā ir jau vairāk nekā gadu. Taču tikai 7% riska grupas pacientu to ir izmantojuši. Gastroenterologs Mārcis Leja salīdzinājumam min Somiju - tur šīs pašas analīzes veic 70% cilvēku, kam pāri 50.

Saslimstība ar kolorektālo (resnās/taisnās zarnas) vēzi pēdējos 25 gados Latvijā augusi divas reizes. Tas kļuvis par otro izplatītāko onkoloģisko saslimšanu pēc krūts vēža. Sievietes slimo nedaudz biežāk nekā vīrieši. Saslimstības statistikā esam pietuvojušies vidējai Rietumeiropas valstij.

Tas, kas mūs atšķir no Rietumeiropas, ir mirstības statistika - ik gadu Latvijā no zarnu vēža mirst ap 700 cilvēku. Ārsti saka, aptuveni 300-400 no viņiem varētu dzīvot, ja būtu laikā aizgājuši pie ārsta. Taču, atklājot vēzi pēdējās stadijās, pēc ārstes Sandras Lejnieces vārdiem, vairs iespējama tikai terapija mūža garumā - pacients līdz mūža galam kļūst atkarīgs no stacionāra.

Kā jāveic analīzes?

«Par zarnu kaitēm pacienti ar ģimenes ārstu izvairās runāt,» saka Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. «Ļoti delikāta un intīma tēma.» Taču zarnu vēzim pirmajās stadijās simptomu nav, tāpēc riska grupas pacientam skrīnings jāveic arī tad, ja nekas nekait.

Analīzes, ko pacients pats izdara mājās ar ārsta līdzi dotajām testa strēmelēm, meklē slēptās asinis izkārnījumos. Katram līdzi tiek iedota aploksne ar kartona aplikatoriem un lāpstiņām, ar kurām no trim vēdera izejas reizēm jāpaņem uztriepes un desmit dienās jānogādā atpakaļ ģimenes ārstam. Izmantojot speciālu reaģentu, ārsts īsā laikā noteiks - asinis fēcēs uzrādās vai ne. Precīzāku instrukciju dakteris katram izskaidros individuāli. Ja asinis uzrādās, pacients tiek nosūtīts uz tālāku izmeklējumu - kolonoskopiju. Lielākajai daļai, kam testa strēmeles ir pozitīvas, kolonoskopijā atklājas zarnu polipi. Tie ir vēža aizmetņi, kas 90-95% gadījumu attīstās ļaundabīgi. Taču, laikus atklāti, tie kolonoskopijas procedūrā tiek izgriezti - tāpēc agrīnā diagnostika ir tik svarīga.

Gastroenterologs M. Leja saka - zarnu vēzis attīstās lēni, tāpēc lielākoties skar cilvēkus pēc 50-60 gadu vecuma. Audzēju veicina nepareizs uzturs, liekais svars, smēķēšana, tomēr pilnīgas skaidrības, kas to izraisa, ārstiem pagaidām nav. Pēdējās desmitgadēs saslimstība Ziemeļamerikā samazinās, bet Austrumeiropā pieaug.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zarnu vēzis Latvijā

Tikai 7% no tiem 800 000 cilvēku, kuri ir vecāki par 50 gadiem un kuriem bez maksas pienākas zarnu vēža skrīnings, to ir izmantojuši.
70-80% gadījumu zarnu vēzis slimniekam tiek atklāts 3. vai 4. stadijā. Pēc tam piecus gadus nodzīvo vairs tikai 5% pacientu.
Atklājot zarnu vēzi 1. vai 2. stadijā, ilgāk par pieciem gadiem dzīvo 90% pacientu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?