Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pašvaldību stūrē kā privātuzņēmumu

Atspoguļot Bauskas vietvarā notiekošo žurnālistam ir ciets rieksts, jo šīs pašvaldības administrācija ignorē sev neērtus jautājumus un ātrās komunikācijas laikmetā atbild vien uz ierakstītas vēstules veidā saņemtiem jautājumiem, turklāt tas Bauskā aizņem mēnesi. Daudzi jautājumi, kas Bauskas novada domes administrācijai nosūtīti e-pastā, paliek neatbildēti un sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Matuļenko, kura pilda arī vietvaras informatīvā laikraksta redaktores pienākumus, norāda, ka no pašvaldības domes izpilddirektora Jāņa Kalinkas un viņa vietnieces Inetas Ruhockas saņēmusi rīkojumu nesniegt Dienai atbildi.

Bauskas novada domes darbības stils liecina, ka iedzīvotāju intereses pārstāvēt deleģētās personas novada domē saimnieko kā pa privātuzņēmumu. Domes administrācija pieprasa, lai visi iestādē strādājošie būtu lojāli tās uzstādījumiem un iecerēm, taču, kad atsevišķi darbinieki iestājušies pret ambiciozās un sadārdzinātās sporta halles būvniecību, par ko Diena rakstīja iepriekš, domes vadība sākusi «raganu medības», izmeklējot, vai gadījumā kolēģi iesniegtās sporta halli neatbalstošās anketas nav viltojuši paziņu vārdā. Vairāki zinātāji pašvaldības administrācijas satraukumu Dienai skaidro ar to, ka sporta halles publiskā apspriešana beigusies ar novada iedzīvotāju vairākuma negatīvu vērtējumu šai iecerei, taču, lai saņemtu vairāku miljonu eiro aizdevumu no Valsts kases, novada domei sava iecere jāpamato ar sabiedrības atbalstu. Ir neoficiāla informācija, ka sporta halles projekta galvenā iniciatore un virzītāja - Bauskas novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktore Biruta Grantiņa pēc publiskās apspriešanas beigām, kad aptaujas anketas vairs nav iesniedzamas, atvedusi kaudzīti ar pozitīva viedokļa anketām, kas tikušas ieskaitītas. Pati B. Grantiņa šo informāciju noliedz un saka, ka mapē, ko viņa turējusi rokās, konkrētajā dienā ierodoties pašvaldības ēkā, bijuši pavisam citi dokumenti. Tagad domē lepojas, ka no 338 anketām pozitīvs viedoklis pausts 228, negatīvs - 60, bet 50 aptaujas lapas izrādījušās nederīgas.

Var palikt bez aizdevuma

Bauskas novada dome saimnieko ievērojami pāri saviem līdzekļiem - pašlaik aizņēmumi sastāda teju 16 miljonus eiro, kas ir desmit procenti no pamatbudžeta ieņēmumiem, neieskaitot mērķdotācijas. Salīdzinājumam - valsts kopējie aizdevumi visām pašvaldībām veido 24 miljonus eiro, liecina jaunākais Valsts kases datu biļetens.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (NA) sarunā ar Dienu pauž viedokli, ka aizņemšanās apmēru sarkanās līnijas vēl neesot pārkāptas un satraukties neesot pamata. Taču, ņemot vērā, ka Bauskas novadā deklarēti 26 tūkstoši iedzīvotāju, katram no viņiem jau uzkrautas 615 eiro parādsaistības un summa taps vēl lielāka, ja Finanšu ministrijas (FM) Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome atbalstīs vēl viena aizdevuma piešķiršanu apmēram piecu miljonu eiro apmērā sporta halles būvniecībai. Novada dome nav gatava gaidīt gadu, lai pretendētu uz Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem, kas, iespējams, drīzumā tiks piešķirti arī sporta būvēm. R. Ābelnieks atklāj, ka jau tiekot gatavota iepirkuma dokumentācija, savukārt FM pārstāvis Aleksis Jarockis norāda, ka vispirms tiks vērtēta novada finanšu situācija, kā arī pieprasītā aizņēmuma atbilstība šā gada valsts budžeta likumā noteiktajiem aizņēmuma mērķiem: «Atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumam pašvaldības rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.» Šis punkts varētu likt šķēršļus sporta halles tapšanai uz parāda, jo tā ieplānota nepiemērotā vietā upes krasta nogāzē, turklāt aizdomīgā kārtā izvēlētā novietojuma dēļ izmaksas būtiski palielināsies - trīs ēkas stāvus ar dažādām treniņu telpām un sacensību zālēm paredzēts iegremdēt pazemes līmenī, lai gan pilsētā ir vairākas teritorijas, kur sporta halle varētu tapt par krietni mazāku summu.

Auto sponsorē iedzīvotāji

Domes deputāti nesen pieņēma vēl kādu nesaimniecisku lēmumu - nelikvidēt Mežotnes internātvidusskolu, kas ir mazākā vidusskola Zemgalē. Tur mācās 41 skolēns, un uz katriem diviem bērniem ir pa skolotājam, kuru kvalifikācija atzīta par zemu un uz to norāda arī vidējais vērtējums - vien 4,9 balles. Kopumā izglītības iestādē strādā 30 cilvēku, un skolas un papildu atalgojuma izmaksām gadā no valsts un pašvaldības budžeta ēkas uzturēšanai tiek iztērēti aptuveni 175 tūkstoši eiro, turklāt pēdējos gados tajā par 200 tūkstošiem eiro veikti remontdarbi un iegādāts aprīkojums.

Tikmēr pret novada domes priekšsēdētāja vietnieku Alvi Feldmani (LSDSP) iesniegts ziņojums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), jo amatpersona sabiedrības mantu izmanto privātām vajadzībām. Ar savā rīcībā nodoto Audi A4 viņš regulāri vizinājies ārpus darba laika un brīvdienās, nav novietojis auto noteiktajā domes stāvvietā, tādējādi pārkāpjot likumu, turklāt melīgi aizpildījis ceļazīmes - viņa norādītie maršruti neesot sakrituši ar globālās pozicionēšanas sistēmas datiem, kas apstiprināts Dienas rīcībā esošajā R. Ābelnieka izdotajā rīkojumā. Kā liecina VID dati, A. Feldmaņa īpašumā ir spēkrats, taču viņš skaidro, ka Bauskas novada pašvaldībai piederošo mašīnu pēc darba laika beigām četrus mēnešus novietojis pie savas dzīvesvietas, jo viņa privātajam Mercedes Benz markas automobilim bijis nozagts spogulis. Savukārt sistemātisko pašvaldības degvielas tērēšanu ārpus darba laika deputāts attaisno ar pienākumiem, piemēram, iedzīvotāju sapulču apmeklēšanu, bet ceļazīmes esot aizpildījis katra mēneša beigās, tāpēc nav varējis visu precīzi atcerēties, kas gan pensijas vecuma amatpersonu neatbrīvo no atbildības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?